Bosch beschermt e-bike systeem tegen opvoeren

10 maanden geleden
In Nederland mag een normale elektrische fiets 25 km per uur. Met een speed pedelec mag je 45 kilometer per uur maar heb je een verplicht kentekenplaat, verzekering en helm nodig. Toch zijn er veel mensen die op een elektrische fiets net wat sneller langs racen dan ze zouden mogen.

Elektrische fiets opvoeren

Deze mensen hebben hun elektrische fiets waarschijnlijk opgevoerd. Het is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld om een e-bike op te voeren maar het is wel illegaal. Naast illegaal is het tunen van je elektrische fiets ook nog eens gevaarlijk. Bosch heeft besloten actie te ondernemen en het tuners zo moeilijk mogelijk te maken.

Bosch beschermt door extra software

Bosch beschermt haar e-bike systemen door extra software toe te voegen aan alle 2020 e-bike modellen. Als je net een elektrische fiets heb gekocht met een nieuw Bosch systeem wordt je binnenkort meteen gestraft als je stiekem toch je fiets opvoert. Op je display verschijnt er een foutmelding en je bereikt met je getune juist het tegenovergestelde. De ondersteuning wordt namelijk op een laag niveau gezet en pas na 90 minuten fietsen kun je weer terugschakelen naar de normale stand.

Opgevoerde e-bike mag terug naar de dealer

Mensen die toch weer aan het opvoeren gaan krijgen uiteindelijk nog meer problemen. Als je het namelijk drie keer probeert, zul je met je elektrische fiets terug moeten naar de dealer. Deze moet een Bosch diagnosetool inzetten om het systeem te resetten en met de tool kunnen ze meteen ook zien wat je hebt uitgevreten.

Waarom Bosch tegen het opvoeren van een e-bike is

Bosch heeft verschillende redenen om het nieuwe systeem in te zetten. Ten eerste waarschuwen ze al op hun website dat het tunen van je elektrische fiets gevaarlijk en riskant is. Daarbij overtreedt je met het opvoeren van je e-bike ook de wet. Een andere reden voor Bosch om het tunen van je fiets aan te pakken heeft te maken met de eBike-norm EN15194. Hierin wordt aangegeven aan welke eisen e-bikes moeten voldoen. Zo moeten onderdelen bijvoorbeeld een bepaalde tijd meegaan en door het tunen slijten verschillende onderdelen natuurlijk veel sneller dan normaal. Het is dus een stukje eigenbelang, maar het heeft zeker ook te maken met de algehele veiligheid.

bron: WANT

Meer nieuwsartikelen