Hoe veilig is elektrische fietsen in de bergen?

1 jaar geleden

In de bergachtige vakantiebestemmingen zoals de Alpen en de Andalusische bergen vind je steeds meer mensen op een elektrische fiets. De elektrische fiets maakt bergtochten voor gevorderden toegankelijk voor minder getrainde toeristen. Maar dit neemt ook risico’s met zich mee. In Nederland is de elektrische fiets al jaren niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. De e-bike is niet alleen populair bij 65-plussers maar ook middelbare scholieren en forezen kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets.

BOVAG en Rijwiel en Automobiel Industrie (RAI) Vereniging noemen elektrisch fietsen “het nieuwe normaal”.

De elektrische sportfiets

Ook reisbureaus hebben de sportieve e-bike ontdekt en bieden gevarieerde reizen van fietsen door het glooiende Limburgse landschap tot klimmen in de Andalusische bergen op een elektrische mountainbike. Dankzij de sportieve e-bike kunnen reisorganisaties hun aanbod verbreden en meer klanten bereiken. Met een e-bike wordt een tocht minder intensief “, legt woordvoerder Karianne van Rongen van Pharos Reizen uit. “Daardoor kunnen we meer bestemmingen aanbieden waar het normaal te warm is voor fietstochten. Bijvoorbeeld op Mallorca of in Portugal en Spanje.”

elektrische fietsen in de bergen

“Reisbureaus kunnen meer bestemmingen aanbieden waar het normaal te warm is”, legt woordvoerder Karianne van Pharos Reizen uit.

“Je komt niet meer hijgend en puffend de bergtop op”, zegt Annelies Tichelaar van de ANWB. “Je kunt er daarom langere en meer uitdagende tochten mee maken.” Het grootste gedeelte van de vakantiegangers die een e-bikevakantie boekt is 50 jaar of ouder. Maar ook jonge gezinnen maken gebruik van de fietsen met trapondersteuning. Meestal een e-bike in combinatie met een aanhanger waar de kinderen achterin kunnen zitten.

Met de e-bike naar het buitenland

Niet elk land is zo goed ingericht voor het fietsgebruik als Nederland. Vaak zijn de verkeersregels maar ook de bewegwijzering anders in het buitenland. Mensen denken daar vaak niet over na als ze een e-bikevakantie boeken. De fietsersbond is blij dat mensen op fietsvakantie gaan, maar hoopt wel dat vakantiegangers zich daar goed op voorbereiden. “We horen het vaak dat fietsers ineens op een autoweg belanden. Wij zijn dat in Nederland niet gewend. Daar moet je je goed over inlezen voor je op vakantie gaat”, zegt Van Es. En zeker met elektrische fietsen zul je niet overal een fietsenmaker kunnen vinden wanneer een onderdeel stukgaat. “Je moet zelf spullen meenemen en reparaties kunnen uitvoeren.”

Bron: nu.nl

Meer nieuwsartikelen