Elektrische fiets net zo gezond als een gewone fiets

1 jaar geleden

De elektrische fiets is bijna net zo gezond als een gewone fiets. Uit Europees onderzoek blijkt dat je op een een elektrische fiets over het algemeen meer kilometers aflegt en je vaker de e-bike pakt. Het Europese onderzoek telde 10.000 deelnemers, verdeeld over zeven Europese steden. Daarbij werd gebruik gemaakt van data afkomstig van het PASTA (European research project Physical Activity through Sustainable Transport Approaches).

Elektrische fiets versus de gewone fiets

Gewone fietsers en elektrische fietsers gebruiken gemiddeld evenveel energie in een week. Het gebruik wordt uitgedrukt in METS, wat staat voor Metabolic Equivalent Task. Een maat voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost. Elektrische fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4464 METS en op een gewone fiets gebruiken fietsers gemiddeld 4085 METS. De elektrische fietsers gebruiken meer METS doordat ze gemakkelijk langere afstanden afleggen. Gemiddeld fietst een fietser op een elektrische fiets 9,4 km terwijl dat bij gewone fietsers 4,8 km is. Ook de gemiddelde dagafstanden liggen hoger. 8,0 km voor elektrische fietsers in tegen stelling tot 5,3 km voor de gewone fietsers.

elektrische fietsen

Van gewone fiets naar elektrische fiets

Wanneer je de gewone fiets inruilt voor een elektrische moet je echter wel iets inleveren. Heb je geruild? Dan ga je er wekelijks zo’n 200 METS op achteruit. Aan de andere kant, als je uit de auto of het ov op de elektrische fiets stapt win je wekelijks 550 of 900 METS.

Elektrische fiets gezond mits veilige infrastructuur

Volgens de onderzoekers rechtvaardigen de cijfers om de promotie van de elektrische fiets door te zetten. Echter benadrukken ze wel dat het enkel een gezondheidseffect heeft mits er een veilige infrastructuur is. Anders wordt het gezondheidseffect teniet gedaan door het grotere risico dat elektrische fietsers in het verkeer kunnen lopen.

Bron: Fietsberaard

Meer nieuwsartikelen