Accu

Voor velen is de accu het meest mysterieuze onderdeel van een elektrische fiets. Toch is het een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Immers, zonder accu is er weinig elektrisch meer aan een elektrische fiets. Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed verdiept in de verschillende soorten accu’s en hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Accutypes

Er bestaan verschillende soorten accu’s. De accu van een elektrische fiets zit namelijk niet altijd op dezelfde plek op de fiets: de accu kan verwerkt zijn in de bagagedrager, aan het frame of in het frame van de fiets. Een accu in de bagagedrager is de meest gangbare vorm: de accu zit dan netjes verwerkt op een plek waar je er geen last van hebt en waar hij niet kan beschadigen. Sportievere fietsen willen ook accu Boschnog wel eens een accu aan het frame hebben: in combinatie met een middenmotor is de gewichtsverdeling van de fiets dan centraal en laag, voor een goede wegligging. Met een accu in het frame kun je als voorbijganger bijna niet zien dat het om een elektrische fiets gaat: de accu is stijlvol in het frame van de fiets weggewerkt.

Hoe ver kunt u met een volle accu fietsen?

De actieradius van een elektrische fiets varieert sterk en is afhankelijk van een aantal factoren. Het hangt af van de kwaliteit van de accu, de ondersteuningsstand en het gewicht van de fietser. Ook de omgeving en de wind zijn van invloed op de actieradius. Als u met tegenwind in een heuvelachtig gebied fietst, zelf 80 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zult u een kleinere actieradius halen dan wanneer u in de polder met wind mee en op de laagste eco-stand een rit maakt. Staar je bij aanschaf van een elektrische fiets dus niet blind op de actieradius die men opgeeft.

Actieradius: “Een actieradius geeft aan hoeveel kilometer u kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden.”

Hoe om te gaan met de accu?

Behandel de accu net zoals de accu van uw telefoon: regelmatig opladen. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van uw accu te verlengen). Ga je de fiets voor de eerste keer gebruiken? Laad dan van tevoren de accu eenmaal volledig op. Belangrijk: rij de batterij niet steeds geheel leeg: dit komt de levensduur van je accu niet ten goede. En gebruikt uw de accu langere tijd niet? Laad hem dan wel op: bewaar hem niet geheel leeg. Accu’s lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit proces heet ‘zelfontlading’. Wordt de batterij teveel ontladen dan treedt diepteontlading op. Een diepteontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken. Wanneer je de accu dus regelmatig oplaadt, voorkom je dat er dergelijke schade optreedt.

Acculaders

Wanneer je een elektrische fiets koopt, heb je ook een acculader nodig om de accu op te kunnen laden. Bij de meeste fietsen zit deze acculader standaard bij de fiets. Er zijn ook motorsystemen waarbij er een acculaderkeuze bestaat. Je kunt dan net als met een zwaardere accu kiezen voor een andere (snellere) oplader. Meer informatie over de levensduur van een accu vindt u hier.

Gewicht

Het gewicht van een accu van een elektrische fiets kan verschillen. Gemiddeld ligt het gewicht van een accu tussen de 2,7 en 3,2 kg. Hierbij geldt wel dat hoe meer Wh de accu heeft, hoe zwaarder de accu is. Wil je jouw e-bike op een fietsendrager plaatsen? Vervoer dan de accu los van de fiets: dit scheelt weer enkele kilo’s op de fietsendrager.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor het bewaren van een fietsaccu is rond kamertemperatuur (15-25°C). Te koud of te heet zorgt voor mindere prestaties. In het najaar wil het al snel kouder worden, om de accu dan te beschermen kun je deze in een beschermhoes verpakken”

Accu reviseren

Wist u dat u uw elektrische fiets accu ook kunt reviseren? Heeft u problemen, of is de kracht uit uw huidige elektrische fiets accu en heeft u geen zin om honderden euro’s neer te leggen voor een nieuwe accu? Wacht niet langer en maak gebruik van de service van Miton. Lees hier verder hoe u uw accu kunt reviseren.

Bekijk hier de verschillende accu soorten