Waarom (elektrisch) fietsen goed voor je is!

1 jaar geleden

Nederland is een fiets land. Of je nu op het platteland bent, of in het centrum van Amsterdam, er wordt overal gefietst! Fietsen kun je doen om zeer uiteenlopende redenen. Dit kan variëren van het dagelijkse ritje naar je werk, de kinderen naar school brengen, gewoon voor je plezier, visite bij vrienden of voor het stappen. Fietsen met een elektrische fiets kan een must zijn, maar kan ook voor de lol zijn, lekker gezond en soepel bewegen in de buitenlucht.

Bewegen is goed voor je. En bewegen in de buitenlucht is beter dan bewegen in de sportschool. Of je nu beweegt op een elektrische fiets of op een gewone fiets, het is allemaal in de buitenlucht.

Onderstaand de voordelen van elektrisch fietsen in de buitenlucht:

Elektrisch Fietsen is sneller

Elektrisch fietsen kan veel sneller zijn als je bijvoorbeeld dagelijks in de file staat naar je werk. Een werkafstand van 20 km is namelijk met een elektrische fiets sneller af te leggen dan met een auto. Natuurlijk gaat de fiets wel langzamer qua snelheid, maar de gemiddelde afgelegde afstand per uur ligt vele malen hoger! Dus sneller thuis, en ook nog aan je gezondheid werken. Mooie combinatie toch? De e-bike wordt daarom steeds populairder onder woon-werkverkeer.

Fietsen is duurzaam

Volgens ons behoeft dit geen uitleg. Elektrisch fietsen is goed voor geest en lichaam en het milieu. Elektrisch fietsen is vele malen beter voor het milieu (denk aan CO2 uitstoot) en goedkoper dan het rijden van een auto. Voor afstanden tot 25 kilometer is een elektrische fiets het vervoersmiddel voor de toekomst. In Rotterdam is er een explosieve groei van aanschaf van elektrische fietsen door de schoolgaande jeugd.
Elektrisch fietsen en je psyche

Elektrisch Fietsen heeft veel positieve invloeden dan je op het eerste gezicht zou denken. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig elektrisch fietsen, of sporten beter kunnen omgaan met stress situaties thuis en op het werk. Daarnaast bevordert elektrisch fietsen het humeur en draagt bij aan een betere motivatie voor allerlei zaken.

Fietsen verlaagd je biologische leeftijd

Wist je dat je je biologische leeftijd met 9 jaar kunt verlagen als je drie keer per week minimaal 45 minuten gaat fietsen? Over het algemeen is te stellen dat mensen die regelmatig bewegen, bijvoorbeeld fietsen, minder last hebben van obesitas, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Er is recent een meer specifiek onderzoek gedaan naar hartritme stoornissen. Door geregeld elektrisch te fietsen kan dit wel 50% dalen.

Fietsen maakt je “slimmer”

Er is een tijdje terug onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en de hersenactiviteit. Het bleek dat al bij 5% meer hartcontractie al kan zorgen voor 15% verhoging van de hersenactiviteit. Na het onderzoek maakten de proefpersonen die regelmatig fietsten de aangeboden tests veel beter dan de personen die niet aan enige vorm van beweging deden. Bewegen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd. Niet alleen in het algemeen, maar speciaal in het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor je geheugen. Daarnaast neemt het zuurstofgehalte in de hersenen toe als de bloedcirculatie toeneemt door het bewegen. Niet alleen de beenspieren bij het fietsen, maar ook de spieren rondom je organen waardoor deze beter gaan werken. Daarnaast verbeter je ook de conditie van je hartspieren, wat prima is voor je algehele gezondheid.

Fietsen en dieper slapen

Iedere dag 20-30 minuten elektrisch fietsen, zorgt ervoor dat de tijd die nodig is om in slaap te vallen gehalveerd wordt, en daarnaast slaap je dan ook een uur langer (als er geen wekker staat) . Alléén deze twee feiten komen al ten goede aan je gezondheid. Door buiten te zijn, en jezelf bloot te stellen aan het daglicht, geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen.

Fietsen en je gewicht

Heb je overgewicht en ben je van plan hier iets aan te doen dan is fietsen makkelijker dan joggen. Dit heeft te maken met de belasting van je gewrichten bij het joggen. Veel mensen die op leeftijd zijn krijgen last van hun gewrichten en nemen hiervoor voedingssupplementen in om deze gewrichten soepel te houden. Elektrisch fietsen is ook en mogelijkheid om aan je gewicht te werken, de belasting van je gewrichten is dan vele malen minder zijn dan bij joggen. Een combinatie van een voedingssupplement en elektrisch fietsen is dan ook zeer aantrekkelijk in de aanloop naar gewichtsvermindering.
Fietsen is goed voor de weerstand

Groenten en fruit zijn goed voor de weerstand en elektrisch fietsen ondersteunt ook je weerstand. Het is gebleken dat de mensen die minimaal 5 dagen per week, iedere dag minimaal 30 minuten fietsen, de helft minder ziektedagen opnemen dan de mensen die niet fietsen, of niet bewegen in het algemeen. Dit kun je ook bereiken door van- en naar je werk te fietsen met een elektrische fiets.

Fietsen ondersteunt je darmwerking

Lichamelijke beweging zorgt er voor dat je spijsvertering sneller en efficiënter gaat werken. Het beter werken van je darmen, in combinatie met het vermogen om méér water op te nemen, zorgt voor een betere vertering van je voedsel. In het algemeen kunnen we stellen dat door elektrisch te fietsen je spieren in conditie worden gehouden.

Fietsen en je huid

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van sporten, maar dit onderzoek is wel heel specialistisch. Dermatologen hebben de effecten van fietsen (elektrisch) onderzocht met betrekking tot de huid. Niet alleen de beweging door het fietsen, maar juist ook door het bewegen in de buitenlucht, bleek een hele positieve werking te hebben op je huid. Door de buitenlucht en de beweging neemt de circulatie van het bloed in je huid toe, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd worden, en de gifstoffen sneller en beter afgevoerd worden. Ook zorgt de beweging voor een hogere productie van de stof Collageen, een stof die zorgt dat je rimpels wat minder snel op gaan vallen. Ook herstelt een beschadigde huid hierdoor veel sneller.

 

Meer nieuwsartikelen