Elektrische damesfietsen

Elektrische damesfietsen

U kunt de elektrische damesfiets voornamelijk herkennen aan het frame. Er zijn twee verschillende soorten frames; het herenframe & het damesframe. We spreken van dames- en herenfietsen omdat dit oorspronkelijk ook was hoe het werkte. Als man reed u op een herenmodel en als vrouw andersom. Tegenwoordig kan iedereen voor een elektrische herenfiets kiezen, jong en oud, man of vrouw.

Het verschil

Het grootste verschil tussen een herenfiets en een damesfiets is de vorm van het frame. Vooral het midden van het frame van een damesfiets is anders ontworpen dan dat van een herenfiets. Daarnaast zijn er nog vele andere kleine verschillen tussen damesfietsen en herenfietsen. Zo is de reden waarom een herenframe een extra bovenbuis heeft, heeft te maken met stijfheid. Met de technieken van jaren geleden was deze extra stang nodig om te zorgen dat het frame stijf genoeg was. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, al levert een extra buis nog steeds extra stevigheid en stabiliteit.

DAMESFRAME

Een klassiek damesframe

elektrischeherenfiets

Een klassiek herenframe

Wanneer wel een damesframe, en wanneer niet?

Het verschilt per persoon welk frame u het beste kun kiezen. Daarom raden wij altijd aan om een proefrit te maken. Op deze manier kunt u zelf goed de verschillen voelen. Over het algemeen geldt dat een elektrische damesfiets gemakkelijker is met opstappen en daarmee ook veiliger is. Voor korte stukjes is het verschil bijna niet merkbaar.

Voor korte ritjes gelden vaak de volgende vuistregels:

Lange mensen à (elektrische) herenfiets
Kleinere mensen à (elektrische) damesfiets

Mixed frame

Er is sinds een aantal jaar een tussenoplossing op de markt, een mixed frame. Dit frame hangt iets hoger dan een klassiek damesmodel, maar lager dan het bekende driehoeksframe. Dit model wordt veel gebruikt op zogeheten trekkingbikes en vakantiefietsen. Deze types worden vaak gebruikt voor lange afstanden en heuvelachtige gebieden. Een mixed frame is dan ook een perfect frame tussen elektrische herenfietsen en damesfietsen in.