Comfortabele fietshouding met Ergotec

Comfortabel fietsen! Leer in 10 minuten hoe u uw fiets ergonomisch kunt afstellen.

Stelt u zich dit voor:

U neemt plaats in de bestuurdersstoel van een andere auto dan uw eigen. Voordat u vertrekt zet u de stoel in de juiste positie, de spiegels in de juiste hoeken en het stuur iets omhoog of omlaag. Dit klinkt allemaal vanzelf sprekend, maar gek genoeg niet voor de fiets.

Een vorm van vervoer dat net zoveel aandacht verdient als de auto. Het verbeterd niet alleen de levensduur, maar ook de fiets ervaring. Het fietsplezier is geheel afhankelijk van de juiste instellingen en dit verschilt per persoon. Een goed begin is het immer het halve werk.

Hierin speelt ergonomie een  belangrijke rol en de IEA (International Ergonomics Association) stelt volgende definitie voor:

Ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt.”

Hiervoor worden drie specialisatiedomeinen afgebakend: Fysieke-, Cognitieve- en Organisatie ergonomie.

Voor het goed instellen van uw fiets attenderen wij u op de volgende punten:

Houding

Juiste houding

Onjuiste houding


Rijstijl

Oma fietshouding

Bent u een liefhebber van een rustig tempo?
Op de oma fiets zit u erg comfortabel. De houding is vrij recht, bijna loodrecht (de rug staat in een hoek van bijna 90°). Stuur en handvatten zijn dichtbij het bovenlichaam.
Voordeel: De wervelkolom wordt als het ware vanzelf in de natuurlijk S-vorm gebracht.
Nadeel: Bij veel mensen kan na korte tijd drukt ontstaan in de wervelkolom.
Voordeel: De belasting, in de armen en handen, is zeer geringd.
Nadeel:
Het gewicht belast alleen het zitvlak.

Stadsfiets positie

Rijdt u liever korte tochten?
De stadsfiets biedt de mogelijkheid om het verkeer goed te overzien. Het bovenlichaam is licht hellend gepositioneerd (ongeveer 60-70°). Alle stadsfietsen hebben het stuur vrij hoog gepositioneerd.
Voordeel: Door de rechte houding kunt u het verkeer goed in de gaten houden.
Nadeel: Bij veel mensen kan na korte tijd drukt ontstaan in de wervelkolom.
Voordeel: Tijdens het versnellen kunt u de kracht volledig op de pedalen zetten.
Nadeel: Armen te vaak te ver gestrekt. Gevolg- verkrampte schouders en pijnlijke handen.

Trekking/Toer Positie

Bent u een liefhebber van toertochten?
De Trekking fiets is ideaal voor lange tochten. Het bovenlichaam is hier duidelijk meer naar voren geplaats (de rug staat in een hoek van 30-60°). De afstand tussen het stuur en de zadel is relatief groot.
Voordeel: Schouders, nek en handen ondersteunen meer en verlangen een “dynamische” rijstijl (afwisseling in de armpositie). De rug, de wervelkolom en de billen worden zo minder belast, wat prettig is tijdens lange tochten. Door deze houding kan de kracht van het gehele lichaam op de pedalen worden gebracht.
Nadeel: Vanwege de verhoogde belasting is het raadzaam om de spieren hiervoor te trainen.

Sportpositie

Bent u een grote voorstander van sportieve uitdagingen?
Met uw sportieve fiets rijdt u op een hoog tempo krachtig door. U zit in een naar voren geneigde positie (de rug staat in een hoek van 15-30°). De zadel is hierbij ook hoger geplaatst dan het stuur.
Voordeel: Optimale krachtoverbrenging.
Nadeel: Doordat het lichaam in een prestatie gerichte houding blijft staan, is het niet optimaal voor het dagelijks verkeer.
Voordeel: Aerodynamisch
Nadeel: Vereist goed getrainde rug, been, schouder en buik spieren.


Zadel instelling

Uitgangspunt voor afstemmen van fiets is altijd de juiste positie van het zadel!
Hij moet niet alleen de juiste hoogte. Daarnaast moet hij in de optimale positie worden geschoven ten opzichte van de crankas.


Lijn je zadel goed uit.

Voor de volgende stappen is het raadzaam om een iemand extra in te schakelen of steun te zoeken tegen een stevige wand.

Zadelhoogte

Stap op de fiets en zorg dat u een been volledig kan strekken.
Zet de hiel van uw voet op het pedaal en het pedaal Zet de hiel van uw voet op het pedaal en het pedaal op de laagste positie. Het been is nu bijna volledig gestrekt en de Knie is nog licht gebogen.
De juiste instelling: De zadel heeft nu de juiste instelling als u nu normaal op de fiets gaat zitten.

