Aandachtspunten bij aanschaf elektrische fiets

1 jaar geleden

Het aanbod van e-bikes is enorm groot. Er zijn veel verschillende modellen en bijna net zoveel prijsklassen. Bij de ene elektrische fiets zit de accu vast in het frame, bij de andere is de accu juist uitneembaar en zit deze in de bagagedrager. Er zijn e-bikes met middenmotor, die hebben de motor in het midden van de fiets, bij de trapas. En er zijn ook fietsen met de motor in het voor- of achterwiel. Lees hieronder de vijf tips die je helpen om de beste elektrische fiets uit te kiezen.

Tip 1: Bedenk voor je een e-bike gaat kopen waarvoor je de fiets gaat gebruiken

De wensen die je hebt voor een elektrische fiets hangen af van waar je de e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wil je lange afstanden fietsen? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Ga je je elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

Tip 2: Let op het gewicht van je nieuwe e-bike

Door de elektrische onderdelen is een e-bike al snel vijf tot tien kilo zwaarder dan een gewone fiets. Tijdens het fietsen merk je hier nauwelijks iets van. Wel bij het stallen en de fiets op de autodrager tillen. Als je van plan bent om de fiets mee te nemen met de auto, is het raadzaam dit even uit te proberen. Verder is het zwaardere gewicht van de e-bikes mogelijk de reden dat er ook meer ongelukken gebeuren bij het op- en afstappen. Bij gewone fietsen komt dat namelijk minder voor dan bij e-bikes.
Tip 3: Zorg voor een lage instap bij je elektrische fiets

Welk type frame een e-bike heeft, is van invloed op de manier waarop je op- en afstapt. Met een lage instap wordt dat een stuk makkelijker.

Tip 4: Huur een dagje een elektrische fiets

Maak eerst eens een lange proefrit, voordat je een elektrische fiets koopt. Huur de fiets bijvoorbeeld een dag! Laat je goed voorlichten en de werking van de fiets uitleggen. En als je de fiets besluit te kopen, maak je dan eerst rustig vertrouwd met de hogere snelheid. Lees ook ‘waar moet je op letten bij het maken van een proefrit”.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een e-bike rijdt toch net even anders dan een gewone fiets. Begin vooral rustig en wen in je eigen tempo. Zeker als je nog wat onzeker bent, is het verstandig om op een rustige plek te oefenen met op- en afstappen en met het remmen.

Wist je dat? Een elektrische fiets met middenmotor – waarbij de motor bij de trapas zit – brengt het zwaartepunt omlaag en dat maakt dit type e-bike stabiel tijdens het rijden. Dat geldt ook voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame weggewerkt is.

Wil jij een fiets vinden die goed bij je past? Gebruik dan de keuzehulp!
Meer nieuwsartikelen