E-bike keuzehulp

Hoe kies ik een elektrische fiets?

Je bent op zoek naar een elektrische fiets, maar waar moet je nu precies op letten als je een elektrische fiets gaat uitkiezen? Veel mensen hebben nog nooit een elektrische fiets gehad en vinden het lastig om een elektrische fiets te kiezen. Daarom hebben we de e-bike keuzehulp ontwikkeld! Start de keuzehulp en kom er stap voor stap achter welk type e-bike geschikt is voor jou! Of bekijk de e-bike informatie hieronder, die jou ook helpt om het kiezen van een elektrische fiets wat makkelijker te maken.

E-bike vergelijken

Met de e-bike prijsvergelijker kan je de prijzen van verschillende elektrische fietsen met elkaar vergelijken. Je vindt een breed aanbod aan verschillende merken en modellen elektrische fietsen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Met de filter mogelijkheden kun je jouw voorkeuren aangeven om zo de elektrische fietsen met elkaar te vergelijken die geschikt zijn voor jouw gebruik.

E-bike vergelijken; bekijk reviews

Ben je benieuwd naar de ervaringen en reviews van andere elektrische fiets gebruikers om zo e-bikes met elkaar te vergelijken? Neem dan een kijkje op de elektrische fiets ervaringen pagina. Hier vind je alle elektrische fiets reviews & ervaringen van andere e-bike gebruikers. Dit zijn ingevulde reviews over elektrische fiets modellen voor en door de bezoekers van deze website. Met de ervaringen van andere elektrische fiets gebruikers kun je een beter beeld vormen van de verschillende e-bike modellen en de verschillende e-bikes ook beter met elkaar vergelijken. Echter onthoud, dit zijn geen officiële testen, dit zijn persoonlijke ervaringen van onze websitebezoekers.

Welke elektrische fiets?

Om er achter te komen welke fiets elektrische fiets geschikt is voor jou is het handig om eerst jezelf de vraag te stellen: Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken? Want de wensen die je hebt voor een elektrische fiets hangen af van waar je de e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld lange afstanden fietsen? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Ga je je elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!
E-bike keuzehulp vragen:

1. Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken:

De wensen die je hebt voor een elektrische fiets hangen af van waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Wil je lange afstanden fietsen? Dan is een fiets met een grote actieradius handig. Ga je je elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

2. Hoeveel kilometer wens je te rijden op een volle accu?

Dit wordt ook wel de actieradius van de e-bike genoemd. De actieradius zegt dus hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu. Dit is altijd een inschatting, want hoe ver je precies met een volle accu kunt fietsen heeft te maken met de capaciteit van de fietsaccu maar is ook afhankelijk van veel andere factoren zoals tegenwind, mate van ondersteuning etc.

3. Naar welk type elektrische fiets ben je op zoek?

Net als bij gewone fietsen zijn er ook verschillende type elektrische fietsen. Het is maar net welk type jij prettig vindt om op te fietsen. Zo is bijvoorbeeld de elektrische stadsfiets een comfortabele e-bike die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik. De sportieve elektrische fietsen hebben vaak een verende voorvork en grote wielen, waardoor het rijden over hobbelige wegen weer een stuk comfortabeler en stabieler is.

4. Welke maximale snelheid wil je kunnen behalen?

Speed Pedelecs zijn elektrische fietsen waarbij je met zelf mee trappen snelheden van maar liefst 45 km/u kunt bereiken. De Speed-Pedelec valt voor de wet onder de bromfietsen. Speed Pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

5. Welke frametype wil je dat je elektrische fiets heeft?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je de keuze uit drie verschillende frametypes. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe is voorzien van een diagonale buis wat het opstappen makkelijker maakt. Het komt daarom regelmatig voor dat mannen kiezen voor een damesframe. Wil je nog makkelijker op de fiets stappen? Dan kun je het beste kiezen voor een extra lage instap frame.

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je de keuze uit drie verschillende frametypes. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe is voorzien van een diagonale buis wat het opstappen makkelijker maakt. Het komt daarom regelmatig voor dat mannen kiezen voor een damesframe. Wil je nog makkelijker op de fiets stappen? Dan kun je het beste kiezen voor een lage instap frame. Dit frame biedt je nog meer ruimte en is een goede keuze als je moeite hebt met het op- en afstappen.


Er zijn verschillende motorposties op elektrische fietsen waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of bij sommige aanbieders met de aandrijving direct op de trapas. Er is bepaald dat het maximale vermogen van de motor in een elektrische fiets (25 km/u) maximaal 250 Watt mag zijn. Vrijwel iedere fabrikant benut deze mogelijkheid en heeft dan ook een motor van 250 watt in zijn elektrische fiets. Dit geldt echter niet voor Speed Pedelecs (45 km/u). Bij een Speed Pedelecs kan het vermogen van de motor verschillen tussen 350 Watt en 800 Watt. De verschillende plekken van de motoren hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij:

E-bikes met een voorwielmotor

De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen. De motor in het voorwiel kan ook achteraf gemonteerd worden. Het achteraf inbouwen brengt altijd risico’s met zich mee. Een elektrische fiets die al helemaal ingericht is op het zijn van een elektrische fiets is meestal een betere keuze.

