Belt drive; vervanging van de ketting?

3 maanden geleden

Zoals iedereen weet, worden fietsen van oudsher altijd aangedreven door de ketting. Echter, brengt dit enkele problemen met zich mee. Zo zijn kettingen erg onderhoudsgevoelig, en verder moet je deze vaak schoonmaken/smeren/afstellen. Deze problemen worden eigenlijk alleen maar versterkt, wanneer jouw fiets een derailleur heeft. Daarbovenop komt ook nog dat je de ketting moet beschermen tegen invloed van het weer. Gelukkig is er eindelijk een passende vervanger van de ketting, namelijk de belt drive.

Wat is een riemaandrijving?

Eigenlijk verklapt de naam al wat een riemaandrijving is. In plaats van de traditionele ketting wordt er nu gebruik gemaakt van een riem. Het verdere aandrijfmechanisme blijft identiek. Het is echt alleen de ketting die wordt vervangen voor een riem. Je mag dus gewoon nog lekker trappen! En zoals met eigenlijk alles het geval is, komt de belt drive met voor- en nadelen. Deze vind je hieronder.

Voordelen

De beltdrive brengt enkele voordelen met zich mee. Allereerst, is de riem gemaakt van een combinatie van kunststof, nylon en carbon. Deze mengeling van materialen zorgt ervoor dat de belt drive erg lang mee gaat en nagenoeg niets weegt. Verder vereist de belt drive aanzienlijk minder onderhoud dan de ketting en roest de riem niet. Ook dit zorgt ervoor dat de riem langer meegaat dan de ketting (tot wel 3 of 4 keer zo lang). Daarbovenop komt ook nog eens dat een riem de fiets stiller en lichter maakt, omdat er geen noodzaak meer is voor een kettingkast en tandwielen.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen. De voornaamste daarvan is misschien het feit dat je de riem niet kunt repareren. Breekt deze? Dan zal er een nieuwe voor in de plaats moeten komen. Verder is de riem nog maar op een beperkt aantal modellen te plaatsen, omdat je een speciaal frame nodig hebt en een dichte naafversnelling. Ten slotte is de belt drive ook iets duurder dan de ketting. Dit komt vooral door de eerder genoemde gebruikte materialen.

Belt drive of ketting?

Voor mensen die niet graag hun fiets veel onderhouden is de belt drive een fantastische vervanging van de ketting. Ben je een wat sportievere fietser? Dan is de ketting nog steeds superieur, want je hebt dan de keuze voor een derailleur. Zo kunnen de ketting en belt drive dus goed naast elkaar bestaan en is er nu voor ieder wat wils!

Bron: Fietsen123.nl

Meer nieuwsartikelen