Politieke partijen en de fiets

6 maanden geleden

Er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor de fiets op politiek niveau. Een toenemend aantal mensen ziet de fiets als vervoermiddel bij uitstek voor het woon- en werkverkeer, en goede fietspaden zijn dan onmisbaar. Bovendien is er steeds meer interesse voor fiets snelwegen. Vooral omdat deze de fietstocht voor forenzen een stuk gemakkelijker maakt. Gelukkig gaat dit niet onopgemerkt onder de verschillende politieke partijen. Zo pleiten zij naast extra fietswegen, ook voor meer fietsstallingen en deelfietsen rondom belangrijke OV plekken.

Uiteraard besteden niet alle partijen evenveel aandacht aan de fiets. Vandaar dat de fietserbond de programma’s van alle partijen is afgegaan, om er zo achter te komen welke het meest fietsvriendelijk is. Zij geven aan dat de beste programma’s die van de ChristenUnie in Noord-Holland en Groenlinks in Gelderland zijn, maar verder verschilt het sterk per provincie. Daarentegen geven zij wel aan dat Groenlinks en D66 structureel de meeste aandacht hebben voor de fietser.

Geen stemadvies

Concluderend, zegt de fietserbond wel dat zij geen stemadvies geven en alleen willen informeren. Zo geeft Wim Bot van de Fietserbond het volgende aan: “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar, gezond én bereikbaar. We verwachten dat het fietsgebruik door klimaatmaatregelen fors zal toenemen. Wij roepen de provincies daarom op om aan goede fietsvoorzieningen te werken, conform de door de Fietsersbond opgestelde Fietsvisie 2040.”

De provinciale verkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019.

Bron: Fietserbond.nl

Meer nieuwsartikelen