7 tips | Hoe onderhoud ik mijn fietsaccu?

2 jaar geleden

Het komt vaak voor dat de fietsaccu van een elektrische fiets eerder “op” is dan men verwacht. Wil je dit voorkomen bij jouw fietsaccu? Onderhoud je fietsaccu dan goed middels de volgende richtlijnen:

1. Laad een lege fietsaccu zo snel als mogelijk

Je dient de accu zo snel als mogelijk te laden zodra deze leeg is. Doe je dit niet en leg je de accu voor langere tijd weg dan bestaat de kans dat de accu door zelfontlading in een diepontlading raakt.

2. Laad je fietsaccu tenminste iedere maand

Naast het laden van de accu als deze leeg is adviseren wij ook om de accu te laden gedurende periodes waarin je de accu niet of nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de winter.

3. Maak je vooral veel korte ritten? Laad de fietsaccu niet na iedere rit

Het veelvuldig volledig laden van een accu heeft een nadelig effect op de levensduur van de accu. Maakt je vooral veel korte ritten van minder dan 5 km? Laad de accu dan om de 2 of 3 ritten.

4. Laat de lader niet permanent gekoppeld aan de fietsaccu

Houd de lader hooguit een dag (of nacht) aangesloten en koppel deze daarna los van zowel de accu als van het lichtnet. Fietsaccu’s die voor 90% of 95% geladen zijn slijten namelijk minder snel en gaan dus langer mee dan fietsaccu’s die volledig geladen zijn en blijven. Niet alleen draag je zo bij aan het milieu, ook bespaart je geld op de energiekosten.

5. Bewaar de fietsaccu vorst- en vochtvrij

De actieradius kan bij koud weer drastisch afnemen. Echter voor het bewaren van een accu is kou helemaal niet zo slecht. Het kan dus geen kwaad om de fietsaccu in een garage of schuur te bewaren in de winter. Koudere temperaturen vertragen het natuurlijke verouderingsproces van de accu namelijk. Tempraturen beneden het vriespunt kunnen beter vermeden worden, ook vanwege de mogelijke vorming van condens; elektronica en vocht gaan niet goed samen.
6. Laad de fietsaccu nooit op beneden 0 °C vriespunt.

Accu’s mogen enkel boven het vriespunt geladen worden. Laden beneden het vriespunt resulteert in een chemisch proces met onomkeerbare schade tot gevolg wat de levensduur van de accu negatief beïnvloedt.

7. Gebruik uitsluitend laders die geschikt zijn voor je fietsaccu.

Gebruik geen voedingen of laders voor andere accu technieken aangezien dit de accu ernstig kan beschadigen, soms met gevaarlijke gevolgen.

Fietsaccu vervangen

Een fietsaccu gaat veel minder lang mee (tussen de drie en zes jaar) dan de elektrische fiets waarop deze gebruikt wordt. Het is natuurlijk fijn dat de e-bike zo lang meegaat, maar zonder accu is het niets anders dan een zwaardere gewone fiets. Het vervangen van de fietsaccu is dan wel zo interessant. Weliswaar kost een nieuwe fietsaccu enkele honderden euro’s, maar dat is altijd nog een stuk goedkoper dan een nieuwe fiets. En met een nieuwe accu kun je de elektrische fiets weer jarenlang gebruiken. Een nieuwe vervangende accu voor je elektrische fiets is vaak niet zo makkelijk te vinden.
Meer nieuwsartikelen