E-bike keuzehulp


Je bent op zoek naar een elektrische fiets, maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? Veel mensen hebben nog nooit een elektrische fiets gehad en zijn dus helemaal niet bekend met dit product. Bekijk hieronder hoe een elektrische fiets in elkaar zit, waar je op moet letten bij de koop en hoe je een elektrische fiets het beste onderhoudt. Wil je liever stap voor stap door het keuzeproces? Doe dan de e-bike keuzehulp hierboven.

E-bike prijsvergelijker

In de e-bike prijsvergelijker van ElektrischeFietsen.com vind je een breed aanbod aan verschillende merken en modellen elektrische fietsen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Met de filter mogelijkheden kun je je voorkeuren aangeven om zo jouw ideale e-bike te vinden! Heb je de beste e-bike voor jou gevonden? Dan kan je nu ook meteen zien waar deze elektrische fiets online het goedkoopst wordt aangeboden!

e-bike laagste prijs

Wat vinden andere e-bike gebruikers?

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere e-bike gebruikers? Neem dan een kijkje op de elektrische fiets ervaringen pagina. Hier vind je alle elektrische fiets reviews & ervaringen van andere e-bike gebruikers. Dit zijn ingevulde reviews over elektrische fiets modellen voor en door de bezoekers van deze website. Met de ervaringen van andere elektrische fiets gebruikers kun je een beter beeld vormen van de verschillende e-bike modellen. Echter onthoud, dit zijn geen officiële testen, dit zijn persoonlijke ervaringen van onze websitebezoekers.

review QWIC

E-bike keuzehulp informatie

Voordat je weet voor welke motorpositie, frametype, accuvermogen etc. je het beste kunt kiezen is het handig om eerst jezelf de vraag te stellen: Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken? Want de wensen die je hebt voor een elektrische fiets hangen af van waar je de e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld lange afstanden fietsen? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Ga je je elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

Keuze 1: Frametype

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je de keuze uit drie verschillende frametypes. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe is voorzien van een diagonale buis wat het opstappen makkelijker maakt. Het komt daarom regelmatig voor dat mannen kiezen voor een damesframe. Wil je nog makkelijker op de fiets stappen? Dan kun je het beste kiezen voor een lage instap frame. Dit frame biedt je nog meer ruimte en is een goede keuze als je moeite hebt met het op- en afstappen.

Keuze 2: Motorpositie

Er zijn verschillende motorposties voor elektrische fietsen. Zo zijn er elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of bij sommige aanbieders met de aandrijving direct op de trapas. Er is bepaald dat het maximale vermogen van de motor in een elektrische fiets (25 km/u) maximaal 250 Watt mag zijn. Vrijwel iedere fabrikant benut deze mogelijkheid en heeft dan ook een motor van 250 watt in zijn elektrische fiets. Dit geldt echter niet voor Speed Pedelecs (45 km/u). Bij een Speed Pedelecs kan het vermogen van de motor verschillen tussen 350 Watt en 800 Watt.

De verschillende plekken van de motoren hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij:

Voorwielmotor

De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen. De motor in het voorwiel kan ook achteraf gemonteerd worden. Het achteraf inbouwen brengt altijd risico’s met zich mee. Een elektrische fiets die al helemaal ingericht is op het zijn van een elektrische fiets is meestal een betere keuze.

Achterwielmotor

Het is beperkt mogelijk om een motor achteraf te monteren in het achterwiel. Met de motor in het achterwiel kun je alleen een derailleur gebruiken en dus geen naafversnellingen met een dichte kettingkast. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde.

Middenmotor

Een dergelijk systeem is niet achteraf te monteren en de framekosten zijn wat hoger omdat deze speciaal gebouwd moeten worden. De motor en de accu van onze elektrische fietsen zijn dicht bij de trapas gemonteerd. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas.

Keuze 3: Trapondersteuning sensor

Er zijn e-bikes die werken op basis van een trapkrachtsensor en e-bikes die werken op basis van een bewegingssensor. Een trapkrachtsensor registreert hoe hard je moet trappen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de computer. De computer vergelijkt de inspanning die je moet leveren met het door jou gekozen rijprogramma. Op basis daarvan wordt de krachtige motor aangestuurd tot het geven van meer of minder energie.

Rotatiesensor

Daarnaast zijn er e-bikes die zijn uitgerust met een rotatiesensor (ook wel speedsensor genoemd). In tegenstelling tot een trapkrachtsensor, die registreert hoe hard je moet trappen, registreert de rotatiesensor jouw snelheid. Bij een lage snelheid en een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven. Het resultaat is een minder comfortabele en wat meer onrustige manier van bekrachtiging. Het wegrijden met een bewegingssensor gaat wat minder eenvoudig doordat het systeem pas na enkele wielomwentelingen de snelheid kan meten. Dit kan ondervangen worden door gebruik te maken van een power assist functie. Met de power assist is het mogelijk om automatisch weg te rijden en om traploos de bijgegeven energie te regelen. Hierdoor ben je in staat de trapbekrachtiging beter te doseren of in 1 x over te gaan tot maximale ondersteuning.

