E-bike trends van 2019

3 maanden geleden

E-bikes bestaan nu al een aantal jaren. Toch werden ze tot kort gezien als fietsen voor 60+ers. Echter, verandert dit imago al snel. Elektrische fietsen waren in 2018 de best verkochte fietsen in Nederlands in Belgie; 40% van alle verkochten fietsen was elektrisch. Uiteraard was een grote gedeelte van de kopers nog wel ouder, maar de e-bike wordt ook steeds vaker gekocht onder jongeren. Vooral veel mensen zien elektrische fietsen als een goed vervoersmiddel voor het forenzen. Dit komt door een aantal redenen. Ten eerste, is de e-bike goedkoper dan een auto. Daarbovenop komt ook nog eens dat de e-bike goed is voor de gezondheid. En de fiets is ook nog eens goed voor het milieu!

Nieuwe versnellingen

Er zijn nog meer trends zichtbaar in de e-bike markt. Deze hebben dan vooral te maken met de technische specificaties van de fiets. Zo worden ondergaan versnellingen momenteel vrij grote veranderingen. De ouderwetse naaf en derailleur versnellingen zijn nog steeds populair, maar er komen steeds meer nieuwe systemen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Rohloff-naaf, die onopgemerkt schakelt door middel van een drukschakelaar. Ook zijn er systemen die zelf de optimale versnelling berekend op basis van snelheid, cadans en een aantal sensoren. Fietsen was nog nooit zo makkelijk!

Beltdrive in plaats van ketting

Verder ruilen steeds meer producenten de traditionele ketting in voor een riemaandrijving (ook wel beltdrive genoemd). Deze komt met een aantal voordelen. Denk dan aan minder geluid en onderhoud, maar ook gaat de beltdrive vele malen langer mee. Een ketting moet na ongeveer 7 a 8 duizend kilometer worden vervangen. Echter, gaat een beltdrive tot wel 30 duizend kilometer mee.

Veranderingen aan de e-bike accu

De laatste ontwikkeling vindt plaats bij de accu. Nieuwe accu’s hebben een stuk grotere capaciteit dan oudere accu’s. Al blijft de actieradius voor veel mensen wel een beperkende factor. Vandaar dat producenten hard opzoek zijn naar nieuwe oplossingen. Zo komen er steeds meer accu’s op de markt met een snellaad optie. Ook hebben sommige modellen de mogelijkheid 2 accu’s te plaatsen. Ook ondergaat de accu een cosmetische verandering, want deze wordt steeds vaker mooi weggewerkt in het frame. Hierdoor valt de accu steeds minder op!

Bron: fietsen123.nl

Meer nieuwsartikelen