De grootste fietsenstalling ter wereld geopend in Utrecht

2 jaar geleden

Utrecht heeft sinds maandag de grootste fietsenstalling ter wereld. De bouw van de vele nieuwe fietsenstallingen in Nederland is onderdeel van de fietsbrief die de staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2018 heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. In de fietsbrief worden de ambities om het fietsgebruik te bevorderen en de acties die daaruit voortvloeien beschreven. Een van de acties is de inzet van extra middelen die het kabinet uittrekt voor fietsroutes en fietsenstallingen.

Fietsenstalling Utrecht

Onder het Stationsplein in Utrecht is maandag het tweede deel van de grootste fietsenstalling ter wereld geopend. De fietsenstalling heeft ruim 12.500 plekken die waarschijnlijk over een paar maanden al allemaal bezet zijn. In 2017 werd het eerste deel van de fietsenstalling in Utrecht geopend, toen was de stalling al de grootste van Nederland.

Fietsenstalling Utrecht is de grootste ter wereld met bijna 12.500 plekken

Nu heeft de Utrechtse fietsenstalling ook de wereldtitel veroverd en daarmee de fietsenstalling in Tokio met ruim 10.000 plekken van de troon gestoten. De komst van nog meer fietsenstallingen en alternatieve stallingsplekken zijn hard nodig. Staatsecretaris Stientje van Veldhoven gaf maandagmiddag aan dat er ook bij stations Overvecht en Lunetten extra stallingsplekken moeten worden gemaakt om te voorkomen dat de nieuwe grootste fietsenstalling aan zijn eigen succes ten onder gaat.


Bron:youtube

Alternatieve oplossing: het uitleensysteem

De verwachte populariteit van de fietsenstalling zorgt er voor dat er direct moet worden nagedacht over creatieve oplossingen. Zelf voelt Van Bekkum sterk voor een uitleensysteem voor fietsen. “Jij fietst vanaf huis naar de stalling en laat daar je fiets achter, die even later gebruikt wordt door iemand die ermee naar bijvoorbeeld industrieterrein Lage Weide of Papendorp fietst.”

Van Bekkum: “Jij fietst vanaf huis naar de stalling en laat daar je fiets achter, die even later gebruikt wordt door iemand anders”.

Rond station Amsterdam Zuid is onlangs begonnen met ‘wisselfietsen’, die via een beheerder door meerdere mensen worden gebruikt. In Utrecht voelt Van Bekkum veel meer voor een persoonlijk systeem, waarbij je je eigen fiets aan iemand uitleent die je kent en waarmee je zelf afspraken maakt. Contacten zijn te leggen via een soort ‘fietsentinder’, ziet hij voor zich en heeft hij ook al voorgelegd aan de NS.

Bron: AD

Meer nieuwsartikelen