Wanneer moet je jouw e-bike opladen?

2 maanden geleden

Wanneer moet je jouw e-bike opladen? Het lijkt een simpele vraag, maar veel mensen twijfelen hier over. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze op het verkeerde moment opladen, waardoor de levensduur van de accu afneemt. De accu van de elektrische fiets is namelijk erg prijzig om te vervangen. Zo kan een nieuwe accu al gauw €5-600 kosten, als het niet meer is. Vandaar dat wij jouw graag antwoord geven op deze vraag.

Het ideale oplaadmoment

Idealiter wordt de accu telkens opgeladen, wanneer deze tussen 40 en 70% zit. Dan weet je zeker dat je de levensduur van de accu maximaliseerd. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk. Misschien fiets je graag lange tochten op mooie fietsroutes. Het is dan echt niet erg om de accu wat leger te laten lopen. Verder is het niet goed om de accu naar elk kort ritje op te laden, zodat deze altijd vol zit. Je moet dus niet jouw e-bike opladen na een ritje langs de supermarkt. Verder is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de accu niet helemaal leeg loopt en dan een lange tijd leeg blijft. Dit heet diepontlading en zorgt voor het hoogst aantal accu problemen. Laadt de accu dus zelfs op, wanneer je deze niet gebruikt.

Te lang je e-bike opladen

Te lang opladen is bij moderne e-bikes gelukkig geen wezelijk probleem meer. Veel fietsen gebruiken namelijk een systeem dat ervoor zorgt dat het opladen stopt, als de accu vol zit. Bovendien hebben moderne accu’s een andere chemische samenstelling, waardoor deze geen problemen ervaren met te lang opladen. Het gaat dan om de zogehete Lithium-Ion accu’s. Ten slotte is het altijd aan te raden om eerst even de handleiding te lezen van de e-bike, voordat je de accu oplaadt. Overigens kan je Lithium-Ion accu’s gewoon meteen gebruiken na aankoop. Deze hoeft niet eerst helemaal leeg/vol te zijn. Ga er dus vooral lekker opuit!

Bron: elektrischefietser.nl

Meer nieuwsartikelen