Fiets leasen via werk. Is dat echt zo voordelig?

2 jaar geleden

Het zal je niet zijn ontgaan; vanaf volgend jaar wordt het eenvoudiger om als werknemer een fiets via zaak te ‘leasen’. Een fiets leasen via werk kan dan al vanaf een paar euro per maand. Maar is het wel echt zo voordelig?

Fietslease als oplossing

Menno Snel van Financiën zei het al eerder: Fietsen kan een duurzaam en efficiënt alternatief zijn voor reizen met de auto of het openbaar vervoer. Fietsen belast de luchtkwaliteit minder en kan zorgen voor minder drukte op de weg of in het openbaar vervoer. Bovendien brengt het gebruik van de fiets gezondheidsvoordelen met zich mee ten opzichte van het gebruik van de auto of het openbaar vervoer.Met deze tekst zette hij op Prinsjesdag 2018 de deur wagenwijd open voor: de leasefiets.

De nieuwe bijtellingsregeling voor de leasefiets is het gevolg van een uitgekiende lobby van de Nederlandse autoleasebedrijven, verenigd in de VNA. Samen met de ANWB, de Fietsersbond, vereniging Natuur en Milieu en de RAI/Bovag hebben zij in kaart gebracht welke (maatschappelijke) problemen er kunnen worden opgelost met fietslease. Denk aan onder andere een verminderde filedruk, een beter milieu, minder parkeerproblemen, een gezondere leefstijl, en dat alles door de invoering van een flinke fiscale versimpeling. Kamerlid Matthijs Sienot (D66) zette het onderwerp ‘fiets van de zaak’ in februari 2018 op de kaart en zijn partijgenoot Snel pakte het een half jaar later verder op.

Fiets leasen via werk voor paar euro in de maand

Een fiets leasen via je werkgever. Hoe werkt dat? De essentie is het simpel: Werkgevers die hun werknemers fietslease willen aanbieden, sluiten een deal met een leasebedrijf. Of ze hebben de mogelijkheid om de fietsen te kopen. Echter daar komt een grote investeringen bij kijken, wat veel werkgevers zal afschrikken. De werknemer kan de (elektrische) fiets ‘lenen’ (leasen) via de werkgever tegen een vaste bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs. Na drie jaar, vaak standaard het eind van de looptijd van een leasefiets contract, gaat de fiets terug naar het leasebedrijf.

Wat kost een leasefiets voor de werkgever? Fiscalisten schatten in dat een leasefiets per werknemer gemiddeld zo’n 20 tot 30 euro per maand gaat kosten voor een werkgever.
Daarvoor koopt het leasebedrijf de fietsen in en levert ze aan de werknemers die van de leasefiets gebruik (mogen) maken. Er zijn al handige tools online waarin werknemer en werkgevers de leasefiets mogelijkheden kunnen inzien en leasekosten kunnen berekenen. Kiest de werkgever om leasefietsen aan te bieden dan kunnen zijn werknemers, net als bij het leasen van auto’s, binnen een gesloten portal kiezen uit een assortiment aan fietsen, verzekeringen en onderhoudspakketten.

Voorbeeld fiets leasen via werkgever

Een fiets leasen via werkgever kan er voor de werknemer er als volgt uitzien. Werknemer kiest een elektrische fiets uit, van bijvoorbeeld 2.000 euro. Omdat die fiets van waarde is (het is loon in natura), wordt jaarlijks 7% van de waarde van die fiets, 140 euro, opgeteld bij het inkomen van de werknemer. Daarover wordt vervolgens belasting geheven. Wie minder dan 68.000 euro per jaar verdient betaalt 38,1% belasting. Dat betekent dat deze leasefiets op jaarbasis 53,34 euro kost, ofwel 4,45 euro per maand. Voor mensen die neer dab 68.000 euro verdienen, kost dezelfde fiets 6,04 euro per maand. Zij betalen namelijk 51,75% belasting.

Het bijhouden van zowel zakelijke als privékilometers met de ‘oude’ fiets van de zaak regeling komt te vervallen. En er wordt met de nieuwe regeling geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten fietsen: van racefiets tot bakfiets en van stadsfiets tot speed pedelecs. Allemaal vallen ze onder de 7% vaste bijtelling. Net als bij de leaseauto bepaalt de werkgever welke fietsen er aangeboden worden voor fietsleasing, de werknemers vinden dit aanbod terug in de gesloten portal van het leasebedrijf. Werknemers die een hele dure fiets willen leasen, kunnen te maken krijgen met een eigen bijdrage in de leasekosten.

Hoge verwachtingen fietsleasing

Nu de regeling voor fietsleasing bijna van start gaat, bereiden leasebedrijven zich voor op een grootschalige introductie van de leasefiets. Schattingen van de leasebranche en RAI/Bovag gaan uit van 150.000 zakelijke e-bikes alleen al in 2020.

Leaseplan, de grootste autoleaser van Nederland, tekende in september een contract met fietsenverkoper International Bike Group voor de levering van de fietsen. In de aanbieding onder meer elektrische fietsen van merken als Cube, Stromers en Cortina. De prijzen variëren van 1.100 tot 9.500 euro. Een woordvoerder van Leaseplan: „We zijn wekelijks in gesprek met meerdere geïnteresseerde bedrijven.”

