Uit de auto en op de fiets

1 jaar geleden
Waarom gaan we nog massaal met de auto naar ons werk wanneer je met een fiets vaak een stuk sneller op je werk bent? Veel werknemers wonen vaak op minder dan 15 kilometer van hun werk vandaan en pakken toch de auto. Wat is het toch dat het zo moeilijk maakt om te ontsnappen uit de stalen rijdende kooi?

Comfortabel & warm: is dat wel echt zo?

Veel werknemers pakken de auto omdat dit gewoonweg comfortabel en warm is. Maar is dat wel zo? Hoe vaak zit je na een lange werkdag niet te zweten in je auto tot de airco je eindelijk heeft verlost van je sauna. Of juist in de winter, waarbij de auto eerst opgewarmd moet worden voordat je je dikke winterjas uit kan doen. En hoe vaak zit je wel niet vloekend naar de achterlampen van je voorganger te kijken wanneer je weer vast staat in die file. Er valt dus wel wat af te dingen op het comfort van de auto.

Fietsen: goedkoper en gezonder

De auto laten staan en regelmatig op de fiets of e-bike naar je werk fietsen merk je direct in je portemonnee. De euro’s die je maandelijks aan de Shells van deze wereld doneert hou je lekker in eigen zak. En ook als je een auto van de zaak hebt houd je vaak meer over wanneer je voor een fiets kiest. Bij sommige werkgevers wordt namelijk het ongebruikte deel van je mobiliteitsbudget bruto uitgekeerd als loon. Dat de fiets of e-bike gezonder is dan de auto staat buiten kijf. Je bent buiten en je komt aan je dagelijkse portie beweging. Dat dit belangrijk is blijkt wel uit het feit dat Nederlanders dagelijkse gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen, volgens een onderzoek van het RIVM. En veel zitten heeft veel risico’s voor de gezondheid. Overgewicht, type 2 diabetes en zelfs vervroegde sterfte. Door vaker voor de fiets of e-bike te kiezen voor je woon-werkverkeer ben je dus goedkoop en gezond bezig!
De tweewieler als motor voor geluk

Mensen die fietsen zijn over het algemeen gelukkiger. Vaak bewegen, veel buiten zijn en genieten van je rit hebben een stress verlagende werking. Door te fietsen maakt je lichaam namelijk hormonen aan, zoals endorfine en serotonine, die je een gelukkiger gevoel geven. Maar fietsen heeft niet alleen lichamelijke voordelen. Fietsen verenigt ook mensen. Veel collega’s fietsen namelijk samen naar werk. Je leert je collega’s hierdoor dus ook beter kennen.

 Nieuwe fietsregeling in 2020

Ook de overheid ziet deze positieve effecten en heeft daarom besloten om het fietsgebruik voor woon-werk verkeer te stimuleren door het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om een leasefiets of e-bike aan te bieden aan hun personeel. De regels zijn op dit moment nog erg ingewikkeld. Wanneer je als werknemer nu een leasefiets hebt moet je zelf je privékilometers bijhouden om het voordeel wat je hebt te kunnen berekenen. En breng je je fiets weg voor reparaties of onderhoud, dan mag je deze kosten aftrekken. Maar dit moet je ook zelf bijhouden. Je hebt natuurlijk als werknemer weinig zin om een hele boekhouding op te tuigen. Gelukkig verandert dit met de nieuwe fietsregeling.

Nieuwe leasefiets regeling bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag

Om het fietsgebruik te stimuleren wordt er aanstaande Prinsjesdag een nieuwe bijtellingsregeling bekend gemaakt. Voor een leasefiets of e-bike gaan dezelfde regels gelden als voor een lease-auto. Voor het privégebruik geldt straks een vaste bijtelling van 7% van de waarde van een fiets. Zo kun je dus al op een nieuwe e-bike van ongeveer 2000 euro rijden voor een bedrag van ongeveer 5 euro per maand. Hierdoor wordt het leasen wel heel aantrekkelijk! Ben je benieuwd wat de nieuwe leasefiets regeling voor jou betekent? Doe de leasekosten berekening voor werknemer en/of de berekening voor werkgever.
Meer nieuwsartikelen