Uitslag Telegraaf / Fietsersbond Test 2016

Terug naar vorige pagina

TestKees heeft in samenwerking met de Telegraaf en de Consumentenbond en met tientallen vrijwilligers e-bikes in drie prijsklassen getest. De absolute winnaar is de Kalkhoff Tasman Benelux van 2399 euro. Die heeft van alle fietsen de beste prijs/kwaliteit-verhouding en is daarnaast zeker in zijn prijsklasse van 2000 toto 2500 de beste. In de categorie tot 2000 euro wint de Qwic Premium N7.1 van 1999 euro en de BSP E-volt Urban EC10 van 2599 euro wint in de categorie boven de 2500 euro.

Overzicht van alle geteste e-bikes 2016.

Winnaar categorie tot 2000 euro

QWIC - N7.1 damesQwic Premium N7.1 van 1999 euro met 375Wh accu
Gewicht fiets met accu 27,8 kilo, accu 3,8 kilo

De Qwic Premium heeft een helder makkelijk te bedienen display, de accu is leverbaar in verschillende groottes. Verder is de fiets voorzien van een voorwielmotor. Het is een vrij zware fiets en de accu weegt ook aardig wat in vergelijking met andere elektrische fietsen.
Beoordeling testrijders 7,2
De testers waren te goed spreken over het rijgedrag en stabiliteit van de fiets. Ze vonden de ondersteuning zowel heuvel op als op het vlakke land goed. De ondersteuning was bij het wegrijden wel duidelijk te fel.
Eindconclusie: Goede stabiele fiets met krachtige ondersteuning. Ondersteuning bij het wegrijden is zeker voor een voorwielmotor wel erg agressief. Desondanks vanwege de goede rijeigenschappen en krachtige ondersteuning winnaar in de categorie tot 2000 euro.

Uitgebreide testresultaten van alle in de categorie tot 2000 euro geteste fietsen vind je hier.

Winnaar categorie 2000 tot 2500 euro 

KH_15_Tasman Impulse 8 HS damesKalkhoff Tasman Benelux van 2399 euro
Gewicht fiets met accu 26,1 kilo, accu 2,9 kilo

De Kalkhoff Tasman Benelux heeft een mooi, maar weinig informatief display en een Impuls 2.0 middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet onder alle omstandigheden goed en bij verschillende traptempo’s. Dankzij de schakelhulp stopt de motor als je schakelt automatisch. Hierdoor schakelt de versnelling altijd en gaat langer mee.
Beoordeling testrijders 8,3
De testers vonden het rijgedrag, stabiliteit en het comfort van de fiets zeer goed. De ondersteuning werd hoog gewaardeerd. Wel vonden ze die bij de start soms te fel.
Eindconclusie: Fiets scoort op alle punten goed! Door de zeer goede rijeigenschappen, goede ondersteuning, goede remmen, de ruime lage instap, hoge beoordeling en scherpe prijs de overall winnaar van de test!

Uitgebreide testresultaten van alle in de categorie van 2000 tot 2500 euro geteste fietsen vind je hier.

Winnaar categorie Boven de 2500 euro

E-Volt Urban EC10 STEPS dames frozen black mat 16900 en 16901 1000x1000BSP E-volt Urban EC10 van 2599 euro
Gewicht fiets met accu 27,7 kilo, accu 2,5 kilo

BSP is een verrassende nieuwkomer op de elektrische fietsenmarkt. De BSP E-volt Urban EC10 heeft middenmotor met vloeiende krachtsensor en een goed afleesbaar display. Alleen is de informatie wat onhandig verdeeld over de menu’s. Verder heeft de fiets 8 versnellingen, een hoge actieradius, goede koplamp en comfortabele brede banden.
Beoordeling testrijders 8,8
De testers waren lovend over het stabiele rijgedrag van de fiets!
Eindconclusie: Dankzij het stijve frame en de brede banden een uitstekende en stabiel rijdende fiets. Goede ondersteuning van Steps. De hoogste score van de testers. Wel zwaar en afmontage had beter gekund.

Uitgebreide testresultaten van alle in de categorie boven de 2500 euro geteste fietsen vind je hier.

Filmpje

TestKees vertelt over de drie beste modellen in alle prijscategorieën: De Kalkhof, BSP en de Bulls Lacuba Plus van 3200 euro die tweede werd in de categorie boven de 2500 euro.

Langer filmpje 

In dit filmpje vertelt TestKees ook over nieuwe ontwikkelingen. De Bosch middenmotor is ondertussen breed ingevoerd, maar er zijn ook twee nieuwe motoren. De Brose middenmotor is perfect als je met de fiets in de Ardennen wilt rijden. Hij zit op de Bullsfiets van 3200 euro die tweede in zijn categorie boven de 2500 euro werd. Bafang is een goedkopere middenmotor waar de testers ook erg tevreden over waren.

