Binnen no-time op werk dankzij snelfietsroutes

6 maanden geleden

Bijna 500 a 600 duizend forenzen hebben er dagelijks last van; files op de weg. Ondanks dat deze files veel kostbare tijd kunnen innemen en ze daarnaast ook nog eens steeds langer worden, kiezen nog steeds veel mensen voor de auto. Niet voor iedere forens is het altijd mogelijk om daarom te kiezen voor een alternatief als de fiets, maar hier lijkt in de toekomst steeds meer verandering in te komen met snelfietsroutes! De fietsroutes kunnen een positief effect hebben op de bereikbaarheid en de filedruk.

Snelfietsroutes in Nederland

Snelfietsroutes zijn niet nieuw in Nederland. Zo testte de ANWB dit jaar al 9 verschillende fietssnelwegen in de Fietssnelwegen Test, die gelegen zijn tussen belangrijke woon-werkverkeer routes. Naast dat Nederland dus al over best wat snelfietsroutes (27) beschikt, wordt er de komende jaren gewerkt aan 74 nieuwe snelfietsroutes met een totale lengte van bijna 850 kilometer. Er wordt geïnvesteerd in het wegnemen van obstakels, asfalt, goede bewegwijzering en verlichting en soms ook fietsbruggen en tunnels. Met de subsidies stimuleert het ministerie fietsgebruik op woon-werkverbindingen. Naast de subsidies investeren provincies en gemeenten ook in deze routes. 

Alternatief voor autoforenzen

De snelfietsroutes bieden een alternatief voor autoforenzen die maximaal 15 kilometer van hun werk wonen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen over te halen zijn om ook de langere afstanden af te leggen op een fiets als er snelfietsroutes beschikbaar zijn. De minister wil het fietsgebruik sitmuleren om verkeersdruk te verminderen. Als er in de spits meer mensen voor de fiets kiezen dan leidt dat tot een betere doorstroming van het autoverkeer en kortere reistijden.
Slimme snelfietsroute

Een wereldprimeur tussen deze nieuwe snelfietsroutes is de snelfietsroute tussen Schiphol en Hoofddorp. Deze ‘Slimme snelfietsroute’ brengt niet alleen werknemers en bezoekers van Schiphol zo efficiënt mogelijk naar hun bestemming, maar biedt ook nog eens enkele moderne extra’s. Zo geven borden langs de route aan hoe hard je ongeveer moet rijden, om binnen de groene golf te blijven en mindert je e-bike of speed-pedelec automatisch vaart op en rond Schiphol Plaza. 

Snelfiets trajecten

snelfietsroutes in Nederland

 

 1. Haarlem – Amsterdam West
 2. Zaandam – Amsterdam
 3. Arnhem – Zevenaar (De Liemers)
 4. ’s Hertogenbosch – Oss
 5. Beneden Merwederoute (Sliedrecht – Papendrecht – Ablasserdam – Dordrecht)
 6. Ede – Veenendaal
 7. Eindhoven – Helmond
 8. Valkenswaard – Waalre – Eindhoven
 9. Fietssnelweg F35 (Almelo – Borne – Hengelo)
 10. Nijkerk – Amersfoort – Leusden
 11. Nijmegen – Beuningen
 12. Den Haag – Rotterdam
 13. Rotterdam – Dordrecht
 14. Houten – Bilthoven
 15. Houten – Nieuwegein – Utrecht West
 16. Greenport Bike-way Venlo (Station Venlo – Horst – Sevenum)

Meer nieuwsartikelen