Maak je e-bike winterklaar

5 maanden geleden

Regenbuien, vrieskou, sneeuw en pekel: tijdens de donkere maanden krijgt je fiets het zwaar te verduren. Hoe wapen je jouw e-bike tegen het grillige winterweer? We geven je zeven tips om je elektrische fiets winterklaar te maken. Gaat je fiets dit jaar in de stalling of blijft je hem gebruiken? In beide gevallen is het aan te raden om de fiets nog een keer na te lopen en hem winterklaar te maken.

Schoonmaken van de e-bike

In de winter heeft je e-bike extra onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de fiets minder te lijden heeft van de winterse condities. Maak je fiets regelmatig schoon als je onder winterse omstandigheden bent wezen fietsen. Wees extra alert als je door de pekel gefietst hebt. Verwijder voordat je gaat schoonmaken als eerste de batterij, vocht en elektriciteit gaan namelijk niet goed samen. Gebruik voor het wassen een fietsenreiniger of shampoo. Maak geen gebruik van een hogedrukreiniger, dit kan tot schade lijden aan de elektrische onderdelen met gevolg dat de fiets niet meer werkt. Voorkom roest door de fiets na het wassen goed droog te maken. Vergeet niet de spaken en velgen droog te maken. Zet na de wasbeurt de fiets op een warme en droge plek neer, zodat deze goed kan drogen.

e-bike winterklaar

Onderhoud tijdens de wintermaanden

Smeer de ketting

Smeer de ketting en tandwielen in met kettingolie. Draai vervolgens de ketting goed rond om het smeermiddel te verspreiden. Alle aluminiumdelen kun je met vaseline of siliconenspray inspuiten. Let hierbij op dat je niet op de remschijven en remklauwen spuit, dit zorgt ervoor dat de rem-kwaliteit achteruit gaat.

Roestige onderdelen?

Controleer of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang roestige onderdelen. Controleer of de remblokjes en de verlichting nog goed functioneert, in de wintermaanden is het vroeg donker en zonder licht ben je slecht tot niet zichtbaar!

Profiel van de banden

In de winter kan het glad zijn, het is daarom belangrijk om het profiel van je banden te controleren. Wil je veilig fietsen tijdens de wintermaanden? Dan kun je overwegen om winterbanden onder je fiets te laten zetten. Met winterbanden heb je veel meer grip bij gladheid en kunt je met een gerust gevoel op pad. Je dealer kan je adviseren welke winterbanden je het beste kunt kiezen.

Zit alles vast?

Doorrijden met loszittende of versleten onderdelen kunnen leiden tot grotere reparaties. Laat deze dan zo snel mogelijk repareren bij je dealer om erger te voorkomen! Onderhoud is het behoud van je fiets en verhoogt de veiligheid.

Fietsketting

Ga goed om met je fietsaccu

Rij je door in de winter? Bewaar de fietsaccu dan op huiskamertemperatuur. Bij deze temperatuur word de accu goed geladen. Plaats de accu vlak voor vertrek in de fiets zodat je met een ‘warme’ accu onderweg gaat. Een koude accu geeft slecht zijn energie af en het laadproces kan erg lang gaan duren.

Besluit je om in de winter niet te fietsen, haal dan de accu uit de fiets, laad hem op en bewaar hem op een koele maar droge plek. Als je in het voorjaar de accu oplaad, laad de batterij net zolang totdat de lader op groen springt.

Lees ook alles over hoe je je fietsaccu het beste kan onderhouden.

Bron: Flyer, ANWB

Meer nieuwsartikelen