Opgevoerde e-bike is levensgevaarlijk

10 maanden geleden

De e-bike wordt steeds vaker opgevoerd en dat is levensgevaarlijk, aldus het Algemeen Dagblad. Het is daarom dat Minister van Nieuwenhuizen van het CDA een onderzoek gaat starten. Momenteel is het nog onduidelijk hoe wijdverspreid het probleem precies is met opgevoerde e-bikes. Een onderzoek moet het één en ander duidelijk maken.

Opgevoerde e-bike in het buitenland

Het opvoeren van de e-bikes lijkt vooral in het buitenland te gebeuren. Fietsers gaan voornamelijk naar België en Duitsland om dit te doen. In principe mogen elektrische fietsen ondersteunen tot een snelheid van 25 km/h. Een hogere snelheid kan alleen behaald worden op een zogehete speed pedelec. Echter, heb je voor een speed pedelec helmplicht en een kenteken registratie. Veel mensen hebben hier geen zin in en laten daarom de fiets opvoeren.

Is een e-bike makkelijk op te voeren?

VRT NWS – een Vlaamse nieuwswebsite – is langs 6 fietswinkels gegaan om te kijken hoeveel aan een opvoering zouden meewerken. Uiteindelijk waren 5 winkels bereidt om de fiets op te voeren. De zesde was huiverig, omdat er recentelijk een dodelijk ongeluk was gebeurd op de opgevoerde e-bike. Dit zorgde voor erg veel media aandacht. Een e-bike wordt opgevoerd door middel van een chip, waardoor de fiets snelheden kan behalen van 45 km/h. Fietsen zijn niet gebouwd voor deze snelheden, daarom dat het opvoeren van een e-bike zo gevaarlijk is.

Politie handhaving en opgevoerde e-bikes

Verder is het erg lastig voor de politie om hier effectief tegen op te treden. Zij hebben niet de juiste middelen om een fiets te testen. Bovendien is het lastig om te bewijzen dat iemand harder reedt door het gebruik van een chip. Het kan namelijk zo zijn dat zij wind mee hadden of dat zij zo hard reden door spierkracht.

Onderzoek van Minister Cora van Nieuwenhuizen moet de situatie in Nederland in kaart brengen rondom opgevoerde e-bikes, zodat er goed kan worden gehandeld. Voor nu wordt opvoering in Nederland veelal gedaan door setjes die je online kan kopen. Deze gaan voor 1 a 2 honderd euro over de toonbank en houden je fiets voor de gek. Zo’n setje zorgt er namelijk voor dat je fiets denkt dat deze half zo hard rijdt, als hij daadwerkelijk rijdt.

Bron: nieuwsfiets.nu

Meer nieuwsartikelen