Vanaf 1 juli 2019 geldt er een appverbod op de fiets

2 jaar geleden

We doen het allemaal wel eens; onze mobiel gebruiken terwijl we op de fiets zitten. Met name jongeren gebruiken de mobiel vaak. Onder deze doelgroep geeft 3 op de 4 aan wel eens op de mobiel te zitten. Voor de overige doelgroepen ligt deze verhouding op ongeveer 1 op 2, aldus het adviesbureau van Deloitte. Echter, komt hier alles een einde aan, als het aan Minister Cora van Nieuwenhuizen ligt. Ze heeft namelijk een appverbod op de fiets opgelegd, om zo het aantal verkeersongevallen terug te brengen. Sinds 1 juli 2019 is dit appverbod voor op de fiets ingegaan.  Ook op de elektrische fiets moet je je houden aan deze nieuwe regels. Er zijn nog veel vragen bij fietsers.. weet jij wat precies de regels zijn?

Appverbod op de fiets; waarom?

Het appverbod op de fiets moet de verkeersveiligheid vergroten. Van Nieuwenhuizen wil de verkeersregels zo aanpassen dat je geen telefoon meer mag vasthouden. Voor fietsers is het een ingrijpende verandering. Maar hoe gevaarlijk is appen op de fiets eigenlijk?

Hoe gevaarlijk is appen op de fiets?

Het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV) meldt dat in Nederland niet geregistreerd wordt of afleiding een rol heeft gespeeld bij een ongeluk. Een onderzoek uit 2017 gaf aan dat 19 procent van de fietsers die op de Spoedeisende Hulp-afdeling belandden afgeleid waren. 4%van de mensen was afgeleid door praten, minder dan 1% gaf aan dat telefoongebruik de oorzaak was. Maar zoals gezegd: dit zijn cijfers van mensen die het zelf hebben ingevuld bij een enquête en geven dus geen compleet beeld.

De regels van het appverbod

Fietsers hebben nog al veel vragen over het plan van minister Van Nieuwenhuizen om per 1 juli 2019 een appverbod op de fiets in te voeren. Hoezo geldt het verbod niet voor voetgangers? Moet je straks afstappen als je wilt appen? Daarom hebben we de regels/antwoorden even voor je op een rijtje gezet.

1. Mag je navigeren tijdens het fietsen?

Nee, je mag straks niet meer met je telefoon in je hand op je navigatie-app mag kijken. Maar als je je telefoon in een houder op je fiets klikt, mag je er wél op kijken. Voor het invoeren van een navigatieadres moet je dan even afstappen.2. Mag je je mobiel bedienen als je voor het stoplicht stilstaat?

Ja, als je stilstaat mag je je mobiel gewoon vasthouden en bedienen.

3. Voor wie geldt het appverbod op die fiets?

Het verbod geldt voor bestuurders van fietsen, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen en trams. Appen mag wel op een paard, mits het niet gevaarlijk is, zegt het ministerie. “Een ruiter is wel een bestuurder, maar niet van een voertuig en valt daarom buiten het verbod.” Skateboards, skelters, stepjes en skeelers vallen niet onder het verbod. Maar de vraag is natuurlijk wel hoe slim het is om op je mobiel te kijken tijdens het skateboarden.

4. Geldt het appverbod ook voor voetgangers?

In dit wetsvoorstel zijn voetgangers niet meegenomen. Ze lopen op de stoep en gaan langzamer. Dat neemt niet weg dat je ook als voetganger het verkeer niet in gevaar mag brengen. Ook Veilig Verkeer Nederland vindt een apart verbod voor voetgangers niet meteen nodig. “We hopen dat de nieuwe campagne Mono mensen laat beseffen hoe gevaarlijk het is als je je op de weg begeeft”, zegt een woordvoerder. “Verbieden lijkt me daarnaast ook lastig, want als je op een voetpad staat of in een verkeersvrij centrum is natuurlijk anders dan wanneer je een zebrapad oversteekt.”

Handhaving van het appverbod

De Nationale Politie liet gisteren weten dat dat afleiding in het verkeer een prioriteit is en dat het gebruik van een mobiel daarin gewoon meegenomen wordt. “Maar we kijken wel altijd of de actie tot gevaar leidt”, zei een woordvoerder in een reactie. De politievakbonden vroegen zich op hun beurt wel af of er genoeg capaciteit is bij de politie om hier extra op te letten.

Bron: nos.nl

Meer nieuwsartikelen