Kies voor duurzame mobiliteit; kies voor de e-bike!

7 maanden geleden

De e-bike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. 1 op de 3 verkochte fietsen is een e-bike, het aantal blijft stijgen. De e-bike profiteert van de wereldwijde trend: duurzaamheid. De elektrische fiets is ontzettend duurzaam en geschikt voor diverse doelgroepen.

Flinke besparing

Als je voor de elektrische fiets kiest in plaats van de auto, belast je het milieu veertig keer minder. Een flinke besparing dus. Daarbij is de elektrische fiets veel goedkoper in aanschaf en gebruik dan de auto.  De meeste elektrische fietsen gaan met bijtrappen ongeveer 25 kilometer per uur. Maar er zijn ook snellere e-bikes, speed pedelecs, die tot 45 km per uur kunnen.

Milieuvoordeel e-bike

Een groot voordeel van de elektrische fiets is dat je geen CO2-uitstoot veroorzaakt of fijnstof uitstoot tijdens het rijden. Daardoor draag je bij aan een beter klimaat en schonere lucht. Vooral in steden is dat nodig. Wel komt er CO2 vrij bij het opwekken van de elektriciteit voor de accu van de fiets, maar dat is veel minder dan wat een auto aan CO2-uitstoot veroorzaakt: een elektrische fiets veroorzaakt maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

E-bike geschikt alternatief voor de auto

Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker de fiets pakken als hij elektrisch is. Ook leg je makkelijker langere afstanden af. Op afstanden tot 10 en zelfs 20 kilometer is de elektrische fiets daarmee een prima alternatief voor de auto. Een ritje naar de supermarkt of de sportvelden gaat vaak even snel, zo niet sneller met de elektrische fiets. Maar je kunt er ook mee naar je werk. De gemiddelde afstand naar het werk in Nederland is 23 kilometer. Als je minder dan 23 kilometer van je werk woont, kun je met de elektrische fiets binnen een uur op je werk zijn en met een speed pedelec nog sneller. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van files en eventuele parkeerproblemen. Daarbij is bewegen goed voor de gezondheid.

Let op je accu gebruik

De accu is het meest milieubelastende onderdeel van de elektrische fiets. Voor de productie van accu’s zijn schaarse metalen nodig en veel energie. Verdiep je daarom goed in hoe je hem gebruikt. Is de accu oud of kapot, lever hem dan gescheiden in bij de milieustraat van je gemeente, zodat hij gerecycled kan worden. Ruil je je fiets in, dan wordt de afvalscheiding voor je geregeld. Fietswinkels verzamelen de accu’s en voeren die af.

Kosten/besparingen van de e-bike

Een elektrische fiets kost tussen 700 en 3.000 euro en is daarmee veel goedkoper dan een auto. Snelle e-bikes zijn duurder met prijzen vanaf 2000 euro. Ook in gebruik zijn elektrische fietsen veel voordeliger dan de auto omdat je geen dure benzine of parkeerkosten maakt. Je spaart dus al snel honderden euro’s per jaar als je op afstanden tot 10 kilometer de auto kunt laten staan. Doe je de auto helemaal weg en maak je alle ritjes met de elektrische fiets, dan bespaar je nog meer omdat je dan ook geen autoverzekering en wegenbelasting meer hoeft te betalen.

Fiets van de zaak

Als je op de fiets naar je werk gaat kun je profiteren van fiscale voordelen zoals een reiskostenvergoeding. Ook kan het goedkoper zijn om een fiets aan te schaffen via je werk. De Fietsersbond legt uit wat je mogelijkheden zijn. Vanaf 1 januari 2020 komen er nieuwe regels om een fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker te maken.

Bron: milieucentraal.nl

Meer nieuwsartikelen