De uitslagen – Categorie tot 2000

QWIC - N7.1 damesQwic Premium N7.1 

Prijs: 1999,- (met 240Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27,8 kilo, accu 3,8 jilo.
Accu: Getest met accu van 375 Wh. Ook leverbaar met accu’s van 240Wh, 470Wh, 615Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 14,7 km/100Wh.
Accu onder de drager. Accu alleen los van de fiets te laden.
Laadsnelheid: 120 watt.
Display: Goed display met veel informatie in één beeld. Redelijk makkelijk te bedienen.
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Zeer krachtige ondersteuning die goed voldoet onder normale omstandigheden en heuvel op. Rijdt wel erg fel weg. Motor duidelijk hoorbaar.
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf, V-brake voor en rollerbrake achter. Fiets en losse accu zijn vrij zwaar.
Beoordeling testrijders 7,2: De testers waren te goed spreken over het rijgedrag en stabiliteit van de fiets. De ondersteuning werd, zowel heuvel op als op het vlakke als goed beoordeeld. Ze vonden de ondersteuning bij wegrijden duidelijk te fel.
Eindconclusie: Goede stabiele fiets met motor die krachtige ondersteuning geeft. Ondersteuning bij wegrijden, zeker voor een voorwielmotor, erg agressief. Vanwege de goede rijeigenschappen en krachtige ondersteuning winnaar bij de categorie tot \ 2000,-

2416Matrabike Cross E-trendy city N8 

Prijs: 1499,- (met 522Wh accu)
Gewicht fiets met accu 25,4 kilo (zonder slot), accu 3,4 kilo.
Accu: Getest met accu van 522 Wh. Ook leverbaar met accu van 468Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 10,9 km/100Wh
Accu onder de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag)
Display: Goed display in het midden van het stuur met veel informatie in één beeld. Redelijk makkelijk te bedienen links van het stuur bij het handvat.
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Voldoet goed onder normale omstandigheden en heuvel op. Motor licht hoorbaar. Ondersteuning start fel bij wegrijden (kun je door verrast worden).
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus8 versnellingsnaaf, v-brake voor en rollerbrake achter. Frame aan de slappe kant. Fiets is niet te koop via reguliere fietsenhandel, maar alleen via webwinkel. Geen slot meegeleverd. Lage actieradius.
Beoordeling testrijders 7,2: De testers waren te spreken over het rijgedrag en de ondersteuning maar vonden de ondersteuning bij wegrijden duidelijk te fel.
Eindconclusie: Goede fiets met motor die op zich voldoende ondersteuning geeft maar ondersteuning bij wegrijden, zeker voor een voorwielmotor, erg agressief. Accu is relatief snel leeg. Scherp geprijsd.

E-bikez Spark OneSpark ONE

Prijs: 1499 euro (met de geteste 486Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27 kilo, accu 3,6 kilo.
Accu: Getest met accu van 486Wh. Ook leverbaar met accu van 389Wh.
Actieradius op het licht golvende testparkoers : 14,1 km/100Wh
Accu onder de drager.
Laadsnelheid: 80 watt (=traag). Dunne pootjes lader ogen wat kwetsbaar.
Accu uitnemen wat lastig omdat de sleutel in de accu zit en er weer uit moet om de accu te verwijderen.
Display: Goed display midden op het stuur met veel informatie in een beeld. Redelijk makkelijk te bedienen links bij het handvat
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Ondersteuning had zowel op het vlakke als heuvel op wat krachtiger gekund. Motor heel licht hoorbaar.
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf, v-brakes voor en rollerbrake achter. Erg eenvoudige batterijkoplamp. Fiets is niet te koop via reguliere fietsenhandel, maar alleen via webwinkel. Fiets mag tijdens wettelijke bedenktermijn van 14 dagen gewoon gebruikt worden.
Beoordeling testrijders 6,8: De ondersteuning had van de testrijders krachtiger gemogen. Rijgedrag en stabiliteit van de fiets vonden ze wel goed.
Eindconclusie: Gewone, goed rijdende fiets met niet al te krachtige ondersteuning. Scherp geprijsd.

batavus-monaco-e-goBatavus Monago E-go

Prijs: 1899 euro
Gewicht fiets met accu 28,4 kg, accu 3,3 kilo.
Accu: Getest met accu van 317Wh. Ook leverbaar met accu van 399Wh , 522Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 13,9km/100Wh
Accu onder de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag). Dunne pootjes lader ogen wat kwetsbaar.
Display: Goed display in het midden van het stuur met veel informatie in een beeld. Redelijk makkelijk te bedienen links van het stuur bij het handvat.
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Ondersteuning had zowel op het vlakke als heuvel op wat krachtiger gekund. Motor heel licht hoorbaar.
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf en rollerbrakes. Zware fiets.
Beoordeling testrijders 7,2: De testers waren te spreken over het rijgedrag maar een aantal testers vonden de ondersteuning zowel op het vlakke als heuvel op aan de matige kant.
Eindconclusie: Goed rijdende fiets, maar ondersteuning had krachtiger gemogen. Zware fiets.

