Appverbod op de fiets

12 maanden geleden

We doen het allemaal wel eens; onze mobiel gebruiken terwijl we op de fiets zitten. Met name jongeren gebruiken de mobiel vaak. Onder deze doelgroep geeft 3 op de 4 aan wel eens op de mobiel te zitten. Voor de overige doelgroepen ligt deze verhouding op ongeveer 1 op 2, aldus het adviesbureau van Deloitte. Echter, komt hier alles een einde aan, als het aan Minister Cora van Nieuwenhuizen ligt. Ze heeft namelijk een appverbod op de fiets opgelegd, om zo het aantal verkeersongevallen terug te brengen.

Het appverbod op de fiets

Het verbod valt niet alleen op mobiele telefoons, maar bijvoorbeeld ook op tablets en navigatiemiddelen. In het verbod worden deze apparaten ‘mobiel elektronisch apparaat’ genoemd. Hierdoor vallen nieuwe en vergelijkbare middelen ook meteen onder het verbod. Uiteraard kan je deze apparaten wel gebruiken, wanneer je deze handsfree kunt gebruiken. Dus navigatie en muziek zijn wel toegestaan. Je mag alleen niet van nummer wisselen of je eindlocatie veranderen, zonder eerst stil te gaan staan. Bovendien geldt voor het afspelen van muziek, dat het volume niet zo hard staat dat je jouw omgeving niet meer hoort. Het is ook mogelijk om maar één oortje in te doen in plaats van alle twee.

Het verbod wordt in het begin erg streng nagevolgd, om zo duidelijk te maken dat dit echt niet meer mag. De hoogte van de boete bedraagt €95 en ligt hiermee in lijn met andere fietsboetes. Vanaf 1 juli gaat het appverbod op de fiets in!

Bron: fietsen123.nl; nos.nl

Meer nieuwsartikelen