Speed-pedelec weer terug op het fietspad

11 maanden geleden

In Rotterdam mogen speed-pedelecs vanaf 1 april 2020 op zowel de rijbaan als op het fietspad. Om op het fietspad te fietsen, dienen ze echter in het bezit te zijn van een ontheffing.

Nieuwe vorm van vervoer

Nieuwe (elektrische) vormen van vervoer worden in Rotterdam gezien als kans om de stad te laten groeien én bereikbaar te maken en behouden. De speed-pedelec wordt gezien als goed voorbeeld. Met deze snelle e-bike fietst je sneller – maar met actieve inspanning – van A naar B. Dit biedt een gezond alternatief voor het afleggen van grotere afstanden binnen de regio, voor zowel werk als privé.

De keuze is aan jou..

Rotterdam zet als eerste gemeente de stap om de snelle fiets via een ontheffing toe te laten op het fietspad, onder de voorwaarde dat hij/zij met een maximale snelheid van 30 km/h rijdt. De beslissing waar te fietsen ligt bij de gebruiker van de speed-pedelec zelf, óf op de rijbaan óf op het fietspad.

Waarom de speed-pedelec weer op het fietspad?

Veel speed-pedelec gebruikers voelen zich niet overal veilig op de rijbaan. Niet alle modellen speed-pedelecs halen (eenvoudig) een snelheid van 45 km per uur; het voertuig is veel lichter dan auto’s en vrachtauto’s om hen heen. Hierdoor vormen ze, vergeleken met auto’s en motoren, een kwetsbare doelgroep op de rijbaan. Door de bestuurders van een speed-pedelec met een maximale snelheid van 30 km per uur toe te laten op het fietspad, kunnen ze zelf beslissen waar ze zich veilig voelen. Met deze maximale snelheid blijft het verkeer op het fietspad in balans, rekening houdend met de andere snelheden van de gebruikers op het fietspad.

Omgangsregels op het fietspad

Aangezien de speed-pedelec gemiddeld een hogere snelheid heeft dan een normale (elektrische) fiets, dient de gebruiker zich te houden aan een aantal omgangsregels op het fietspad. Houd altijd rekening met andere gebruikers op het fietspad!

    • Je bent te gast op het fietspad en brengt overige gebruikers van het fietspad niet in gevaar
    • Rijd maximaal 30 km per uur op het fietspad
    • Draag altijd een speed-pedelec- of bromfietshelm
    • Je moet altijd de ontheffing – of een kopie – altijd kunnen tonen aan een handhaver wanneer daar om gevraagd wordt
    • Houd oogcontact met andere weggebruikers, zodat gevaren op tijd kunnen worden gesignaleerd

Meer informatie over het aanvragen van een ontheffing vind je hier: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/speed-pedelec/

Bron: Rotterdam.nl

Meer nieuwsartikelen