allure transx n7 1-1Oxford Allure N7RB 

Prijs: 1699 euro (met de 522Wh accu)
Gewicht fiets met accu 26,3 kilo, accu 3,4 kilo.
Accu: Leverbare accu: 522Wh
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 15,4 km/100Wh
Accu onder de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag)
Display: Display links van het stuur met veel informatie in één beeld. Redelijk makkelijk te bedienen.
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Ondersteuning had zowel op het vlakke als heuvel op wat krachtiger gekund. Motor licht hoorbaar. Ondersteuning stopt al bij 23 km/h!
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf en rollerbrakes. Hoge actieradius (maar stoppen ondersteuning bij 23 km/h spaart veel energie terwijl dat niet prettig is)
Beoordeling testrijders 6,5: De meeste testers vonden zowel over het rijgedrag, stabiliteit als de ondersteuning een beetje tegenvallen.
Eindconclusie: Fiets scoort zowel op rijgedrag, stabiliteit als ondersteuning aan de lage kant.

Brinckers voorwielmotor 

Prijs: 1999 euro (met de 468Wh accu
Gewicht fiets met accu 26,5kg, accu 3,5kg.
Accu: Getest met accu van 468Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 13,4 km/100Wh.
Accu onder de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag)
Accu uitnemen wat lastig omdat de sleutel in de accu zit en er weer uit moet om de accu te verwijderen. Terugplaatsen gaat ook wat stroef.
Display: Display in het midden van het stuur met veel informatie in een beeld. Redelijk makkelijk te bedienen links van het stuur bij het handvat. Layout en betekenis van de informatie wat onduidelijk.
Ondersteuning: Voorwielondersteuning met rotatiesensor. Krachtige ondersteuning. Motor zeer duidelijk hoorbaar. Ondersteuning bij wegrijden wat fel. Opvallend minpunt: Als ondersteuning uitschakelt boven 28 km/h duurt het lang voordat hij weer aangaat bij afnemende snelheid.
Overige punten: Gewone fiets met normale afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf en rollerbrakes. Zeer eenvoudige batterijkoplamp.
Beoordeling testrijders 5,5: De testers vonden het erg vervelend dat je door het zeer traag weer opstarten van de ondersteuning hele stukken moet fietsen zonder ondersteuning. Juist op het glooiende testparkoers gebeurde dat regelmatig.
Eindconclusie: Maar 2 sterren vanwege het veel te laat weer opstarten van de motor.

Categorie 2000 tot 2500 euro

Kalkhoff Tasman Benelux 

Prijs: 2399 euro
Gewicht fiets met accu 26,1kg, accu 2,9kg.
Accu: Getest met accu van 416 Wh. Ook leverbaar met accu van 612Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 14,4 km/100Wh.
Accu achter de zitbuis. Door accu bij de motor geen extra kabels nodig.
Laadsnelheid: 120 watt.
Display: Mooi, maar wat klein display met weinig informatie midden op het stuur met bediening links bij het handvat.
Ondersteuning: Fiets voorzien van Impuls 2.0 middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, voldoet onder alle omstandigheden goed en bij wisselend traptempo. Ondersteuning voorzien van schakelhulp. Als je schakelt stopt de motor automatisch. Hierdoor schakelt de versnelling altijd en gaat langer mee. Vooral heuvel op voldeed de ondersteuning zeer goed mede dankzij de krachtige motor. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus8 versnellingsnaaf en goede hydraulische velgremmen. Goede verlichting maar wel op dynamo en niet op de accu. Ruime lage instap.
Beoordeling testrijders 8,3: De testers vonden het rijgedrag, stabiliteit en het comfort van de fiets zeer goed. De ondersteuning werd hoog gewaardeerd. Wel vonden ze die bij de start soms te fel.
Eindconclusie: Fiets scoort op alle punten goed! Door de zeer goede rijeigenschappen, goede ondersteuning, goede remmen, de ruime lage instap, hoge beoordeling en scherpe prijs de overall winnaar van de test!

Pegasus Opero E8F NL

Prijs: 2399 euro
Gewicht fiets met accu 27,0 kg, accu 2,5 kg.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 14,8km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 120 watt.
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van Shimano Steps middenmotor met Di2 elektronisch en automatisch schakelen. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Terugschakelen gaat heuvel op dankzij de elektronische schakelonderbreking zeer soepel. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Goed afgemonteerde fiets met Nexus 8 Di2 versnellingsnaaf en hydraulische schijfremmen. Goede koplamp. Vrij zwaar. Verende zadelpen had speling.
Beoordeling testrijders 7,4: De testers beoordeelde het rijgedrag en ondersteuning als goed. De relatief lage score komt doordat sommige testers het automatisch schakelen met de bijbehorende piepjes niet prettig vonden (maar geluid en automatisch schakelen zijn eenvoudig uit te zetten).
Eindconclusie: Goed rijdende fiets met goede ondersteuning en gezien de luxe afmontage scherp geprijsd.

