Met een paraplu op de fiets, mag dat?

11 maanden geleden

Vanaf 1 juli 2019 is het appverbod op de fiets ingegaan, wat voor veel onduidelijkheid zorgt. En nu de herfst is begonnen en er meer kans is op regen willen we nog wel eens een paraplu tevoorschijn halen op de fiets. Mag dat nog wel?

Met een paraplu op de fiets

Een paraplu in de hand als je aan het fietsen bent kan het zicht belemmeren en bij een stevige wind kan hij je aandacht flink afleiden. Maar is het vasthouden van een paraplu daarmee verboden?

Nee, er is geen wetsartikel dat het fietsen met een paraplu verbiedt. Maar volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet dien je je als weggebruiker dusdanig te gedragen dat je geen gevaar of hinder op de weg veroorzaakt. Hoewel je met een paraplu in de hand niet goed richting kunt aangeven, is het echter niet verboden, zolang je hem netjes boven je hoofd houdt en jezelf of anderen niet het zicht belemmert.

Tips voor het fietsen met een paraplu:

  • Ga voor een stormbestendige paraplu; die waait niet meteen kapot als er een stevige wind staat.
  • Gebruik een parapluhouder (in combinatie met een stormparaplu), hiermee heb je beide handen aan het stuur.

Wat valt er onder het appverbod?
Het appverbod is duidelijk gericht op mobiele apparatuur, maar geldt het verbod voor alle apparaten? Nee, zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer bij de politie. “Een e-smoker of een speaker mag je bijvoorbeeld nog wel in de hand houden tijdens het fietsen. Een smartwatch mag ook, zolang je deze niet tijdens het fietsen bedient. Maar, te allen tijde geldt dat je je aandacht bij het verkeer moet houden en dat het apparaat jouw veiligheid en die van anderen niet in gevaar mag brengen.”

Muziek en navigeren op de fiets

Voor muziek luisteren en navigeren geldt dat dit handsfree moet gebeuren.  Je mag je apparaat alleen bedienen bij stilstand; tijdens het fietsen moet het apparaat in een houder op het stuur zitten of in een zak of een tasje opgeborgen zijn. Bij het luisteren van muziek moet je bovendien het omgevingsgeluid nog goed kunnen horen. Gebruik daarom maar één oortje of zet het volume laag. Let op: je mag het snoertje van de oortjes niet in de hand houden, omdat deze rechtstreeks verbonden is met het apparaat.

Bron: fietsen123, indebuurt
Meer nieuwsartikelen