De elektrische fiets (infographic)

2 jaar geleden

De elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning en wordt ook wel e-bike genoemd. Een elektrische fiets ondersteunt het fietsen tot een snelheid van 25 km/h. De motor geeft bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. Alsof je altijd een duwtje in de rug krijgt, ideaal toch? Met een e-bike kunnen langere afstanden afgelegd worden waardoor de auto minder vaak gebruikt hoeft te worden. Dit is niet alleen goed voor jouw gezondheid maar ook voor het milieu!

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een e-bike heeft drie onderdelen; de fietsaccu, de e-bike motor en e-bike sensoren. De motor geeft kracht aan de trapondersteuning, de accu voedt de motor en de sensoren meten wanneer de trapondersteuning moet worden ingezet.

E-bike motor – De kracht van de motor wordt aangegeven met Nm (Newtonmeters) en geeft de trekkracht van de motor weer. De motor kan verwerkt zitten in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas van de fiets. Al deze drie motorposities hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Gemiddeld hebben e-bike motoren een kracht van 50 Nm. De krachtigste motoren zitten rond de 80 Nm/90Nm en zijn vooral geschikt voor heuvelachtige gebieden.

Fietsaccu -De fietsaccu bepaalt hoe ver je me je e-bike kunt fietsen. De afstand die een fiets met een volle accu kan afleggen, noemen we de actieradius. De actieradius wordt door veel dingen beïnvloed, waardoor het vaak moeilijk is om een goed beeld te krijgen van de maximale actieradius. De capaciteit van de accu wordt aangegeven in Watts. Een grotere accu levert een groter bereik op, maar is ook veel duurder in aanschaf. De fietsaccu is een gebruiksvoorwerp, wat betekent dat de maximale capaciteit gestaagt afloopt. De meeste fietsaccu’s hebben een levensduur van 4/5 jaar.
E-bike sensoren – De sensoren op een elektrische fiets geven, via de fietscomputer, aan de motor door wanneer en hoeveel trapondersteuning er gegeven moet worden. Sensoren van een e-bike werken op basis van een trapkrachtsensor, een bewegingssensor en/of rotatiesensor. Een trapkrachtsensor van een e-bike registreert hoe hard je moet trappen. Een rotatiesensor doet hetzelfde alleen aan de hand van het aantal wielomwentelingen. Veel elektrische fietsen hebben tegenwoordig een combinatie van elektrische fiets sensoren wat zorgt voor een natuurlijk gevoel van ondersteuning.

E-bike keuzehulp

Er zijn veel verschillende soorten elektrische fietsen. De keuze voor een bepaalde e-bike is afhankelijk van waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Ga je de fiets gebruiken voor af en toe naar de supermarkt? Dan heb je misschien genoeg aan goedkope e-bike met voorwielmoter en 400Wh accu capaciteit. Weet je niet zo goed welk type e-bike bij jouw voorkeuren past? Doe dan eerst de e-bike keuzehulp en kom er stap voor stap achter welk type e-bike geschikt is voor jou.

De elektrische fiets

Elektrische fietsen waren in 2018 de best verkochte fietsen in Nederland en in België was 40% van alle verkochte fietsen elektrisch. Een groot gedeelte van de kopers was ouder (60+) maar de e-bike wordt ook steeds vaker gekocht onder jongeren en forenzen. De elektrische fiets is namelijk een geschikt vervoersmiddel voor woon-werk verkeer. Maar wat maakt de elektrische fiets zo populair, welke e-bike mogelijkheden zijn er en wat speelt er nu in de e-bike markt? ElektrischeFietsen.com heeft de reacties van 20.000+ respondenten verzameld en alle Elektrische Fiets Feiten op een rijtje gezet!

Elektrische fiets infographic. Wat maakt de elektrische fiets zo populair, welke e-bike mogelijkheden zijn er en wat speelt er nu in de e-bike markt?

Deze infographic op jouw website?

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

Meer nieuwsartikelen