Rijd je op een e-bike? Let op je veiligheid!

2 jaar geleden

De elektrische fiets groeit in populariteit. Niet zo vreemd, want de e-bike zorgt ervoor dat mensen die anders de fiets zouden laten staan, kunnen blijven fietsen. En dus in beweging blijven. Als je merkt dat je te weinig kracht hebt om in een normaal tempo te fietsen, dan is dat hét moment om over een elektrische fiets na te gaan denken. Fietsen op een elektrische fiets blijft echt fietsen. Alleen word je niet moe. Zo kun je weer normale snelheden en afstanden afleggen.

Groeiend aantal dodelijke ongevallen onder e-bike gebruikers

Echter de opmars van de e-bike gaat gepaard met een groeiend aantal dodelijke ongevallen met de elektrische fiets. Het zijn vooral oudere e-bikers die in het verkeer omkomen, blijkt uit nieuwe politiecijfers.

In drieënhalf jaar tijd vielen meer verkeersslachtoffers op de elektrische fiets dan op de brommer: 79 e-bikers tegenover 69 bromfietsbestuurders. Afgelopen jaar zag de verhouding er nog schever uit: 28 doden op een e-bike en 18 op een bromfiets, op een totaal van 629 verkeersslachtoffers. En deze cijfers liggen aan de lage kant: eenvijfde van de verkeersdoden wordt niet door de politie geregistreerd. Het aantal fietskilometers in Nederland neemt, mede door de e-bike, toe en daarmee evenredig ook het aantal ongevallen.

Wel zorgwekkend is dat de 60-plussers met 87 procent oververtegenwoordigd zijn onder de fatale slachtoffers van ongelukken met elektrische fietsen. De e-bike is bij uitstek geliefd onder ouderen, maar dat verklaart niet hun hoge aandeel in de ongevallen: inmiddels wordt de helft van de Nederlandse e-bikekilometers gereden door niet-bejaarden.

Lees ook: Een paraplu op de fiets, mag dat?
Het merendeel van de ongelukken bij e-bikers gebeurt bij de ogenschijnlijk eenvoudige handeling van op- en afstappen. Vooral ouderen hebben moeite met het gewicht van de e-bike. Het zwaartepunt van het motorblok kanop een onhandige plek zitten, waardoor je makkelijker valt en bijvoorbeeld een heup breekt. Bovendien maken de snelheid en het gewicht van de elektrische fiets de bochten listiger. Met meer snelheid moet je vaardiger de bocht nemen.

Let op je eigen veiligheid!

Het is daarom goed om te onthouden dat je niet hard hóeft te rijden met een e-bike. De ondersteuning is begrensd tot 25 km per uur. Als je reactievermogen wat minder is geworden, is het verstandig je snelheid daarop aan te passen. Zodat je ook bij stoppen en scherpe bochten op tijd en goed kunt reageren. De e-bike helpt om het fietsen weer leuk te maken. Maar ook bij een elektrische fiets liggen er gevaren op de loer. Bijvoorbeeld door de hogere snelheid, vooral als de fiets niet goed staat afgesteld. Daarom is het belangrijk op een aantal punten te letten bij de aanschaf. Hierdoor ben je er meer van verzekerd dat je ook de elektrische fiets koopt die écht bij je past.
Benieuwd op welke punten je moet letten bij de aanschaf van een e-bike? Lees dan ook het artikel: “Het aanschaffen van een e-bike. Waar moet u op letten? 5 tips”

Bron: Volkskrant, veiligheid.nl
Meer nieuwsartikelen