Trek LM 400+

Prijs: 2499 euro
Gewicht fiets met accu 24,9 kilo, accu 2,5 kilo.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 16,7km/100Wh
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel)
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien Shimano Steps middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus 7 versnellingsnaaf en v-brakes. Geen opvallende min- of pluspunten.
Beoordeling testrijders 7,7: De testers vonden het een prima rijdende fiets. Ook de ondersteuning was op zich goed maar heuvel op viel die af en toe tegen.
Eindconclusie: Prima fiets maar wat eenvoudig afgemonteerd.

Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien Shimano Steps middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus 7 versnellingsnaaf en v-brakes. Geen opvallende min- of pluspunten.
Beoordeling testrijders 7,7: De testers vonden het een prima rijdende fiets. Ook de ondersteuning was op zich goed maar heuvel op viel die af en toe tegen.
Eindconclusie: Prima fiets maar wat eenvoudig afgemonteerd.

Devron City Plus

Prijs: 2499 euro (met 396Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27,5 kg, accu 3,2 kg.
Accu: Getest met accu van 504Wh. Ook leverbaar met accu van 396Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 12,9 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag). Dunne pootje van de lader ogen wat kwetsbaar.
Display: Goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bafang middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet goed onder alle omstandigheden. Motor licht hoorbaar. (en bij een paar fietsen met Bafang gaf de motor af en toe een gekke kraak bij een bijna lege accu)
Overige punten: Fiets met nexus 8 versnellingnaaf en hydraulische velgremmen. Goede koplamp. Veel speling op verende zadelpen.
Beoordeling testrijders 7,6: Op bijna alle punten kregen de fiets een gemiddelde tot goede beoordeling, alleen het frame vonden ze iets aan de slappe kant.
Eindconclusie: Prima fiets met goede ondersteuning. Frame had wat stijver gemogen.

M10iLTD_1Sparta M10i 

Prijs: 2449 euro (met 317 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 26,0 kg, accu 3,1 kg.
Accu: Getest met accu van 418Wh. Ook leverbaar met accu van 317Wh , 522Wh, 612Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 12,6 km/100Wh
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 80 watt (=traag). Laadstekker oogt wat kwetsbaar met dunne pootjes.
Display: Display makkelijk afneembaar en goed afleesbaar midden op het stuur en bediening links bij het stuur. Actieradiusaanduiding erg nauwkeurig.
Ondersteuning: De fiets heeft de ION-technologie met middenmotor van moederbedrijf Accell. De motor is van Yamaha, de overige onderdelen van Accell. De ondersteuning, met krachtsensor en de motor in het midden, voldoet goed. Motor licht hoorbaar
Overige punten: Fiets met 1*10 deore derailleurversnellingen en hydraulische velgremmen. Vering in balhoofd. Voor \300,- extra leverbaar met track and trace Actieradius vrij laag.
Beoordeling testrijders 7,4: Op alle punten kregen de fiets een gemiddelde beoordeling.
Eindconclusie: Prima fiets met goede ondersteuning zonder opvallend plus- en minpunten.

Tour_N8_1000Dutch ID Tour N8

Prijs: 2499 euro
Gewicht fiets met accu 27,8 kilo, accu 2,5 kilo.
Accu: Getest met accu van 400 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : km/100Wh
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel)
Display: Fraai, uitgebreid, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes. Met aansluiting voor laden telefoon e.d.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bosch Active middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor is zeer vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Wel moet je met deze motor heuvel op zorgen met schakelen dat je in het goede toerental blijft fietsen om voldoende ondersteuning te houden. Motor duidelijk hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus 8 premium versnellingsnaaf en rollerbrakes. Fiets is vrij zwaar.
Beoordeling testrijders 7,5: De testers beoordeelde het rijgedrag en ondersteuning als gemiddeld. Heuvel op merkte ze dat de Bosch Active-motor niet zo krachtig is.
Eindconclusie: Een prima fiets maar wel vrij zwaar.

Gazelle Orange C7H

Prijs: 2399 euro (met de geteste 416Wh accu)
Gewicht fiets met accu 28,4 kg, accu 2,6kg.
Accu: Getest met accu van 416 Wh. Ook leverbaar met accu van 312Wh en 612Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 15,8km/100Wh.
Accu in de drager. Accu alleen te laden los van de fiets.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel)
Display: Mooi, maar wat klein display met beperkte informatie in midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Niet afneembaar.
Ondersteuning: Fiets voorzien van Impuls 2.0 middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet onder alle omstandigheden goed en bij wisselend traptempo. Ondersteuning voorzien van schakelhulp. Als je schakelt stopt de motor automatisch. Hierdoor schakelt de versnelling altijd en gaat langer mee. Motoronderbreking bij schakelen in combinatie met naafversnelling is wel wat lang. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus7 naaf en rollerbrakes. Mooie styling van de fiets. Zware fiets. Ruime lage instap. De fiets heeft een zeer matige halogeen koplamp gevoed met een naafdynamo en niet op de accu.
Beoordeling testrijders 7,5: Het rijgedrag en de ondersteuning werd door de testers heel gemiddeld beoordeeld. Het frame had van sommige fietsers stijver gemogen.
Eindconclusie: Op zich een prima fiets maar weinig opvallend en wel zwaar en eenvoudig afgemonteerd.

