E-bike leaseregeling rekenvoorbeeld

2 jaar geleden

Een (elektrische) fiets van de zaak, is dat nou rendabel? Alleen al administratief gezien lijkt dit een behoorlijke rompslomp. Bedenk eens hoeveel tijd je kwijt bent met het bijhouden van je privé kilometers naast je huidige woon-werkverkeer? Niet vreemd dat op dit moment maar weinig werknemers en werkgevers gebruik maken van deze regeling.

Nieuwe bedrijfsfiets regeling

Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling omtrent de bedrijfsfiets, die te vergelijken is met de operational lease regeling bij auto’s. Deze nieuwe regeling is duidelijker, voordeliger en makkelijker. Zo wordt de bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken vastgezet op 7% en hoef je geen onderscheid meer te maken tussen zakelijke of privé ritten.

Wat kost een elektrische fiets met deze nieuwe regeling?

Als werkgever stel je straks je werknemer een leasefiets ter beschikking waarvoor je een overeenkomst afsluit met het leasebedrijf. Van dit leasebedrag kun jij als werkgever de gebruikelijke btw aftrekken. Je houdt dan bedrag X over. Samen met de werknemer die de bedrijfsfiets uiteindelijk gaat leasen, bespreek je hoe het bedrag X te verdelen. Naast deze afspraken tussen jou en je werknemer betaalt de werknemer standaard 7% bijtelling om de leasefiets ook privé te mogen gebruiken.

Voorbeeld berekening:

Werkgever Kees stelt een zakelijke leasefiets t.w.v. €3000,- (incl. slot, service en verzekering t.w.v. €400,-) beschikbaar aan zijn werknemer Karin. Kees ziet de voordelen van het gebruik van een elektrische fiets (als vervangend vervoermiddel van de auto) en biedt daarom Karin aan om de leasekosten te verdelen (50/50). Van de €3000,- aanschafprijs kan Kees van een deel 21 btw* terugvragen. De kosten die Kees overhoudt voor de leasefiets komen dan uit op €2870,-. Over 3 jaar verspreid betaalt Kees afgerond €79,- per maand aan het leasebedrijf. De helft (€39,86) houdt hij in op het salaris van Karin. Omdat Karin de fiets ook privé gebruikt, betaalt zij bovenop de €39,86 euro per maand (die verrekend wordt met haar salaris) de vaste bijtelling van 7%. Er van uitgaande dat Karin in belastingschijf 2 zit, zal de vaste bijtelling voor haar uitkomen op €6,67 per maand. De totale maandelijkse kosten voor werknemer Karin komen dan uit op (€39,86 + €6,67) €46,53.
Let wel op: de werkelijke som is afhankelijk van de afspraken die werknemer en werkgever met elkaar maken over het leasebedrag.

*Excl. btw tot een max. bedrag van 749 euro. Bron: www.belastingdienst.nl

Wat is het voordeel van de nieuwe leasefiets regeling?

Eem werknemer heeft recht op een vergoeding van 19 cent per kilometer op vervoerskosten. Ook als de werknemer op de fiets naar het werk gaat. In de meeste gevallen worden de vervoerskosten naar werk vergoed door de werkgever, maar vaak wordt de fiets hierin niet meegenomen. Met de nieuwe leasefiets regeling hoeft de werknemer geen eigen fiets aan te schaffen.

Voorbeeld berekening:

Karin fietst elke dag 10 kilometer naar haar werk op haar eigen fiets. Om heen en weer naar werk te fietsen krijgt Karin 19 cent x 20 (2×10) kilometer = €3,80 per dag vergoed door haar werkgever Kees. Als je dat doorberekent naar een maand, dan komt vergoeding voor vervoerskosten uit op een bedrag van €83,60 (gebaseerd op 22 dagen). Dit krijgt Karin als vast bedrag bij haar salaris gestort. Met de nieuwe regeling is Kees (€39,86 x 2) €79 per maand kwijt die hij ook nog eens deelt met zijn werknemer Karin. In de huidige situatie is dit €83,60. Als Kees er toch voor kiest om het volledige lease bedrag te betalen, dan bespaart hij €4,60 per maand. Karin hoeft dan enkel €6,67 per maand te betalen.

De voordelen van de nieuwe e-bike lease regeling

Karin hoeft geen eigen fiets aan te schaffen en is enkel een paar euro in de maand kwijt om de bedrijfsfiets voor werk (afhankelijk van de afspraken tussen werkgever en werknemer) en privé te gebruiken. Karin is blij met haar werkgever, ze fietst gemakkelijk elke dag de 10 kilometer naar het werk en hoeft nooit meer in de file te staan. Kees is ook blij. Hij heeft minder kosten met de nieuwe regeling en zijn medewerkers zijn blij. Bekijk alle voordelen van de leasefiets voor de werkgever.

Bereken leasekosten

Wil je alvast uitrekenen hoeveel vaste bijtelling een werknemer gaat betalen voor bijvoorbeeld een Stromer van een paar duizend euro? Of ben je als werkgever benieuwd op hoeveel de leasekosten uitkomen bij een bepaald leasebedrag.
Meer nieuwsartikelen