Elektrische fietsen test 2015

Terug naar vorige pagina

topbanner

logo

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook dit jaar zijn er weer duizenden E-bikes verkocht. Een testpanel test voor u maar liefst 36 verschillende modellen. Er is onder andere gekeken naar de rijeigenschappen, comfort, het gebruik van onderdelen, bediening en functionaliteit, zithouding.

Wat is nu de beste elektrische fiets?

Door het grote aanbod aan modellen en verschillende systemen ziet u mogelijk door de bomen het bos niet meer. Ook het testpanel kan voor u niet bepalen wat u wenst en prettig vindt fietsen. Het advies van het testpanel is daarom ook: test altijd zelf diverse modellen om te ervaren wat voor u de prettigste ondersteuning en/of fiets is.

DSC_0543Bekijk de diverse adviezen vóór aanschaf van een elektrische fiets en bekijk daarnaast natuurlijk de verschillende testresultaten in de diverse prijscategorieën.

Klik op één van de onderstaande tabbladen voor alle informatie over de test en de testresultaten van alle 36 geteste elektrische fietsen:

Ruim 36 verschillende elektrische fietsen getest

Klik op één van de onderstaande tabbladen voor meer informatie.

Opbouw elektrische fiets test 2015

DSC_0487Er is door een gevarieerd testpanel onder andere gekeken naar de rijeigenschappen, comfort, het gebruik van onderdelen, bediening en functionaliteit, zithouding.

Uit de resultaten komt er per prijsklasse een winnaar naar voren op het gebied van prijs/kwaliteitsverhouding en een Overall Score winnaar.

De elektrische fietsen zijn ingedeeld in de volgende prijscategorieën:

T/m € 1499
€ 1500 t/m € 1999
€ 2000 t/m € 2499
PK2500-2999 OS2500-2999 € 2500 t/m € 2999
€ 3000 t/m € 3799

Speed Pedelecs / Speedbikes Test
Speed Pedelecs / Speedbikes
(maximale snelheid tot 45 km/h)

De plus- en minpunten worden bij ieder model opgesomd. Zo komen we tot een goed overzicht van diverse elektrische fietsen die momenteel verkrijgbaar zijn.

  Bekijk de complete test

Gevarieerd testpanel

DSC_0536Het testpanel bestond uit mensen met de leeftijd van 21 t/m 70 jaar. Variërend van mensen die al bekend waren met elektrische fietsen en met mensen die nog nooit elektrisch hadden gefietst. Zij hebben ritjes gemaakt op alle elektrische fietsen uit de diverse prijscategorieën. De test is uitgevoerd op vlakke wegen en daarin diverse heuvels.

Sommige leden uit het testpanel gebruiken de elektrische fiets voor woon-werk-verkeer en sommige leden hadden nog nooit op een elektrische fiets gereden. Deze combinatie vormde een ideaal testpanel om de fietsen tot het uiterste te testen. De resultaten zijn gebaseerd op de uitkomsten van dit gevormde testpanel.

Welke fietsen zijn er getest

Prijscategorie t/m € 1500

Shinga Granny – € 969
Shinga Scamper – € 1150
Pro E-bike Nexus 7 – € 1249 ** TESTWINNAAR **
KEOLA Brabant – € 1399 ** TESTWINNAAR **
Puch Boogy – € 1449
Dutchebike Easy On – € 1499
E-bikez Spark One – € 1499

Prijscategorie € 1500 t/m € 1999

Sparta E-motion C2 – € 1714
Bikkel T1 – € 1769
E-bikes Spark Deluxe – € 1799 ** TESTWINNAAR **
RAP Tour 8 – € 1842 ** TESTWINNAAR **
QWIC N7.1 – € 1949
Devron Hamilton – € 1999

Prijscategorie € 2000 t/m € 2499

Gazelle Orange C8 Hybrid F – € 2199 ** TESTWINNAAR **
Bikkel T4 – € 2299 ** TESTWINNAAR **
Devron Milton – € 2299
Dutch ID City N8 – € 2399
Puch Qharma – € 2399

Prijscategorie €2500 t/m € 2999

Batavus Stream – € 2519
Gazelle Orange Comfort C8 – € 2599
Batavus Milano E-Go – € 2624 ** TESTWINNAAR **
TREK TM500+ – € 2849
Merida E-Spresso Tour 410 – € 2899
Sparta B3 – € 2899
QWIC P-MN360 – € 2899 ** TESTWINNAAR **

€ 3000 t/m € 3799

Rose Xtra Watt 4 – € 3045
Riese und Muller BlueLABEL Swing Harmony – € 3059
TREK T700+ – € 3099
Multicyle Expressive E-premium – € 3299
** TESTWINNAAR **
Flyer T8 – € 3299
A2B Obree – € 3350
Cannondale Mavaro Headshok Performance Women – € 3799 ** TESTWINNAAR **

Speed pedelecs / Speedbikes

Sparta Bosch E-Speed NuVinci – € 2834 ** TESTWINNAAR **
A2B Shima – € 3495
Gazelle Impulse EM Speed – € 3599 ** TESTWINNAAR **
Riese und Muller BlueLABEL Charger NuVinci Beltdrive – € 4099

Blijf op de hoogte

Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van komende activiteiten, acties, laatste nieuwtjes en ontwikkelingen op het gebied van elektrische fietsen.