Brinckers Corsica M8 

Prijs: 2499 euro
Gewicht fiets met accu 27,1 kilo, accu 3,2 kilo.
Accu: Getest met accu van 522 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 13,6 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 80watt (=traag). Dunne pootje van de lader ogen wat kwetsbaar.
Display: Goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bafang middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet goed onder alle omstandigheden. Motor licht hoorbaar. (en bij een paar fietsen met Bafang gaf de motor af en toe een gekke kraak bij een bijna lege accu)
Overige punten: Fiets met nexus8 versnellingsnaaf en hydraulische velgremmen. Goede koplamp.
Beoordeling testrijders 7,3: Op alle punten kregen de fiets een gemiddelde beoordeling. Minpuntje was de rammelde ketting in de kast (door slechte afstelling).
Eindconclusie: Prima fiets met goede ondersteuning zonder opvallend plus- en minpunten.

Batavus Mont Blanc Easy

Prijs: 2449 euro (met 317 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27,2 kg, accu 3,1 kilo.
Accu: Getest met accu van 418 Wh. Ook leverbaar met accu van 317Wh , 418Wh, 522Wh en 612Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 11,4 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 80 watt (=traag)
Display: Display makkelijk afneembaar en goed afleesbaar midden op het stuur en bediening links bij het stuur. Actieradiusaanduiding erg nauwkeurig.
Ondersteuning: De fiets heeft de ION-technologie van moederbedrijf Accell. De ondersteuning, met krachtsensor en de motor in het achterwiel, voldoet goed. Motor is geluidloos! Ondersteuning met extra functies: parkeerhulp, achteruit, powerboost en recharge. (Fiets remt op de motor en laadt dan de accu. Nuttig bij lange en steile afdaling.)
Overige punten: Fiets met 1*10 Deore derailleurversnellingen en hydraulische velgremmen. Vering in balhoofd.
Beoordeling testrijders 7,2: Zowel het rijgedrag, de stabiliteit als de ondersteuning werden wisselend beoordeeld.
Eindconclusie: Op zich prima fiets met goede ondersteuning maar rijgedrag en stabiliteit van de fiets hadden wat beter gekund.

ibee Cnamic 1 D mattblackBikkel Ibee Cnemaci 1

Prijs: 2149 euro (met 418 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 28,7 kg, accu 3,2 kg.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: test niet afgemaakt.
Accu in de drager. Accu lastig uit te nemen vanwege matige slot.
Laadsnelheid: 80 watt (=traag).
Display: Display in het midden op het stuur en bediening links bij het stuur. Layout en informatie niet heel erg duidelijk.
Ondersteuning: De fiets heeft de middenmotor van Dapu. Ondersteuning is veel slechter dan die van de andere middenmotoren. De motor lijkt alleen een beetje mee te werken als je rustig mee trapt in de zwaarste versnelling.
Overige punten: Fiets met Nexus 8 versnellingsnaaf en v-brakes. Hoog gewicht.
Beoordeling testrijders gen want uit test genomen: Nadat drie testers de ondersteuning als zwaar onvoldoende beoordeelde is besloten niet verder te gaan met de test.
Eindconclusie: De motor voldoet duidelijk niet.
N.B: Om te kijken of dit een toevalstreffer was, zal TestKees op verzoek van de fabrikant bekijken of andere exemplaren beter functioneren.  

Categorie 2500 euro en meer

E-Volt Urban EC10 STEPS dames frozen black mat 16900 en 16901 1000x1000BSP E-volt Urban EC10

Prijs: 2599 euro
Gewicht fiets met accu 27,7 kg, accu 2,5 kg.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 17,2 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien Shimano Steps middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets afgemonteerd met Nexus 8 versnellingsnaaf en rollerbrakes. Hoog gewicht (wel met voorrek). Hoge actieradius. Goede koplamp. Brede banden.
Beoordeling testrijders 8,8: De testers waren lovend over het stabiele rijgedrag van de fiets!
Eindconclusie: Dankzij het stijve frame en de brede banden een uitstekende en stabiel rijdende fiets. Goede ondersteuning van Steps. De hoogste score van de testers. Wel zwaar en afmontage had beter gekund.