Zadelpositie

Het zadel kan ook naar voren of naar achteren worden geschoven. De juiste horizontale positie zorgt voor een optimale positie van de benen. Dit zal een pijnlijke bekken en kniepijn tegengaan. De instelling moet zo worden gekozen dat de knie zich bij de direct boven de trapas bevindt als de trapper op de “3 uur” positie staat.


Stuur positie


Het is van essentieel belang dat u het stuur in de juiste positie zet, hierdoor brengt u de rugspieren in “voorspanning”. Rug- en buikspieren moeten actief gespannen zijn. Dan kunnen ze het ruggenwervel stabiliseren en beschermen van overbelasting. Passieve spieren zouden deze belangrijke rol niet kunnen ondernemen.

Het bovenlichaam

1/3

Helling van het bovenlichaam is bepalend! De helling van het bovenlichaam is afhankelijk van de rijstijl. Wie snel vooruit wil komen, zal een plattere positie verkiezen. Vrijetijd- en stadsfietsers rijden liever met de rug rechtop. Stelt u daarom de stuurhoogte zo dat u de gewenste hoek krijgt.

2/3
Als het stuur aanzienlijk verhoogt, moet de juiste hoogte selecteren van het gehele stuurpen. (Klassieke stuurpen: houdt de minimale invoerlengte aan / Ahead: Adapter gebruiken).

3/3
Let op: Bij verandering van uw de stuurpen , in hoogte (a), de hoek (c), veranderd ook de afstand stuurbocht en stuurpen (b). Deze verandering heeft ook betrekking hoek verandering bovenlichaam-arm.

 

Armen

1/5
Elke positie is te kenmerken aan hun arm- en bovenlichaamshoek. Gevolg hiervan is dat er meer ondersteuningswerk is van de handen, armen en schouders. Hoek bovenlichaam-arm wordt aangepast door de lengte en hoek van de stuurpen. Als u een verstelbare stuurpen heeft, kun u de hoek bovenlichaam-arm verfijnt afstellen.

2/5
Hollandse Positie: De hoek is zeer scherp, de bovenarmen zijn bijna parallel aan het bovenlichaam en de handen zitten losjes op het stuur (geen ondersteunende werking).

3/5
Stadsfiets Positie: Een hoek van 90° is een goede uitgangspositie. Echter, prefereren veel mensen een kortere hoek tot 60°, want dan hoeven de schouders, armen en handen moeten minder steunend te werken.

4/5
Trekking fiets positie: Een hoek van ongeveer 90° is optimaal. De belasting wordt dan goed verdeeld.

5/5
Sport Positie: De hoek is groter dan 90°. De houding is vlak en zeer aerodynamisch. Rug, schouders, armen en handen moeten veel steunend werk doen. Het zitgedeelte is vooraan zwaarder belast.

 

 

Systeem controle


Let op: De instelling van het stuur, kan het bekken positie te veranderen op het zadel. Dit kan een veel invloed op de positie van het heupgewricht hebben en het bruikbare beenlente op het zadeldek met 3cm veranderen.
Belangrijk: Na het instellen van het stuur, moet de zadel hoogte en positie opnieuw worden gecontroleerd. Indien nodig opnieuw instellen.


Handvatten en stuur

Wanneer er een knik in een tuinslag zit, stopt het water met stromen. Het zelfde gebeurt met zenuwen en bloedvaten als deze onnatuurlijk gebogen worden. De handen zijn tijdens het fietsen vooral in het gevaar. Tintelingen en gevoelsloosheid treden dan ook vaak op.

De perfect remedie: Juiste stuur en handvat ondersteuning – in combinatie, zorgen ervoor dat de handen en polsen in een natuurlijke houding worden gezet en voor drukverlaging.

Handvat

Belangrijk: De handvatten dienen functioneel te zijn, goede grip, aangenaam om beet te pakken, antislip en zo robuust mogelijk omdat het aan alle elementen van het weer wordt blootgesteld. Net zo belangrijk: ergonomische handvatten – passend naar grootte en vorm. Hierdoor kan de druk gelijkmatig worden verdeeld

Recht- of gebogen stuurbocht?

De beste keuze is een gebogen stuur. Dan rust de hand in een anatomisch natuurlijke positie op het handvat.
Een recht stuur gebruikt u eigenlijk expliciet bij zeer sportieve fietsen. Logisch, u wilt direct het stuurgedrag kunnen voelen en beïnvloeden.