Wegrijden

Als je wegrijdt moet de ondersteuning gelijk starten als je zelf begint te trappen. En zodanig dat de ondersteuning voldoende sterk is om vlot op te trekken maar weer niet zo sterk dat je het gevoel krijgt gelanceerd te worden. Bij systemen met een eenvoudige bewegingssensor begint de ondersteuning pas na één of enkele omwentelingen. Dit voelt onprettig en betekent dat je geen ondersteuning hebt op het moment dat je de meeste ondersteuning nodig hebt bij het wegrijden.

Ondersteuning bij het stilhouden van de benen

Op het moment dat je stopt met trappen, moet de ondersteuning ook stoppen. Bij systemen met een eenvoudige bewegingssensor stopt de ondersteuning pas na één of enkele omwentelingen. Dit voelt vervelend. Als je remt, stoppen ze wel direct met ondersteunen. Dat komt door de sensor bij de remgreep.

Ondersteuning afbouwen bij de maximum snelheid

Bij 25 km/h moet de ondersteuning wettelijk stoppen. De manier waarop dit geregeld is, verschilt per systeem. Bij een goed systeem gebeurt dit zo dat je niet merkt dat de motor de ondersteuning afbouwt. Bij eenvoudige systemen voel je dat die wegvalt en kan die constant aan en uit gaan.

Bekijk de eigenschappen en de voor- en nadelen van de belangrijkste motorsystemen.

Keuze 4: De fietsaccu

Er zijn veel verschillende fietsaccu’s op de markt. We vergelijken de meest gebruikte. De Lood-Gel-Accu is een gedateerde techniek. Door het gewicht van de accu wordt deze niet meer toegepast in moderne elektrische fietsen. Alle nieuwe en recentelijk gebruikte accu’s beschikken over de Li-ion techniek. Deze zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden geladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.

De Nickel-Cadmium-Accu (NiCd)

Deze accu wordt door veel fabrikanten van elektrische fietsen toegepast. Deze accu’s hebben een geheugen. Dat betekent dat de accu volledig leeg gereden moet worden voordat deze weer geladen wordt. Wanneer de accu slechts gedeeltelijk leeg gereden wordt en daarna weer wordt opgeladen dan verliest de accu zijn capaciteit.

Nikkel-Metaal-Hydride (NiMh) accu

De verbeterde versie van de Cadmium accu’s. Deze accu’s hebben een grotere capaciteit en geen last van het geheugeneffect. De accu kan bijgeladen worden. De accu is wel gevoelig voor hogere temperaturen. Ook verliest de accu stroom door zelfontlading en ze zijn relatief zwaar.

Lithium Ion Accu

De modernste accutechniek voor elektrische fietsen. Het lage gewicht en de grote capaciteit staan garant voor een grote actieradius. De accu kan altijd bijgeladen worden en heeft geen geheugen effect. Binnen enkele uren is de accu weer geheel gevuld. De accu is ook diep ontlaadbaar. Dat wil zeggen dat de opgegeven capaciteit in Ampère-uren (Ah) ook geheel benut kan worden.

Accu capaciteit
Een accu is een verbruiksartikel. Per jaar slijt de accu met zo’n 10% tot 15%. Ook als de accu niet gebruikt wordt. Als je twijfelt over de capaciteit van je accu, dan kun je hem altijd laten testen. Waarschijnlijk heeft je dealer een testapparaat waarmee de capaciteit van je accu doorgemeten kan worden. Heeft jouw fietsaccu zijn beste jaren gehad? Dan kun je er ook voor kiezen om de accu te laten reviseren of een nieuw fietsaccu aan te schaffen.

Keuze 5: Actieradius (hoe ver wil je fietsen?)

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt fietsen met een opgeladen fietsaccu. De actieradius die je haalt met een acculading is afhankelijk van veel factoren. Met de lage ondersteuningsstand, een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar bereik je de optimale afstand. Maar ook je gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius. Tijdens diverse testen die je bijvoorbeeld in de consumentengids of in de telegraaf ziet verschijnen worden er afstanden tussen ongeveer 40 en 100 kilometer gehaald. De accu van een nieuwe elektrische fiets moet ongeveer 3 tot 4 jaar meegaan. Vervanging van een accu kost ongeveer 300 euro tot 600 euro.

Wat kunt je doen om de actieradius te vergroten:

 • De banden goed oppompen
 • Op tijd terugschakelen
 • Het ondersteuningsniveau niet al te lang op een te hoge ondersteuning schakelen

Waar moet je nog meer op letten?

 • Het display, is deze goed leesbaar en begrijp je alle opties die er op zitten.
 • Het gewicht van de fiets, door de toevoeging van de accu en de motor is een elektrische fiets zeven tot tien kilo zwaarder dan een normale fiets.
 • Is het design naar wens? Kun je gemakkelijk op en afstappen.
 • Wat is het aantal versnellingen naast de ondersteuningsstanden?


Proefrit

Probeer altijd eerst de fiets uit voordat je overgaat tot aanschaf. Doe dit niet tijdens een rit van een paar minuten maar trek hier echt een kwartier voor uit. Waar moet u op letten tijdens deze rit:

 • Accuduur, hoe ver kom je met een volgeladen accu?
 • Test de fiets in verschillende versnellingen
 • Hoe reageert de fiets op hellingen
 • Hoe voelt de ondersteuning aan, vloeiend of schokkerig

Tips van de Consumentenbond