Bulls Lacuba Plus

Prijs: 3199 euro
Gewicht fiets met accu 23,7 kilo, accu 3,4 kilo.
Accu: Getest met accu van 650 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 13,1 km/100Wh.
Accu op framebuis. Terugplaatsen gaat wat lastig. Door accu bij de motor zijn er geen extra draden nodig.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Afneembar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Bediening vrij lastig. Je drukt snel een verkeerd knopje in. Bajonetverbinding van het display oogt wat kwetsbaar.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Brose middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden zeer krachtig. Motor is nagenoeg stil en de stilste middenmotor in de test.
Overige punten: Fiets afgemonteerd met Deore XT 3*10 derailleurversnelling en zeer goede hydraulische schijfremmen. Laag gewicht. Grote accu. Goede koplamp. De fiets heeft een trapeziumframe (zie foto) en door de hoge bovenste framebuis een licht stijf frame maar ook een hoge instap.
Beoordeling testrijders 8,7: De testers waren lovend over het rijgedrag en de krachtige ondersteuning van de fiets! De fiets reed ook duidelijk het lichtste met de motor uit. Alleen het display vonden de testers een beetje lastig te bedienen en af te lezen.
Eindconclusie: De krachtige middenmotor van Brose voldoet zeer goed. En de fiets rijdt door de sportieve houding en stijve frame ook uitstekend. Een zeer hoge beoordeling van de testers. Alleen het display mag beter (en je moet de sportieve zit waarderen).

Dutch ID_City_N8Di2_Schuin_Dames_SilverDutch ID City N8Di2

Prijs: 2649 euro
Gewicht fiets met accu 25,8 kg, accu 2,5 kg.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 17,5 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 120 watt.
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien Shimano Steps middenmotor met Di2 elektronisch en automatisch schakelen. De ondersteuning (met krachtsensor) is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Terugschakelen gaat heuvel op dankzij de elektronische schakelonderbreking zeer soepel. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets afgemonteerd met Nexus 8 Di2 versnellingsnaaf en hydraulische velgremmen. Hoge actieradius.
Beoordeling testrijders 7,9: De testers beoordeelde het rijgedrag en ondersteuning als goed. Een slechte beoordeling vanwege automatische versnelling met piepgeluidjes (maar hij kan ook handmatig schakelen en de geluidjes kunnen uit).
Eindconclusie: Goed rijdende fiets met goede ondersteuning en goed schakelsysteem. Hoge actieradius.

Oxford Evolution Di2

Prijs: 2699 euro
Gewicht fiets met accu 24,8 kilo, accu 2,5 kilo.
Accu: Getest met accu van 418 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 15,2 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Informatie onhandig verdeeld over veel menu’s.
Ondersteuning: De fiets is voorzien Shimano Steps middenmotor met Di2 elektronisch en automatisch schakelen. De ondersteuning, met krachtsensor is vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Terugschakelen gaat heuvel op dankzij de elektronische schakelonderbreking zeer soepel. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets afgemonteerd met Nexus 8 Di2 versnellingsnaaf en hydraulische velgremmen. Laag gewicht. Speling op verende zadelpen.
Beoordeling testrijders 7,7: De testers beoordeelde het rijgedrag en ondersteuning als goed. Een slechte beoordeling vanwege automatische versnelling met piepgeluidjes (maar die kunnen alle twee makkelijk uit gezet worden). En een paar wat mindere beoordeling vanwege slechte comfort.
Eindconclusie: Goed rijdende fiets met goede ondersteuning en goed schakelsysteem. Comfort had beter gekund. Laag gewicht.

Keola Delft

Prijs: 2699,95 euro (met de geteste 374 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27,6kg, accu 3,0 kg.
Accu: Getest met accu van 374 Wh, ook leverbaar met accu van 562Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 12 km/100Wh.
Accu in de drager. Accu lastig uitneembaar omdat slot in de accu zit en het sleuteltje er uit moet.
Laadsnelheid: 80watt (=traag). Dunne pootje van de lader ogen wat kwetsbaar.
Display: Goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Weergaven energie-inhoud accu erg onbetrouwbaar. Onbelast geeft die veel meer weer dan belast.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van een Bafang middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet goed onder alle omstandigheden. Motor licht hoorbaar. (en bij een paar fietsen met Bafang-motor gaf de motor af en toe een gekke kraak bij een bijna lege accu). Terugschakelen gaat dankzij schakelonderbreking soepel.
Overige punten: Fiets met Nexus 8versnellingsnaaf en hydraulische velgremmen. Matige batterijkoplamp. Drager niet bruikbaar voor haken van een tas omdat accu in de weg zit. Zware fiets. Lage actieradius.
Beoordeling testrijders 8,2: Op testers waren erg te spreken over het rijgedrag, stabiliteit en comfort van de fiets.
Eindconclusie: Uitstekend rijdende fiets met goede ondersteuning. Maar wel met een paar duidelijke minpunten.