Typ hier uw e-mailadres en meld u aan voor de nieuwsbrief:

 

Breed aanbod elektrische fietsen

DSC_0592Voor iedereen is er tegenwoordig een geschikte elektrische fiets te vinden. Naast de diverse elektrische dames-  en herenmodellen ook elektrische vouwfietsen, MTB’s, tandems, lage instapmodellen en Speedpedelecs / Speedbikes (45 km/h) te koop. Forensen en scholieren kiezen ook steeds vaker voor een fiets met een motor.

In deze test zijn er dames, ook wel lage instap genoemd, modellen gebruikt. Dit is tegenwoordig de meest verkochte elektrische fiets. Daarnaast hebben we een aparte categorie met “Speed pedelecs”. Deze elektrische fietsen kunnen snelheden behalen tot wel 45 km/h.

Alle merken en modellen

Op deze website zijn alle merken en modellen terug te vinden in een handig overzicht.

Keuzehulp
Via de handige keuzehulp kunt u al het overige elektrische fietsaanbod nog eens rustig bekijken. Daarnaast kunt u alle modellen handig met elkaar vergelijken.

Actieradius

DSC_0551Vaak wordt de actieradius als het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets gezien. Is dit ook zo? Voor sommige mensen wel, deze groep is echter niet heel groot. Wanneer je echt grote toertochten uitvoert dan moet je zeker letten op een accu met een behoorlijke capaciteit. Fiets je niet meer dan 40 km per dag dan kan je met de meeste elektrische fietsen prima uit de voeten. Ga voor jezelf goed na waar je de fiets voor gaat gebruiken.

De opgegeven actieradius van fabrikanten zal vaak ook haast niet haalbaar zijn. De actieradius hangt af van o.a. het gewicht van de gebruiker, wind mee of tegen en in welk soort gebied er gereden wordt. Maar ook wanneer u langer in een lagere ondersteuningsstand fietst, haalt de fiets een hogere actieradius. Dit gebeurt bijna nooit omdat je dan net zo goed op een normale fiets kan gaan fietsen. Bij bijna de meeste fietsen is er geen ondersteuning merkbaar is in deze lage stand. Wat door de fabrikant als actieradius wordt opgegeven is dus gemeten onder de meest gunstigste factoren.

Volgens het testpanel is dit dus niet één van de belangrijkste punten waar een elektrische fiets op getest moet en kan worden. Vandaar dat wij dit ook niet hebben meegenomen in de testresultaten.

Waar op letten bij aanschaf elektrische fiets?

Waar moet u nu precies op letten bij aanschaf van een elektrische fiets? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Algemeen
Ga altijd goed na waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Lange tochten of kortere ritten?
Moet deze fiets over een dichte kettingkast (onderhoudsvriendelijk) of open kettingkast (lichter qua gewicht) beschikken.
Welke kwaliteit van de onderdelen is belangrijk? Denk aan de remmen, banden, stuur, frame.
Is de accu gemakkelijk op te laden wanneer deze in de fiets zit, maar ook als deze uit de fiets is verwijderd?

Comfort
Hoe is de zitpositie? Ervaar dit ook bij langere ritten. Meet een juist zadel aan voor meer comfort.
Zijn de handvatten comfortabel, stevig en geven deze genoeg ondersteuning bij het fietsen?

Computer
Wat zijn de functies op de fietscomputer?
Is het display goed leesbaar tijdens het fietsen, ook in zonlicht?
Is de bediening gemakkelijk?

Ondersteuning
Hoeveel versnellingen eis je naast de ondersteuningsstanden van de motor?
Wordt de ondersteuning goed gedoseerd over de verschillende beschikbare niveaus.
Hoe fietst de fiets zonder ondersteuning?
Welke ondersteuning vind je het fijnst? Rotatie of trapkracht of een combinatie hiervan.
Wat rijdt het prettigst? De motor in het voorwiel, in het midden of toch in het achterwiel?

Stel deze vragen aan jezelf en kom tot de juiste zoekcriteria voor een ideale elektrische fiets.

Welke motor is nu het meest geschikt voor mij?

Trek LM500 Plus met Bosch motorOver het algemeen is er één groot verschil aan te geven tussen diverse elektrische fietsen, en dat zit in het type aandrijving. Er zijn elektrische fietsen met een voorwiel-, achterwiel- en middenmotor. Bij de voorwielmotor heb je het gevoel dat je eigenlijk vooruit getrokken wordt. Vaak is deze in combinatie met een rotatiesensor ideaal wanneer het fietsen niet meer zo lekker gaat. Deze vorm van fietsen is ook uitermate geschikt voor de “luie” fietser.