E-bikes met een middenmotor

Een dergelijk systeem is niet achteraf te monteren en de framekosten zijn wat hoger omdat deze speciaal gebouwd moeten worden. De motor en de accu van onze elektrische fietsen zijn dicht bij de trapas gemonteerd. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas.

E-bikes met een achterwielmotor

Met de motor in het achterwiel kun je alleen een derailleur gebruiken en dus geen naafversnellingen met een dichte kettingkast. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde.


Rotatiesensor

Een rotatiesensor kijkt alleen of de trapas draait. De mate van ondersteuning is onafhankelijk van je eigen inspanning. Als je wilt kun je weinig druk op de pedalen zetten en toch de volle ondersteuning krijgen.

Krachtsensor

Een krachtsensor meet ook hoeveel druk je op de pedalen zet. De mate van ondersteuning is afhankelijk van je eigen inspanning. Dit voelt natuurlijker aan. Met krachtsensor is het alsof je een toverdrankje hebt geslikt en veel sterker bent geworden. Maar je moet wel zelf altijd een bepaalde inspanning leveren.


Er zijn veel verschillende fietsaccu’s op de markt waaruit je kunt kiezen. We vergelijken de meest gebruikte. Alle nieuwe en recentelijk gebruikte fietsaccu’s beschikken over de Li-ion techniek. Deze zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden geladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.

De Nickel-Cadmium-Accu (NiCd)

Deze fietsaccu wordt door veel fabrikanten van elektrische fietsen toegepast. Deze accu’s hebben een geheugen. Dat betekent dat de accu volledig leeg gereden moet worden voordat deze weer geladen wordt. Wanneer de fietsaccu slechts gedeeltelijk leeg gereden wordt en daarna weer wordt opgeladen dan verliest de accu zijn capaciteit.

Nikkel-Metaal-Hydride (NiMh) fietsaccu

De verbeterde versie van de Cadmium accu’s. Deze accu’s hebben een grotere capaciteit en geen last van het geheugeneffect. De accu kan bijgeladen worden. De accu is wel gevoelig voor hogere temperaturen. Ook verliest de accu stroom door zelfontlading en ze zijn relatief zwaar.

Lithium Ion Accu

De Lithium Ion fietsaccu is de modernste accutechniek voor elektrische fietsen. Het lage gewicht en de grote capaciteit staan garant voor een grote actieradius. De fiestaccu kan altijd bijgeladen worden en heeft geen geheugen effect. Binnen enkele uren is de accu weer geheel gevuld. De accu is ook diep ontlaadbaar. Dat wil zeggen dat de opgegeven capaciteit in Ampère-uren (Ah) ook geheel benut kan worden.

Let op! Fietsaccu is een verbuiksartikel
Een fietsaccu is een verbruiksartikel. Per jaar slijt de fietsaccu met zo’n 10% tot 15%, ook als de fietsaccu niet gebruikt wordt. Als je twijfelt over de capaciteit van je accu, dan kun je hem altijd laten testen. Waarschijnlijk heeft je dealer een testapparaat waarmee de capaciteit van je accu doorgemeten kan worden. Heeft jouw fietsaccu zijn beste jaren gehad? Dan kun je er ook voor kiezen om de accu te laten reviseren of een nieuw fietsaccu aan te schaffen.


De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt fietsen met een opgeladen fietsaccu. De actieradius die je haalt met een acculading is afhankelijk van veel factoren. Met de lage ondersteuningsstand, een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar bereik je de optimale afstand. Maar ook je gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius. Tijdens diverse testen die je bijvoorbeeld in de consumentengids of in de telegraaf ziet verschijnen worden er afstanden tussen ongeveer 40 en 100 kilometer gehaald. De accu van een nieuwe elektrische fiets moet ongeveer 3 tot 4 jaar meegaan. Vervanging van een accu kost ongeveer 300 euro tot 600 euro.Welke invloed heeft de fietskeuze op de actieradius?

  • De motor;  Een middenmotor is over het algemeen zuiniger in gebruik dan bijvoorbeeld een voorwielmotor.
  • De accu; Een zwaardere accu (met meer Wh) zorgt ervoor dat je meer kilometers kunt rijden op een volle accu. Naarmate de accu ouder wordt, wordt ook de actieradius minder en zul je vaker moeten opladen, net zoals bij je mobiele telefoon. Je kan er dan voor kiezen om je accu te laten reviseren.

Bekijk ook welke omstandigheden de actieradius beïnvloeden!


  • Het display, is deze goed leesbaar en begrijp je alle opties die er op zitten.
  • Het gewicht van de fiets, door de toevoeging van de accu en de motor is een elektrische fiets zeven tot tien kilo zwaarder dan een normale fiets.
  • Is het design naar wens? Kun je gemakkelijk op en afstappen.
  • Wat is het aantal versnellingen naast de ondersteuningsstanden?


Probeer altijd eerst de fiets uit voordat je overgaat tot aanschaf. Doe dit niet tijdens een rit van een paar minuten maar trek hier echt een kwartier voor uit. Wil je weten waar je op moet letten tijdens een proefrit? Lees dan ‘waar moet je op letten bij het maken van een proefrit’ om goed voorbereid een testrit te gaan maken!