Mavaro womenCannondale Mavaro

Prijs: 3199 euro
Gewicht fiets met accu 22,8 kilo, accu 2,6 kilo.
Accu: Getest met accu van 400 Wh.
Actieradius op het zware testparkoers : 16,1 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid lader: 160 watt (=snel).
Display: Fraai, uitgebreid, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bosch Active middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Wel moet je met deze motor heuvel op zorgen met schakelen dat je in het goede toerental blijft fietsen om voldoende ondersteuning te houden. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: De fiets heeft een zeer goede hydraulische schijfremmen en Deore derailleurversnellingen. De lichtste fiets uit de test! En ondanks lage gewicht toch een stijf frame.
Beoordeling testrijders 7,3: Het rijgedrag van de fiets en de stijfheid en comfort riep wisselende reacties op bij de testers. Dus echt een fiets die je zelf moet uit proberen.
Eindconclusie: Zeer lichte fiets met een relatief stijf frame en sportief en direct fietsgedrag.

Batavus RazerBatavus Razer

Prijs: 2699 euro
Gewicht fiets met accu 23,2kg, accu 2,9kg.
Accu: Getest met accu van 400 Wh.
Actieradius op het zware testparkoers: 18,8 km/100Wh.
Accu op onderste framebuis. Door accu bij de motor zijn er geen extra draden nodig.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel). Dunne pootjes lader ogen wat kwetsbaar.
Display: Makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van de fiets en bediening links bij het handvat.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Yamaha middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, is onder alle omstandigheden goed en krachtig. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met goede hydraulische velgremmen en Alfine 8 versnellingsnaaf. Laag gewicht. Zeer hoge actieradius. De fiets heeft een trapeziumframe (zie foto) en door de hoge bovenste framebuis een licht stijf frame maar ook een hoge instap.
Beoordeling testrijders 7,2: De testers waren nogal verdeeld. Of de fiets werd heel goed beoordeeld of juist laag vanwege de zit, het ontbreken van vering en krachtige ondersteuning.
Eindconclusie: Prima lichte, sportieve fiets met krachtige ondersteuning. De hoogste actieradius uit de test!

Flyer T5.1

Prijs: 2899 euro (met de geteste 540 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 27,3kg, accu 3,7kg.
Accu: Getest met accu van 540 Wh, ook leverbaar met 432Wh en 618Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 13,2km/100Wh.
Accu is geplaatst achter de zitbuis. Door accu bij de motor zijn er geen extra draden nodig.
Laadsnelheid lader: 120 watt.
Display: Goed afneembaar display in het midden van het stuur met veel informatie in een beeld. Makkelijk te bedienen links van het stuur bij het handvat.
Ondersteuning: De fiets heeft de middenmotor van Panasonic. De ondersteuning, met krachtsensor, voldoet onder alle omstandigheden goed. Vooral bij wegrijden en rustig toeren voldoet de ondersteuning goed. Motor is hoorbaar.
Overige punten: De fiets heeft Nexus 8 premium versnellingsnaaf en goede hydraulische velgremmen. Goede koplamp. Veel speling op verende zadelpen.
Oordeel testers 7,3: De meeste testers vonden het een goed rijdende fiets met uitstekende ondersteuning. 1 lage beoordeling vanwege het nogal fel wegrijden en 1 lage beoordeling vanwege het slechte zadel. Motor werd als duidelijk hoorbaar beoordeeld.
Eindconclusie: Stabiel rijdende fiets met krachtige ondersteuning.

Kalkhoff Tasman Classic

Prijs: 2999 euro
Gewicht fiets met accu 26,2kg, accu 3kg.
Accu: Getest met accu van 612 Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers : 14,3 km/100Wh.
Accu achter de zitbuis. Door accu bij de motor zijn geen extra kabels nodig.
Laadsnelheid: 120 watt.
Display: Mooi, maar wat klein display met weinig informatie midden op het stuur met bediening links bij het handvat.
Ondersteuning: Fiets voorzien van Impuls 2.0 middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor voldoet onder alle omstandigheden goed en bij wisselend traptempo. Ondersteuning voorzien van schakelhulp. Als je schakelt stopt de motor automatisch. Hierdoor schakelt de versnelling altijd en gaat langer mee. Vooral heuvel op voldeed de ondersteuning zeer goed mede dankzij de krachtige motor. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met nexus8 versnellingsnaaf en goede hydraulische velgremmen. Goede verlichting maar wel op dynamo en niet op de accu. Brede banden.
Beoordeling testrijders 7,6: De testers waren over deze Kalkhoff iets minder positief dan de Tasman Benelux uit de categorie \ 2000,- tot 2500,-.
Eindconclusie: Prima fiets met goede ondersteuning (maar wel duidelijk een mindere beoordeling dan de goedkopere Tasman Benelux).

