Hoe koop ik een elektrische fiets in tijden van Corona

6 maanden geleden

Door het corona virus zitten we thuis. Om een frisse neus te halen mogen we een rondje fietsen en/of wandelen. En daar wil je natuurlijk optimaal gebruik van maken. Maar als je je dagelijkse rondjes nu wel hebt gezien is het misschien tijd om je bereik te vergroten op een elektrische fiets! Net dat steuntje in de rug waardoor je verder komt. Er is alleen een probleem: Hoe kies je de juiste elektrische fiets als je geen proefrit in de winkel kunt maken?

Hoe kies ik online de juiste e-bike?

Lees je goed in en oriënteer je in de mogelijkheden. Met alle informatie die je online kunt vinden is het zeker mogelijk om de juiste keuze te maken en zal je niet teleurgesteld worden tijdens je proefrit aan huis. Ja, je leest het goed. Veel online fietsenwinkels leveren in deze tijden de e-bike gratis bij je thuis waar je alsnog een proefrit mag maken. Maar het is natuurlijk voor iedereens belang als deze e-bike al precies aansluit op jouw wensen. Win-win!

Waar moet je dan op letten:

1. Bedenk altijd eerst goed waar je je e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld lange afstanden fietsen? Dan is een fiets met een grote actieradius handig. Ga je je elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

2. Motorpositie; word je liever vooruit getrokken of geduwd? De positie van de motor bepaalt het rijgedrag van je e-bike. De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen. Bij de middenmotor ligt het zwaartepunt van je e-bike in het midden van de fiets. In combinatie met de trapas ondersteuning zorgt dit voor een stabiele en natuurlijke rijervaring. De motor in het achterwiel komt alleen in combinatie met een
derailleur en wordt vooral gebruikt voor sportieve e-bikes.

3. De kracht van de motor (Nm). Newtonmeter geeft de trekkracht van de motor weer. Meer trekkracht is belangrijk wanneer je ook graag in heuvelachtig/bergachtig gebied wilt rijden. De middenmotor heeft over het algemeen de meeste trekkracht en is dus geschikt voor heuvelachtig gebied.

4. De accu capaciteit bepaalt je actieradius. Hoe hoger de actieradius hoe meer kilometers je kunt rijden op 1 accu (zonder op te hoeven laden). De accu keuze en de daarbij horende actieradius moet dus overeen komen met hoe ver jij wilt kunnen fietsen zonder de accu te hoeven opladen. Houd ook rekening met het feit dat de accu een gebruiksvoorwerp is en daarom gedurende de tijd in accu capaciteit zal verminderen.

5. Let op de juiste framemaat! Erg belangrijk als je lekker wilt kunnen zitten op je nieuwe elektrische fiets. Hieronder vind je een handig overzicht welk framemaat bij welke lengte hoort.

framemaat

Vul de keuzehulp in en vind je e-bike

Heb je bovenste stappen doorlopen, dan ben je er waarschijnlijk achter welke type e-bikes geschikt zijn voor jou en welke framemaat en accucapaciteit je erbij nodig hebt. Nu alleen nog zoeken en gij zult vinden.

Vul je wensen in en vind je e-bike

Meer nieuwsartikelen