Levensduur accu: hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

2 jaar geleden

Het motorsysteem van een elektrische fiets gaat doorgaans lang mee, mits er zuinig mee omgegaan is. Voor de e-bike zelf is het belangrijk dat je deze opslaat in een droge ruimte. Dan is de levensduur makkelijk meer dan 10 jaar. Maar geldt dat ook voor de accu? Zo’n accu is namelijk behoorlijk prijzig om te vervangen en dus kan het handig zijn om voor aankoop te weten hoelang deze meegaat. Dus hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Of wat is de levensduur?

Constante vermindering

Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat de accu er doorgaans niet van het één op het andere moment mee stopt. De accu wordt eigenlijk constant minder. Op een gegeven moment is de actieradius van een accu dusdanig veel afgenomen, dat deze vervangen moet worden. Deze aftakeling vindt ook plaats, wanneer jij de accu uitstekend onderhoud.

Verschillende soorten accu

Daarnaast bestaan er ook verschillende type accu’s met andere chemische samenstellingen. Het gaat hier om vier type in totaal: (1)Nikkel Metaalhydride accu, (2)Lithium Ion accu, (3)Lithium Polymeer accu en (4) Lithium-ijzer-fosfaat accu. De gemiddelde levensduur van de eerste accu is 3 jaar, en deze loopt op tot ongeveer 6 jaar bij de laatste. De e-bike opladen op de juiste momenten helpt voor elk type!

Verleng de levensduur

Gelukkig bestaan er manieren om de de levensduur iets te verlengen. Zo is het belangrijk dat je de accu op een niet te warme locatie opslaat. Zorg er dus niet voor deze de hele tijd in het zonnetje ligt; kamertempratuur is ideaal voor de accu. Bovendien moet je de accu niet volledig opladen, wanneer je deze een lange tijd (winterperiode) niet gaat gebruiken. Komt er zo’n periode aan? Laadt de accu dan op tot ongeveer 40%. Dus hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Gemiddeld 3 tot 6 jaar, maar met zorgvuldig onderhoud is dit te verlengen!

Bron: elektrischefietsenkiezen.nl

Meer nieuwsartikelen