E-bike begrippenlijst

Wanneer u zich gaat verdiepen in e-bikes komt u termen tegen zoals naafversnelling en/of actieradius… maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Wij helpen u op weg…

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat middels een elektromotor in combinatie met spierkracht wordt aangedreven. Een ander benaming voor elektrische fiets is ook wel e-bike. Onder elektrische fietsen heb je verschillende types: elektrische mountainbike, elektrische herenfiets, elektrische damesfiets, elektrische bakfiets, elektrische vouwfiets, elektrische stadsfiets en de speed pedelec.

E-bike

Een e-bike is een andere benaming voor elektrische fiets en geeft een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.

Speed-pedelec

Een speed-pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur.

Naafversnelling

Bij de naafversnelling zitten alle tandwielen verpakt in de naaf van het achterwiel. In tegenstelling tot de derailleurversnelling kunt u bij een naafversnelling wel in stilstand terugschakelen. De naafversnelling heeft minder versnellingen dan een derailleurversnelling. Een naafversnelling kan op een fiets met een voorwiel- en middenmotor.

Derailleurversnelling

Een derailleursysteem heeft tandwielen bij het achterwiel en vaak ook bij het voorwiel. Het is een open schakel systeem dat werkt met meerdere, verschillende formaten tandwielen. Het meganischme dat de ketting op een ander tandwiel duwt heet een derailleur. Een derailleurversnelling komt voornamelijk voor bij sportieve fietsen zoals mountainbikes.

Derailleur

De derailleur is onderdeel van een fiets waarmee de ketting van het ene kettingwiel naar het andere wordt gebracht. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen achter- en voorderailleurs.

Automatische naafversnelling

Met een automatische naafversnelling hoeft u niet meer handmatig te schakelen. Door het trapritme wordt de benodigde versnelling en de trapondersteuning automatisch voor u geregeld. Het is een zorgeloos systeem die voornamelijk gecombineerd wordt met een middenmotor. De bekendste automatische naafversnelling is de NuVinci naaf.

Actieradius

Een actieradius geeft aan hoeveel kilometer u kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden. De actieradius van een fiets is afhankelijk van de fiets zelf (de motor en de accu), maar ook van de omstandigheden waarin u fietst (het weer, de weg en de gekozen ondersteuningsstand). Meer informatie over de actieradius van een elektrische fiets vindt u hier.

Display

Elke e-bike beschikt over een display waarop u kunt zien wat de energie inhoud van de accu is en wat de gekozen ondersteuning is. Tegenwoordig hebben de meeste e-bikes een digitaal display waarop u ook kunt zien wat de snelheid en ritafstand is.

Rotatiesensor

Bij een elektrische fiets krijgt u ondersteuning als u de trappers ronddraait. Een sensor registreert deze beweging. Er zijn twee typen sensoren; rotatiesensor & krachtsensor.
Een rotatiesensor registreert alleen dat u fietst, maar niet hoeveel kracht u zet. Als u weinig kracht zet, krijgt u evenveel ondersteuning als wanneer u hard doortrapt.

Krachtsensor

Een krachtsensor meet hoeveel kracht u zet en past daar de ondersteuning op aan. Daarmee voelt de ondersteuning van een krachtsensor veel natuurlijker aan dan de ondersteuning van een rotatiesensor.

Loophulp

Met een loophulp drukt u op een knop waarnaar de fiets vanzelf gaat rijden met een snelheid van zo’n vier kilometer per uur. Met een middenmotor draaien de trappers dan mee.

Heeft u meer termen waarvan u vindt dat ze in deze begrippenlijst horen? Laat het ons weten en stuur e-mail naar redactie@elektrischefietsen.com.