E-bike keuzehulp

Op de nieuwe website van ElektrischeFietsen.com vindt u een breed aanbod aan verschillende merken en modellen elektrische fietsen. Met de filter mogelijkheden op de e-bike overzichtpagina kunt u gemakkelijk uw voorkeuren aangeven om zo uw ideale elektrische fiets te vinden! Bent u benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers? Neemt u dan een kijkje op de gebruikerservaringen pagina.

U bent op zoek naar een elektrische fiets, maar waar moet u nu precies op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? Veel mensen hebben nog nooit een elektrische fiets gehad en zijn dus helemaal niet bekend met dit product. Bekijk hieronder hoe een elektrische fiets in elkaar zit, waar u op moet letten bij de koop en hoe u een elektrische fiets het beste onderhoudt.

Waar gaat u de elektrische fiets voor gebruiken?

De wensen die u heeft voor een elektrische fiets hangen af van waar u de e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wilt u lange afstanden fietsen, of gaat u de fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer over een lange afstand? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Gaat u uw elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

Frametype

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heeft u de keuze uit drie verschillende frametypes. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe is voorzien van een diagonale buis wat het opstappen makkelijker maakt. Het komt daarom regelmatig voor dat mannen kiezen voor een damesframe. Wilt u nog makkelijker op de fiets stappen? Dan kunt u het beste kiezen voor een lage instap frame. Dit frame biedt u nog meer ruimte en is een goede keuze als u moeite heeft met het op- en afstappen.

Motor / aandrijvingstechnieken

Er zijn verschillende aandrijvingstechnieken voor elektrische fietsen. Er zijn elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of bij sommige aanbieders met de aandrijving direct op de trapas. Er is bepaald dat het maximale vermogen van de elektromotor in een elektrische fiets maximaal 250 watt mag zijn. Vrijwel iedere fabrikant benut deze mogelijkheid en heeft dan ook een motor van 250 watt in zijn elektrische fiets. Meer informatie over de verschillende motoren & systemen vindt u hier .

Trapondersteuningskracht: Het vermogen van 250 Watt geeft niet impliciet aan wat de kracht is die de motor kan leveren maar het vermogen wat de motor verbruikt/opneemt. Hoewel er zeker kleine verschillen zijn ligt het geleverde trapondersteuningskracht, wat in gevallen wordt gespecificeerd in Nm.

Motorposities

De verschillende plekken van de motoren hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij:

Voorwielmotor: De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen. De motor in het voorwiel kan ook achteraf gemonteerd worden. Het achteraf inbouwen brengt altijd risico’s met zich mee. Een elektrische fiets die al helemaal ingericht is op het zijn van een elektrische fiets is meestal een betere keuze.

Achterwielmotor: Het is beperkt mogelijk om een motor achteraf te monteren in het achterwiel. Met de motor in het achterwiel kun je alleen een derailleur gebruiken en dus geen naafversnellingen met een dichte kettingkast. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde.

Middenmotor: Een dergelijk systeem is niet achteraf te monteren en de framekosten zijn wat hoger omdat deze speciaal gebouwd moeten worden. De motor en de accu van onze elektrische fietsen zijn dicht bij de trapas gemonteerd. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas.

Een uitgebreider overzicht van de voor- en nadelen per motorpositie vindt u hier.

Trapondersteuning sensor

krachtsensor
Er zijn e-bikes die werken op basis van een trapkrachtsensor en e-bikes die werken op basis van een bewegingssensor. Een trapkrachtsensor registreert hoe hard u moet trappen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de computer. De computer vergelijkt de inspanning die u moet leveren met het door u gekozen rijprogramma. Op basis daarvan wordt de krachtige motor aangestuurd tot het geven van meer of minder energie.

Rotatiesensor
Daarnaast zijn er e-bikes die zijn uitgerust met een rotatiesensor (ook wel speedsensor genoemd). In tegenstelling tot een trapkrachtsensor, die registreert hoe hard u moet trappen, registreert de rotatiesensor uw snelheid. Bij een lage snelheid en een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven. Het resultaat is een minder comfortabele en wat meer onrustige manier van bekrachtiging. Het wegrijden met een bewegingssensor gaat wat minder eenvoudig doordat het systeem pas na enkele wielomwentelingen de snelheid kan meten. Dit kan ondervangen worden door gebruik te maken van een power assist functie. Met de power assist is het mogelijk om automatisch weg te rijden en om traploos de bijgegeven energie te regelen. Hierdoor bent u in staat de trapbekrachtiging beter te doseren of in 1 x over te gaan tot maximale ondersteuning.

Een uitgebreider overzicht van de voor- en nadelen per sensor vindt u hier (onder aan pagina).

Wegrijden
Als u wegrijdt moet de ondersteuning gelijk starten als u zelf begint te trappen. En zodanig dat de ondersteuning voldoende sterk is om vlot op te trekken maar weer niet zo sterk dat u het gevoel heeft gelanceerd te worden. Bij systemen met een eenvoudige bewegingssensor begint de ondersteuning pas na één of enkele omwentelingen. Dit voelt onprettig en betekent dat u geen ondersteuning hebt op het moment dat u de meeste ondersteuning nodig hebt bij het wegrijden.

Ondersteuning bij het stilhouden van de benen
Op het moment dat u stopt met trappen, moet de ondersteuning ook stoppen. Bij systemen met een eenvoudige bewegingssensor stopt de ondersteuning pas na één of enkele omwentelingen. Dit voelt vervelend. Als u remt, stoppen ze wel direct met ondersteunen. Dat komt door de sensor bij de remgreep.