Stuurbreedte

Sturen zijn in verschillende breedtes, want mensen zijn in verschillende hoogtes. Net zoals bij kleding zult u een stuur moeten nemen met juiste “kleding” maat – van XS tot XXL.

Wisseling van de handvat positie

Zo fietst u comfortabel op uw fiets: Blijf met het gehele lichaam in beweging en blijf niet in de basis positie hangen.

De ideale oplossing: Lichaamsbewustzijn en dynamisch fietsen. De beste ondersteuning in een stuur die uitnodigt om de greep positie te variëren. Vooral handen, armen, schouders en nek profiteren van verandering in de houding.

 

De multipositie

Een Multipositie stuur biedt maximale dynamische verandering voor handen, armen en rug. Het is de moeite waard om een wat meer kritische blik te nemen op de “cockpit” bij de aankoop. Men krijgt meervoudig conform- wat vooral erg prettig is tijdens lange ritten.

 

Bar end

Traditioneel stuur met slechts een greep positie kan door het monteren van bar ends worden uitgebreid met twee greep posities. Deze uitbreiding is meestal niet duur en gemakkelijk te monteren.

 

Bar End Touring

Een wordt drie: Een klassieke stuurbocht kan eenvoudig worden uitgebreid van een naar zelfs drie grip posities.

 

 

 


Stuurhoogte

De stuur hoogte bepaald in hoeverre het bovenlichaam gekanteld wordt. De hoek van het bovenlichaam beslist op zijn beurt, welke spieren er worden aangesproken. Pijn in de nek, schouders en rug zijn vaak het resultaat van een eenzijdige belasting.

De ideale oplossing: Het spierwerk moet harmonieus worden verdeeld! Houdt rekening met: dat iedereen verschillend is in lichaamsgrootte, proporties en prestatievermogen. Wij zullen u tonen, hoe u bij verschillende stuurpennen de juiste stuurhoogte kunt instellen.

De klassieke stuurpen

Klassiek ontwerp: De stuurpen is aangesloten in de “balhoofdbuis” en wordt gezekerd door middel van een expenderbout en klem conus.

Voorbouw Ahead

Ahead: Uw voorvorkpijp gaat verder dan de “balhoofdbuis” van het frame. De ahead set word vast geklemd op de voorvorkpijp. De juiste hoogte op de voorvorkpijp kan worden aangepast met behulp van opvulringen (ook wel spacers genoemd).

 

Verstelbare stuurpen

Als de fiets een verstelbare stuurpen hoek heeft, kan de positie van het stuur “fijntjes” worden afgesteld. De verstelbare voorbouw is verkrijgbaar bij in ahead series en de normale stuurpennen.

 

 

Hoogte adapter

Voor de Ahead instelbaarheid: met de Adapter Up&Down van ergotec kunt u ten aller tijden uw stuurhoogte (zonder gereedschap) instellen.

 

AHS-Stuursysteem

Het AHS stuursystem van ergotec de enige in zijn soort die veel verschillende posities kan aannemen. U kun de grippositie aanpassen en bij twee van de drie kunt u ook de griphoek aanpassen. Vrije keuze in handvatten: U beslist zelf of u met ergonomische handvatten (en met bar ends) wilt rijden of met de multifunctionele stuurbocht (vlinderbocht). Alle standaard Schakelsystemen/Versnellingshendels zijn compatibel.

AHS-Premium

AHS-Premium: Maak handig gebruik van het multi verstelbare stuurbocht om de optimale hoek in te stellen.

 

 

AHS-Superlight

AHS-Superlight: Hierbij kunnen de hoeken van de handvatten los van elkaar worden ingesteld. Bijna alle handvatten en bar ends kunnen hierop worden geïnstalleerd. Daarbij is het compatibel met alle schakel- en remsystemen.

AHS-Basic

AHS-Basic: Lichtere variant van het multi-positie stuur. U kunt kiezen uit twee varianten: Sport en conform. De grips zijn vrij verstelbaar.

Een samenwerkingsverband tussen de sport universiteit Keulen met dr. Achim Schmidt en de fietsonderdelen fabrikant Humpert zijn onder de naam Ergotec een onderzoek gestart naar de fysieke ergonomie van de fietser. Waarbij rekening wordt gehouden met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie, biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. In dit geval de fietser en zijn fiets. Dit alles om de veiligheid, de gezondheid, het comfort en de prestaties te optimaliseren.

Deze bevindingen en stap voor stap handleiding hoe u uw juiste instellingen te vinden is te vinden op de Nederlandse website: www.goedfietsen.nl