Belgen maken massaal gebruik van de leasefiets

2 jaar geleden

Steeds meer werknemers in België kiezen voor de bedrijfsfiets als vervoermiddel naar werk. Steeds vaker trappen ze die kilometers op een fiets geleased door de werkgever.

Explosieve opmars leasefiets in België

40.000 van de geleasede bedrijfsfietsen zijn nog geen twee jaar. ‘De explosieve opmars van de leasefiets voor woon-werkverkeer in België slaat iedereen met verstomming’, steekt Tom Vlaminck, verantwoordelijke leasefietsen bij KBC Autolease van wal. De leasefiets is ‘het juiste product op het juiste moment’, voor werknemers, bedrijven én beleidsmakers.

De leasefiets is het juiste product op het juiste moment

Vlaminck: ‘Werknemers wantrouwen het openbaar vervoer en met een ochtendspits die nagenoeg naadloos overvloeit in de avondspits zijn velen het filebumperen meer dan beu. Met de fiets naar werk is niet altijd sneller, maar het geeft wel een heel ander gevoel dan stil te zitten in de auto. Bovendien voorzien steeds meer werkgevers in douches en omkleedruimtes. En met een elektrische fiets trap je jezelf niet compleet in het zweet en je kan er langere afstanden mee overbruggen.
De explosieve opmars van de leasefiets voor woon-werkverkeer slaat iedereen met verstomming.

Leasefiets oplossing voor mobiliteitsfrustratie

De beleidsmakers in België beseffen dat ze de mobiliteitsknoop niet kunnen ontwarren met dure infrastructuurwerken. Dus zien ze voordelen om leasefietsen fiscaal te stimuleren. Waardoor bedrijven enthousiast op de kar springen omdat ze er hun mobiliteitsfrustratie deels mee kunnen oplossen én in dezelfde beweging ook op een sympathieke manier al hun werknemers flexibel kunnen belonen.

Bedrijven zijn enthousiast om weknemers te belonen met leasefiets

Het succes van de leasefiets in Belgie gaat hand in hand met de ontdekking van de elektrische fiets als handig pendeltuig. Bij KBC Autolease, dat een derde tot een kwart van de fietsleasemarkt inneemt, is 75 procent van de leasefietsen elektrisch, waarvan een kwart speedpedelecs die tot 45 km/u halen.

Vlaminck: ‘Aan de keuze voor elektrisch hangt wel een prijskaartje. Onder andere wegens de stevige motor die nodig is om je elke dag op het werk te krijgen – niet alle batterijen kunnen 40 km overbruggen in één oplaadbeurt -, moet je toch rekenen op een investering van 3.500 à 4.000 euro. Wie een fiets leaset, hoeft dat bedrag niet in een keer op te hoesten.

Elektrische fiets leasen in Nederland

In Nederland zijn de huidige regels omtrent een fiets van de zaak ingewikkeld. Als je een leasefiets hebt, moet je precies het aantal kilometer bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan hebt. Hierdoor ben je veel tijd kwijt aan het bijhouden van de administratie waardoor eigenlijk niemand in Nederland nu aan een leasefiets begint.

De leasefiets regeling vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling omtrent een fiets van de zaak. Deze is te vergelijken is met de operational lease regeling bij auto’s. Deze nieuwe regeling is duidelijker, voordeliger en makkelijker. Zo wordt de bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken vastgezet op 7% en hoef je geen onderscheid meer te maken tussen zakelijke of privé ritten.
Meer nieuwsartikelen