Hoe zit het met het laden en bewaren van de accu?

Om uw accu’s in optimale conditie te houden, zijn er een aantal dingen waar u dient rekening mee te houden.

  • Batterijen welke u kunt verwijderen, kunt u als het koud is binnen bewaren. Dit komt de levensduur en de actieradius ten goede, als u onder koude weersomstandigheden wilt gaan fietsen. De actieradius kan met 30-50% verminderen als de accu te koud is geworden. Bewaar uw batterijen op een koele en droge plek en als u wilt gaan fietsen even laden als de batterij wellicht niet helemaal vol is en dan op kamertemperatuur laten komen.
  • De batterijen van Sparta, Batavus, KOGA of andere merken die in het frame zijn weggewerkt of zich in een tas bevinden (range-extender), beschikken over de Ni-Mh batterijen. Deze kunt u altijd aan de lader te laten staan.
  • De oude Ni-Cd batterijen van b.v. Sparta, Batavus, Giant etc. dient u na elke 15 ladingen helemaal te ontladen (refreshen) mits de lader daartoe is uitgerust. U kunt dit op de lader zien.
  • Het is belangrijk dat u bij kou de batterijen binnen bewaard. Als de batterijen hun capaciteit na verloop van tijd verliezen, dan is Miton Accu’s en Batterijen gespecialiseerd in het reviseren: dit is nieuwe cellen plaatsen in de bestaande behuizing en bij lithium batterijen ook het BMS (wordt altijd mee vernieuwd), vaak met meer capaciteit dan de originele. Vraag  eerst een offerte aan. Kijk daarnaast of een bedrijf onderdeel is van een samenwerkingsverband, zodat u geen risico loopt als het bedrijf er niet meer is (i.v.m. garantie).
  • Alle batterijen hebben na aankoop minimaal 5 ladingen / ontladingen nodig om op capaciteit te komen. Het is dus belangrijk om na aankoop dit ook echt te doen.

Nieuwe fiets of gereviseerde accu

Als u de nieuwe fiets of gereviseerde batterij krijgt, laadt u hem thuis dan helemaal op. Daarna gaat u ermee fietsen en rijdt de batterij leeg (mag uiteraard over meerdere dagen). Vervolgens laadt u de batterij weer helemaal op. Dit proces moet u dus minimaal 5 keer herhalen. Heeft u twee batterijen op de fiets, geeft u de batterij dan een nummer om vergissingen te voorkomen. Gebruikt u deze batterijen in de herfst of winter niet, laad dan minimaal 1 x per maand.

Vuile contacten vormen een bron van ellende en zorgen voor tegenvallende prestaties of lastige storingen. De batterijen nooit diep ontladen!


Het laden van batterijen op de camping

csm_7767_Q_phone_caravan_1f2d6dfe7dMocht u op een camping staan welke gewoon stroom aanbiedt, dan kunt u uw elektrische fietslader gewoon aansluiten via camper of caravan, hou wel rekening met het Amperage.

3,4,6 of 10 Ampère op de camping? Wat betekent dat?
Als op de camping aankomt, informeert u eerst hoeveel stroom u heeft of kunt krijgen.

Heeft u op de camping 4 Ampère ter beschikking dan heeft u 4 (A) x 230 Volt = 920 Watt. Dat wil zeggen dat u slechts maximaal 920 Watt aan stroom kunt gebruiken. Meestal heeft u een koelkast aan en ’s avonds gaat de verlichting en de TV aan. U verbruikt dan al 205 Watt Als u dan ook nog de hele dag uw boiler aanzet, komt daar 300 Watt bij en verbruikt u al totaal 505 watt. Er blijft dus nog slechts 415 watt aan stroom over voor andere elektrische apparaten.

Het Laden van batterijen in de Camper
De techniek van het laden vanaf 12 – of 24 volt is heel belangrijk. Er kan namelijk schade ontstaan aan de batterij, als u geen goede omvormer heeft. Om batterij onderweg te laden, kunt u alleen gebruik maken van een omvormer met een zuivere Sinus. Dit zijn dure omvormers, maar u voorkomt dat u wellicht een nieuwe batterij zult moeten aanschaffen.