Fietsen tijdens het Corona virus: is dat wel een goed idee?

1 jaar geleden

We merken dat er twijfels zijn omtrent het fietsen tijdens het coronavirus. Volgens artsen helpt fietsen om het lichaam te wapenen tegen het coronavirus. Wel luidt het advies van het RIVM om dit alleen te doen.

Het zijn gekke tijden. Dankzij het Corona virus (COVID-19) zitten we nu massaal binnen en houden we ons goed aan de richtlijnen voor sociale isolatie. Alles om de verspreiding van het virus maar een beetje in te dammen. Maar we zijn helemaal geen binnenvolk. We hebben onze beweging en frisse lucht nodig om ons fysiek en mentaal goed te voelen. Het is dan ook prettig om nog steeds af en toe de frisse buitenlicht op te blijven zoeken: gezond en lekker tegelijk. En op de fiets doe je dat ook nog eens heel bewust en verantwoord.

Blijf lekker in beweging!

We werken massaal thuis en blijven zoveel mogelijk binnen en helpen anderen waar we kunnen. Het is bewonderenswaardig hoe we als klein landje zo groots kunnen uitblinken in saamhorigheid en vindingrijkheid. Maar daarmee ligt meteen een gevaar op de loer: veel binnen zitten zorgt voor veel stil zitten. En dat terwijl het juist enorm gezond is om lekker te bewegen! Spring dus dus af en toe even op die fiets in je eentje en geniet op een veilige en leuke manier van de buitenlucht.

Fietsen is verantwoord en gezond

Meerdere specialisten hebben deze week naar buiten gebracht dat het verantwoord en gezond is om op de fiets te springen. Het Duitse opinieblad Der Spiegel gaf aan dat fietsen de gezondste keuze is, omdat je daarmee op afstand blijft van anderen, maar tegelijk minder risico loopt doordat je minder oppervlakken aanraakt (alleen je eigen fiets). Dus wat is er dan lekkerder om na een dag (thuis) werken nog even op de fiets te springen voor een ontspannen ritje? Niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Want door dat thuiswerken vervagen de grenzen tussen werk en privé, daardoor is het des te belangrijker dat je aan het einde van je werkdag even goed afstand neemt en de zinnen verzet.

Fietsen houdt je mobiel

Laten we eerlijk zijn: onze wereld is een stuk kleiner geworden de afgelopen dagen. Toch is een groot deel van de bevolking voor zijn of haar werk nog steeds aangewezen op vervoer, omdat zij hun werk niet vanuit huis kunnen uitvoeren. Ook voor die mensen is de fiets vaak een uitstekend alternatief voor het OV, waar besmetting op de loer ligt. Wij sluiten ons geheel aan bij burgemeester van Amsterdam Femke Halsema: gebruik je gezond verstand en pak de fiets!

Meer nieuwsartikelen