Het gaat vaak om grotere bedrijven met weinig of heel dure parkeerruimte, zoals op de Zuidas in Amsterdam en in de binnensteden. Daar kan de rekensom snel gemaakt worden: als we iedereen onder een bepaalde salarisschaal geen leaseauto maar een leasefiets geven, scheelt dat tientallen parkeerplekken per jaar. Wie bang is binnenkort te moeten kiezen tussen een leasefiets, een lease-auto of een businesskaart van de NS kan gerust zijn. Die kunnen naast elkaar bestaan, mits de werkgever dat aanbiedt natuurlijk. Fiscaal is het hebben van meerdere regelingen voor een werknemer geen enkel probleem.

Fiets leasen via werkgever voordeliger? Niet altijd. Zelf rekenen loont (wel altijd)

Klinkt goed, die leasefietsen. Toch is het niet alleen maar goed nieuws, zeggen fiscalisten. Jan-Bertram Rietveld, loonbelastingexpert en partner bij adviesbureau EY, is kritisch. „Vooropgesteld: ik ben onder de indruk van de eenvoud van de regeling. Daar is duidelijk lef getoond”, zegt hij. En toch ziet hij één hele grote keerzijde aan het nieuwe plan. Veel werknemers die met eigen vervoer naar hun werk komen (auto of fiets) hebben nu recht op de belastingvrije reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Wie zijn eigen auto of fiets inruilt voor een leasefiets, verliest dat recht. „Dat wordt dus rekenen voor werknemers die nu ook al met de fiets of de eigen auto naar hun werk komen”, zegt Rietveld.

Een voorbeeld: wie 15 kilometer van zijn of haar werk woont en dagelijks op en neer fietst (uitgaande van 214 werkdagen in een jaar), krijgt daarvoor op jaarbasis nu 1.219,80 euro aan reiskostenvergoeding. Doe dat twee jaar en je hebt genoeg geld voor een goede elektrische fiets, die ook nog eens volledig van jou is en blijft.

Rietveld van EY: „Daar komt nog bij dat de kilometervergoeding alleen vervalt voor zover de werknemer met de leasefiets naar zijn werk komt. Komt de werknemer met de auto, of met een andere fiets, dan maakt die in theorie wel weer aanspraak op de vergoeding van 19 cent per kilometer. En dat mag gewoon, omdat het privégebruik van de leasefiets al verdisconteerd is in de bijtelling.” Hij raadt werkgevers dan ook aan weg te blijven van de reiskostenvergoeding. Anders blijft de administratie immers alsnog complex, omdat de werkgever dan individueel moet controleren hoe iemand naar het werk komt.

Alternatieve regelingen voor fiets van de zaak

Werkgevers die geen leasefiets ter beschikking willen stellen aan hun werknemers, hebben nog andere opties om hun personeel uit de auto en in het zadel te krijgen. Zo mogen ze hun werknemers een renteloze lening geven voor de aanschaf van een fiets. De aflossing kan plaatsvinden door inhouding van de reiskosten (de 19 cent per kilometer). Zo wordt de fiets met elke gereden kilometer, en dus elke aflossing, een klein beetje meer van de werknemer. Als de lening is afgelost, blijft de reiskostenvergoeding gewoon doorlopen maar is de fiets van de werknemer.

Een laatste optie is de fiets van de zaak onder te brengen in de zogenoemde vrije ruimte van de werkkostenvergoeding. Werkgevers mogen jaarlijks 1,2 procent van de totale loonsom besteden aan belastingvrije extra’s. Denk aan mobiele telefoons en kerstpakketten. Als de (elektrische) fiets daar ook in ondergebracht wordt, neemt deze een fors deel van die vrije ruimte op. Overigens wordt die vrije ruimte vanaf 2020 verhoogd naar 1,7 procent van de loonsom (tot 400.000 euro, daarboven geldt weer 1,2 procent).

Er valt dus nogal wat af te dingen op het leasen van een fiets via de werkgever. Toch hoopt Rietveld van EY dat het een succes wordt: „Feit dat er een einde wordt gemaakt aan de huidige administratieve rompslomp is al genoeg om dat te hopen. Nu alleen nog dat probleem met die reiskostenvergoeding oplossen.”

Elektrische fietsen geschikt als woon-werkverkeer:

Moustache Friday 28.1 Open 2020 Dames

Motorpositie: Motor in het midden

Motor: Bosch Active Line Plus 3

Aantal versnellingen: 10

3 prijzen V.A. €2999
Adviesprijs €2999

 

Moustache Friday 28.3 2020 Heren

Motorpositie: Motor in het midden

Motor: Bosch Active Line Plus 3

Aantal versnellingen: 10

4 prijzen V.A. €3399
Adviesprijs €3399

 

BMC Alpenchallenge AMP City Two 2020

Motorpositie: Motor in het midden

Motor: Shimano Steps E-6100

Aantal versnellingen: 5

3 prijzen V.A. €3499
Adviesprijs €3499

 

Bron: NRC

Meer nieuwsartikelen