Veilig elektrisch fietsen in de winter

5 maanden geleden

De winter staat weer voor de deur. Hieronder volgen een aantal belangrijke tips voor elektrische fietsers in de koudere maanden. Met deze onderstaande tips kun je door regen en sneeuw toch veilig op pad!

1. Accu bewaren

Nat weer is geen probleem voor de elektrische fiets maar kou wel. Bewaar de accu liever niet in een koude ruimte. Neem deze altijd mee naar binnen na een rit, zowel thuis als op kantoor. Voor het opladen is het ook aan te raden om de accu eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat je de accu in het stopcontact steekt.

2. Warme kleding

3. Veilig pedalen

Met de gebruikelijke plastic pedalen kan men makkelijk grip verliezen. Zeker bij glad schoeisel zoals sneakers/sportschoenen. Zorg voor pedalen met een goede grip.

4. Let op andere weggebruikers

Let vooral goed op bij slecht zicht. Houdt altijd rekening op fouten van andere weggebruikers. Ook andere weggebruikers kunnen opeens bladeren, plassen of takken ontwijken. Hierdoor moet jij niet in de problemen komen.

5. Minder druk op de banden

Wanneer je de druk in de banden verlaagt heb je iets meer contactoppervlak. Dit minimaliseert het risico van uitglijden. Let op dat je niet met te weinig lucht gaat fietsen. Sinds een aantal jaren zijn er ook banden met Spikes beschikbaar voor fietsbanden. De metalen spikes zijn verboden voor auto’s, maar voor normale fietsen en e-bikes zijn deze wel toegestaan.

6. Goed smeren

Vergeet niet de ketting op tijd in te smeren.

7. Natte gladde oppervlakken

Fietspaden zijn in de winter soms bedekt met bladeren en vuil. Natte bladeren kunnen erg gevaarlijk zijn voor fietsers. Rijdt dus langzaam en vermijd plotselinge uitwijken.

8. Verlichting en zichtbaarheid

In de winter is het zicht slecht. Dagen worden korter, daarom is goede functionele verlichting noodzakelijk. Het helpt om gezien te worden door andere weggebruikers. Daarnaast is het belangrijk dat je reflectoren op zowel trappers als de spaken heeft zitten. Extra reflectoren op het lichaam zijn daarnaast ook aan te raden, dit geeft een hogere zichtbaarheid.

9. Natte remblokken slijten sneller

Rubberen remblokjes slijten sneller als het nat weer is. Daarom dient te worden gecontroleerd voor elke rit of de remmen nog echt in orde zijn. Een vervanging is niet zo prijzig.

Tip: In de winter, moet je het zadel een beetje lager zetten, zodat je snel indien nodig met beide voeten stevig op de grond kan staan.

Meer nieuwsartikelen