De middenmotor ondersteunt juist de trappers en een achterwielmotor geeft je een elektrisch duwtje in de rug. Bij het fietsen in heuvelachtig gebied is terugschakelen altijd noodzakelijk. Wanneer je dit niet doet heb je soms het idee dat de motor niet meer goed zijn werk uitvoert. Dit is natuurlijk niet heel prettig want hier heb je nu net een elektrische fiets voor aangeschaft. De voor- en achterwielmotoren zijn iets stiller dan middenmotoren. Achterwiel De meeste fietsen met voorwielmotoren zijn vaak goedkoper dan fietsen met middenmotoren.

De verschillende kosten

De motor is ook de grootste prijsbepalende factor van een elektrische fiets. We blijven Nederlanders en willen er zeker van zijn dat we geen kat in de zak kopen. Daarom oriënteren we ons er lustig op los. Op zich goed, maar wij adviseren altijd dat de uiteindelijke keuze vooral moet afhangen van het gevoel. Waarop rijd je het lekkerst rond?

Voor, midden of toch achterwiel aandrijving?

MiddenmotorDit blijft een persoonlijke keuze. Kijk in eerste instantie naar het gebruiksdoel. Voor het woon-werkverkeer en de dagelijkse ritten lijkt een middenmotor uitstekend geschikt. De achterwielaandrijving is er met name voor langere afstanden. De achterwielaandrijving is er in combinatie met een derailleurversnelling. De voorwielmotor is uitermate geschikt voor dagelijkse ritten. Dit doorgaans iets goedkopere systeem is bijvoorbeeld aardig voor mensen die op een camping overnachten en af en toe wat kilometers willen maken.

Toch kunnen we de aandrijvingen heel moeilijk ‘in hokjes’ plaatsen bij gebruikersdoeleinden. Probeer zelf het rijgedrag uit en ondervind wat je prettig vindt. Ieder systeem geeft een ander gevoel.

Ervaar en test zelf

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar probeer altijd diverse modellen uit. Dit kan bij uw dealer in de buurt of u kunt ook naar het jaarlijks terugkerende ElektrischeFietsen.com Event . Hier komen om alle merken en modellen op één dag te testen. Test hier alle modellen op het grootste testparcours van de Benelux.

Op zaterdag 16 april, 23 april, 21 mei of zondag 19 juni 2016 zijn alle merken uit te proberen op vier unieke testlocaties. Test hier vrijblijvend alle merken & modellen op een 1,5 km lang afgesloten testparcours. Bekijk hier alle bezoekersinformatie.

De elektrische fietsen zijn ingedeeld in de volgende prijscategorieën, klik om de testresultaten direct te zien:

  Klik hier voor de testresultaten –  t/m € 1499

  Klik hier voor de testresultaten –  € 1500 t/m € 1999

  Klik hier voor de testresultaten –  € 2000 t/m € 2499

  Klik hier voor de testresultaten –  € 2500 t/m € 2999

  Klik hier voor de testresultaten –  € 3000 t/m € 3799

Speed Pedelecs / Speedbikes
• Speed Pedelecs / Speedbikes (maximale snelheid tot 45 km/h)

De plus- en minpunten worden bij ieder model opgesomd. Zo komen we tot een goed overzicht van diverse elektrische fietsen die momenteel verkrijgbaar zijn.

  Klik hier voor de testresultaten – Speed pedelec test 2015

Zelf alle modellen uitproberen

Testen over elektrische fietsen lezen is natuurlijk handig en interessant. Maar staar je niet blind op de resultaten. Wat voor jouw een ideale fiets is, kan voor iemand anders totaal niet zo zijn. Probeer zelf altijd diverse systemen en fietsen uit. Tijdens deze test is voornamelijk gelet op de kwaliteit en comfort van de fiets. Welke onderdelen zijn er gebruikt, is de ondersteuning comfortabel en niet geheel onbelangrijk de prijs.

Test alle merken op de ElektrischeFietsen.com Events

LINK-Fotografie-6767_1Wij adviseren je om de fietsen die jouw interesse wekken altijd zelf uit te proberen bij een dichtstbijzijnde fietsendealer of op één van de ElektrischeFietsen.com Events. Alle merken en modellen zijn op 14 juni 2015 aanwezig op Circuitpark Zandvoort.

Hier zijn alle geteste modellen aanwezig. Test op deze unieke locatie zelf de modellen op een 1,5 km lang testparcours. Zo kan je tot de beste keuze komen en krijg je later geen spijt van de aankoop.

Alle fietsen zijn kosteloos uit te proberen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bekijk hier alle bezoekersinformatie voor dit unieke evenement.

Mis het niet!

Blijf op de hoogte

Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van komende activiteiten, acties, laatste nieuwtjes en ontwikkelingen op het gebied van elektrische fietsen.

Typ hier uw e-mailadres en meld u aan voor de nieuwsbrief: