Welke fietskleding heb je nodig voor de winter?

4 maanden geleden

Regen, hagel, sneeuw of harde wind; je weet het maar nooit met het weer in Nederland! Mocht je toch de weersomstandigheden gaan trotseren dan is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan! Check voordat je vertrekt even hoe het weer voor de komende dag eruit ziet. Zo kunt je jouw fietskleding daar op afstemmen. Een fikse regenbui op het einde van de dag kan bijzonder onaangenaam zijn op de terugweg naar huis… tenzij je ’s ochtends je regen poncho heeft meegenomen!

Fietskleding voor in de kou

Warme en ademende fietskleding
Uiteraard heb je allereerst warme kleding nodig om te fietsen in de winter. Vergeet wel dat de stof de huid moet laten ademen om transpiratie af te kunnen voeren, zeker bij ritten van meerdere kilometers. Om de warmte vast te houden en je te beschermen tegen de kou, kun je het beste het systeem van 3 lagen hanteren; ondergoed, trui en winterjas.

Trek eerst warm en ademend ondergoed aan, om de warmte vast te houden en de transpiratie af te voeren. Daar komt een warmer kledingstuk over om je te beschermen tegen de kou, zoals een fleece, en dan nog een waterdichte en winddichte jas. Door die drie lagen over elkaar te dragen, ben je perfect gewapend tegen de koud!

Fietshandschoenen
Handschoenen zijn onmisbaar als je de kou wil trotseren! Een hand is een van de lichaamsdelen die het meest gevoelig is aan lage temperaturen, zeker op de fiets. Handschoenen houden je handen lekker warm en zorgen ervoor dat je in alle omstandigheden kunt en blijft remmen.

Muts, sjaal of nekwarmer
Je hoofd, oren en nek zijn enorm gevoelig voor de kou. Vergeet dus niet om ze extra te beschermen wanneer je in de winter op je fiets stapt. Je oren kun je tegen de snijdende wind beschermen met een muts. De nek kun je warm houden met een sjaal, die voorkomt dat de wind en de kou langs de kraag van je jas binnenstromen.

Tip: met een nekwarmer beschermt je je nek,  je oren en je hoofd. Dit compacte en veelzijdige accessoire is bijzonder handig, ook als je een helm draagt op de fiets.

FietsbrilSommigen onder ons hebben best gevoelige ogen. Geen nood, met een fietsbril zijn ze perfect beschermd tegen kou en wind. Je wilt natuurlijk wel uitstekend kunnen zien in alle weersomstandigheden om je veilig te kunnen verplaatsen.

Fietsen door de regen

Het fietsen door de regen is misschien nog wel vervelender dan door de kou. Maar ook dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar de juiste uitrusting hebt. Met waterdichte fietskleding arriveer je droog op je bestemming.Om niet doorweekt te worden op de fiets, is een regenponcho altijd een handig hulpmiddel. Bovendien zijn zulke poncho’s bijzonder compact, en ze bedekken je hele lichaam zonder je bewegingen te hinderen. Verkies je toch eerder kleding die wat meer aansluit, kies dan voor een regenjas, een overbroek en overschoenen. En ook een waterdichte rugzak of waterdichte fietstassen zijn onmisbaar om je persoonlijke spullen of je werkmateriaal droog te vervoeren. Bekijk alle regenkleding.

Meer nieuwsartikelen