CityZenC8HMblackmat_fpsvsGazelle CityZen C8 HM

Prijs: 2699 euro
Gewicht fiets met accu 23,1 kilo, accu 2,4 kilo.
Accu: Getest met accu van 400 Wh.
Actieradius op het zware testparkoers : 17,4 km/100Wh.
Accu op onderste framebuis. Door accu bij de motor zijn er geen extra draden nodig.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Fraai, uitgebreid en goed afleesbaar display in het midden van de fiets en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes. Met USB-aansluiting voor laden telefoon e.d. Niet afneembaar (maar makkelijk op te lossen met losdraaien borgschroefje)
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bosch Active middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Wel moet je met deze motor heuvel op zorgen met schakelen dat je in het goede toerental blijft fietsen om voldoende ondersteuning te houden. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met zeer goede hydraulische schijfremmen en Alfine 8versnellingsnaaf. Laag gewicht. Hoge actieradius. Opvallend: de fiets heeft naafversnellingen en toch een derailleurachtige kettingspanner. Zo’n kettingspanner zorgt voor extra vuil en slijtage. De fiets heeft een trapeziumframe (zie foto) en door de hoge bovenste framebuis een licht stijf frame maar ook een hoge instap.
Beoordeling testrijders 7,5: De testers waren een beetje wisselend over de sportieve zithouding en het ontbreken van de vering.
Eindconclusie: Prima lichte en sportieve fiets. Maar bij het sportieve karakter past een krachtiger motor beter.

Trek TM500+

Prijs: 2799 euro
Gewicht fiets met accu 24,7 kg, accu 2,6kg.
Laadsnelheid: 160 watt
Accu: Getest met accu van 500 Wh.
Actieradius op het zware testparkoers: 16,2 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Fraai, uitgebreid, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van de fiets en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes. Met USB-aansluiting voor laden telefoon e.d.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bosch Active middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Wel moet je met deze motor heuvel op zorgen met schakelen dat je in het goede toerental blijft fietsen om voldoende ondersteuning te houden. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met goede hydraulische velgremmen en Deore 1x 9 derailleurversnellingen. Laag gewicht.
Beoordeling testrijders 7,5: Fiets werd gemiddeld beoordeeld zonder opvallende positieve en negatieve punten. Heuvel op scoorde de Bosch Active motor wat minder.
Eindconclusie: Prima lichte fiets zonder opvallende punten. Wel met de nieuwe 500 Wh accu van Bosch i.p.v. met de standaard 400 Wh accu.

Hercules Roberta A pro 8f

Prijs: 2549 euro
Gewicht fiets met accu 27,7 kg, accu 2,6kg.
Accu: Getest met accu van 400 Wh.
Actieradius op het zware testparkoers: 17 km/100Wh.
Accu in de drager.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Display: Fraai, uitgebreid, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in het midden van de fiets en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes. Met aansluiting voor laden telefoon e.d.
Ondersteuning: De fiets is voorzien van de Bosch Active middenmotor. De ondersteuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandigheden goed. Wel moet je met deze motor heuvel op zorgen met schakelen dat je in het goede toerental blijft fietsen om voldoende ondersteuning te houden. Motor licht hoorbaar.
Overige punten: Fiets met goede hydraulische velgremmen en Nexus 8 naafversnelling. Hoog gewicht. Hoge actieradius. Rammelend achterspatbord. Mooie ruime lage instap. Brede banden.
Beoordeling testrijders 7,4: Fiets werd gemiddeld beoordeeld zonder opvallende positieve en negatieve punten. Heuvel op scoorde de Bosch Active motor wat minder.
Eindconclusie: Prima fiets zonder opvallende punten.

E-Tour damesKoga E tour

Prijs: 3148 euro (met 317 Wh accu)
Gewicht fiets met accu 25,8 kg, accu 2,7 kg.
Accu: Getest met accu van 482 Wh, ook leverbaar 317Wh, 417Wh.
Actieradius op het licht glooiende testparkoers: 14,1 km/100Wh.
Accu fraai weggewerkt in de onderste framebuis.
Laadsnelheid: 80 watt (=traag).
Display: Display makkelijk afneembaar en goed afleesbaar midden op het stuur en bediening links bij het stuur. Actieradiusaanduiding erg nauwkeurig.
Ondersteuning: De fiets heeft de ION-technologie van moederbedrijf Accell. De ondersteuning, met krachtsensor en de motor in het achterwiel, voldoet goed. Motor is geluidloos! Ondersteuning met extra functies: parkeerhulp, achteruit, powerboost en recharge. (Fiets remt op de motor en laadt dan de accu. Nuttig bij lange en steile afdaling.)
Overige punten: Fiets met 1*10 Deore derailleurversnellingen en V-brakes. Vering in balhoofd. Goede koplamp
Beoordeling testrijders 7,3: Geen al te hoge beoordeling voor de een na duurste fiets uit de test. De testers vonden dat de ondersteuning heuvel op beter had gekund. Het frame vonden ze aan de slappe kant.
Eindconclusie: Op zich prima fiets met goede ondersteuning. Maar voor die prijs mag je een stijver frame, grotere accu en betere remmen verwachten.Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*