Ondersteuning afbouwen bij de maximum snelheid
Bij 25 km/h moet de ondersteuning wettelijk stoppen. De manier waarop dit geregeld is, verschilt per systeem. Bij een goed systeem gebeurt dit zo dat u niet merkt dat de motor de ondersteuning afbouwt. Bij eenvoudige systemen voelt u dat die wegvalt en kan die constant aan en uit gaan.

Hoge snelheid met weinig inspanning
De fietsen met ION-technologie (Sparta, Batavus en Koga) en met Bosch-motor (Merida, Stevens, Dutch ID, Cannondale) kunnen ook bij weinig inspanning veel ondersteuning leveren. Daardoor kunt u in het vlakke Nederland met weinig eigen inspanning toch 25 km/h fietsen. Maar bij systemen met krachtsensor niet altijd. Bij het BionX- (Trek, Idworx) en Panasonic-systeem (Flyer, Kalkhoff)  bijvoorbeeld zakt de ondersteuning sterk terug als u zelf weinig doet. Rustig 25 km/h fietsen met deze systemen is dan ook niet mogelijk. Bij een lage snelheid en een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven. U komt dan ook de berg wel op. De kracht van de motor is hier ook van belang. De kracht van de motor bepaalt hoe makkelijk of moeilijk een heuveltje op komt. Sparta maakt bijvoorbeeld gebruik van 29Nm motoren, terwijl Gazelle 10Nm gebruikt.

Bekijk hier de eigenschappen en de voor- en nadelen van de belangrijkste motorsystemen.

De fietsaccu

Er zijn veel verschillende fietsaccu’s op de markt. We vergelijken de meest gebruikte. De Lood-Gel-Accu is een gedateerde techniek. Door het gewicht van de accu wordt deze niet meer toegepast in moderne elektrische fietsen. Hieronder behandelen we ook de capaciteit van de accu.

 • De Nickel-Cadmium-Accu (NiCd)

Deze accu wordt door veel fabrikanten van elektrische fietsen toegepast. Deze accu’s hebben een geheugen. Dat betekent dat de accu volledig leeg gereden moet worden voordat deze weer geladen wordt. Wanneer de accu slechts gedeeltelijk leeg gereden wordt en daarna weer wordt opgeladen dan verliest de accu zijn capaciteit.

 • Nikkel-Metaal-Hydride (NiMh) accu

De verbeterde versie van de Cadmium accu’s. Deze accu’s hebben een grotere capaciteit en geen last van het geheugeneffect. De accu kan bijgeladen worden. De accu is wel gevoelig voor hogere temperaturen. Ook verliest de accu stroom door zelfontlading en ze zijn relatief zwaar.

 • Lithium Ion Accu

De modernste accutechniek voor elektrische fietsen. Het lage gewicht en de grote capaciteit staan garant voor een grote actieradius. De accu kan altijd bijgeladen worden en heeft geen geheugen effect. Binnen enkele uren is de accu weer geheel gevuld. De accu is ook diep ontlaadbaar. Dat wil zeggen dat de opgegeven capaciteit in Ampère-uren (Ah) ook geheel benut kan worden.

Accu capaciteit
Een accu is een verbruiksartikel. Per jaar slijt de accu met zo’n 10% tot 15%. Ook als de accu niet gebruikt wordt. Als u twijfelt over de capaciteit van uw accu, dan kunt u hem altijd laten testen. Waarschijnlijk heeft uw dealer een testapparaat waarmee de capaciteit van uw accu doorgemeten kan worden.

Actieradius accu’s
De actieradius die u haalt met een acculading is afhankelijk van veel factoren. Met de lage ondersteuningsstand, een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar bereikt u de optimale afstand. Maar ook uw gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius. Tijdens diverse testen die u bijvoorbeeld in de consumentengids of in de telegraaf ziet verschijnen worden er afstanden tussen ongeveer 40 en 100 kilometer gehaald. De accu van een nieuwe elektrische fiets moet ongeveer 3 tot 4 jaar meegaan. Vervanging van een accu kost ongeveer 300 euro tot 600 euro.

Wat kunt u doen om de actieradius te vergroten:

 • De banden goed oppompen
 • Op tijd terugschakelen
 • Het ondersteuningsniveau niet al te lang op een te hoge ondersteuning schakelen

Waar moet u nog meer op letten?

 • Het display, is deze goed leesbaar en begrijpt u alle opties die er op zitten.
 • Het gewicht van de fiets, door de toevoeging van de accu en de motor is een elektrische fiets zeven tot tien kilo zwaarder dan een normale fiets.
 • Is het design naar uw wens? Kunt u gemakkelijk op en afstappen.
 • Wat is het aantal versnellingen naast de ondersteuningsstanden?


Proefrit

Probeer altijd eerst de fiets uit voordat u overgaat tot aanschaf. Doe dit niet tijdens een rit van een paar minuten maar trek hier echt een kwartier voor uit. Waar moet u op letten tijdens deze rit:

 • Accuduur, hoe ver komt u met een volgeladen accu?
 • Test de fiets in verschillende versnellingen
 • Hoe reageert de fiets op hellingen
 • Hoe voelt de ondersteuning aan, vloeiend of schokkerig

Tips van de Consumentenbond

 

Bekijk hier hoe u de juiste fietshouding moet instellen.

 

Vul in & win geweldige prijzen!

Bekijk hier alle prijzen.