Help, de motor van mijn elektrische fiets maakt lawaai!

6 maanden geleden

Maak je graag ritjes op je e-bike, maar heb je last van een hulpmotor die lawaai maakt? Dan is het mogelijk dat er iets mis is of dat het geluid er gewoon bij hoort. Bepaalde typen motoren maken namelijk meer geluid dan andere. Met name middenmotoren hebben vaak een hoger geluidsniveau. Toch zijn middenmotoren de best verkochte e-bike motoren. Lees meer over de voor- en nadelen van de e-bike middenmotor.

Elektrische fiets en geluid

Om zoveel mogelijk van je fietstochten te genieten, is een stille motor wel zo fijn. Dat geeft rust en je geniet meer van natuurlijke geluiden, zoals het gefluit van vogels in de wei of het bos. Ook kun je gemakkelijk een gesprek voeren met je fietsmaatjes. Gelukkig maken de meeste elektromotoren op e-bikes nauwelijks geluid. Toch zijn er modellen die goed hoorbaar zijn en dat kan tot ergernissen leiden. Over het algemeen zul je hulpmotoren met tandwielen beter horen. Meestal vind je deze in elektrische fietsen met een middenmotor. In een voorwiel- of achterwielmotor ontbreken borstels en tandwielen. Dit maakt dergelijke motoren betrouwbaar, onderhoudsarm en erg stil. Is geluid voor jou een belangrijk aspect? Let hier dan op bij het maken van een proefrit op een e-bike.

Verschillende geluidsniveaus motoren e-bikes

Op een e-bike wil je uiteraard kunnen fietsen met zo weinig mogelijk geluid. Anders had je wel voor een scooter of brommer gekozen toch? Bij de aanschaf van een elektrische fiets moet je echter toch letten op het geluidsniveau van de motor. Sommige merken en typen motoren kunnen helaas lawaaiig zijn. Middenmotoren staan erom bekend dat ze een ratelend geluid maken. Gelukkig maken de fabrikanten ook dit type motor steeds stiller. Bij de ontwikkeling van ION middenmotoren is bijvoorbeeld speciaal aandacht geweest voor geluidsreductie. Nieuwe technologie, slimme software en geluidsisolerende behuizing dempen storende geluiden goed.
Oorzaken en oplossingen kabaal van elektrische motoren

De belangrijkste oorzaak van lawaai bij e-bikes is zoals gezegd het type motor. Andere oorzaken zijn technische mankementen, schade of achterstallig onderhoud. Zo kan het gebeuren dat je afstelling van de motor niet meer goed is. Dit is een redelijk normaal verschijnsel en kan tijdens normaal gebruik van je fiets ontstaan. De oplossing is dan om de motor opnieuw te kalibreren. In veel gevallen kun je dit zelf doen. Check hiervoor de handleidingen van je e-bike. Meestal is het een optie in het display van je fiets. Soms is een uitgebreide kalibratie nodig. Deze kun je laten uitvoeren in de fietswinkel. Verder vergt een optimaal functionerende elektrische fiets goed onderhoud. Je fiets regelmatig schoonmaken en de bewegende onderdelen smeren, zorgt ervoor dat alles soepel en geruisloos functioneert. Je voorkomt zo ook dat de weersomstandigheden de prestaties van je fiets onderuit halen. Met name tijdens gure dagen in de herfst en winter ben je mogelijke problemen dan voor.

Mankementen hulpmotor e-bike verhelpen

Een elektrische fiets die lawaai maakt kan ook het gevolg zijn van technische mankementen, schade of een productiefout. Wellicht is er iets kapot. Dit kan de fietsspecialist veelal repareren. In een enkel geval is een gebrek al tijdens de productie ontstaan. Een goede garantieregeling is dan van groot belang.
Meer nieuwsartikelen