Cube ervaringen

Terug naar vorige pagina

Cube« Ga terug naar alle ervaringen

Reageren op de onderstaande ervaringen? Dat kan aan de onderzijde van deze pagina. Wilt u ook graag uw ervaring delen en laten tonen op deze pagina? Klik dan op de onderstaande button. Verder kunt samen met andere gebruikers discussiëren op het elektrische fiets forum.

Voeg je ervaring toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleren

Stuur uw ervaring in!

Average rating:  
 7 reviews
KTM Macina 273

Eind oktober deze e-mtb gekocht Na de eerste rit was de schakelaar op het stuur al kapot , wel dadelijk vervangen ,maar dat hoort niet . Na 4 weken het tandwieltje op de motor versleten maar die waren nergens te krijgen . Nu is mijn fiets reeds 2 weken binnen omdat de motor kapot is en vervangen moet worden, dat komt soms voor maar waarom wordt het probleem niet aangepakt in plaats van een motor te vervangen want als de garantie voorbij is blijft het probleem bestaan maar dan moet je er zelf voor opdraaien of is dat misschien de grote truc om de herstellingen in garantie terug te verdienen .Met de KTM fiets zelf is niets mis , het gaat enkel en alleen over het Bosch gedeelte .De fiets is uitgerust met een Bosch Performance CX .

by De Cnodder on Elektrischefietsen.com
cube touring hybrid exc 500

in dec 2016 heb ik van dit model een dames en herenfiets besteld via fietshandel in België ,de dames fiets was reeds in feb 2017 geleverd en moet ik zeggen een geweldige fiets met de performance cx motor supersterk , maar de heren fiets liet op zich wachten ,na herhaaldelijke vragen bij de importeur die telkens zijn week verlengde had ik eindelijk telefoon dat mijn fiets was toegekomen in juli 2017 twee dagen voor ik op fietsvakantie vertrok . maar de motor werkte niet (wet van murphy zekers) dus geen fiets voor vakantie
( hier heeft de plaatselijke fietshandel wel een fiets ter beschikking gesteld) om verder te gaan , de motor van de fiets is naar bosch gestuurd en wat gebeurd er er wordt dezelfde foute motor teruggestuurd (zijn ondertussen 5 weken verder ) en ze gaan een volledige nieuwe opsturen ,gaat deze niet verloren in transport zeker . heb nu twee weken geleden met de importeur gebeld en gemaild en gevraagd hoe hij dit gaat oplossen want ondertussen heb ik al wel een damesfiets en heb ik toch graag dezelfde herenfiets .........maar tot op vandaag 1/10/2017 heb ik hier nog steeds geen antwoord op . wordt vervolgt.

by P van duinen on Elektrischefietsen.com
Cube Delhi Hybrid 500

Op 10/07 dit model via de reguliere handel besteld in de versie met trapeze frame . In de communicatie met de importeur op dat moment wordt, zo valt duidelijke te beluisteren, een levertijd van week 31 aangekondigd, Dat gaf voldoende speling i,v.m, een geplande fietsvakantie vanaf 1/9 Als er in de loop van week 32 nog steeds geen levering verwacht wordt blijkt na enig heen en weer gebel dat men de fiets niet heeft (!) en er dus ueberhaupt niet geleverd gaat worden. Pogingen van de handelaar om elders een exemplaar te bemachtigen hadden helaas geen succes.
Uiteindelijk de importeur per mail om opheldering gevraagd waarom/hoe men dit soort foutieve informatie verstrekt en hoe kan het zijn dat ook nog wekenlang kennelijk niemand in de gaten heeft dat uitlevering van een bestelling niet mogelijk is.
Vervolgens kiest men er dan voor hierop helemaal niet te reageren.
Mogen de producten van Cube een goede reputatie hebben dan geldt dit bepaald niet voor de handelwijze van de importeur/distributeur in Capelle a/d IJssel.
Hoe arrogant kun je zijn?

by Peatsmoke on Elektrischefietsen.com
Cube Touring Hybrid

INLEIDING
Na ruim 3000 kilometer wordt het tijd om mijn ervaringen met de Cube Touring Hybrid, weer eens aan het scherm toe te vertrouwen. In de loop der tijd zijn er inmiddels al wat zaken veranderd aan de fiets: zo heeft het originele zadel heeft plaats gemaakt voor een Selle Royal Eclipse Athletic, dat voor mij en mijn vrouwelijke partner een comfortabelere zitpositie geeft. Verder is het stuur voorzien van een bike-mount voor de Garmin Virb Elite (een sportscam) en een Quad Lock bike-mount voor de Samsung Galaxy (die als navigatietoestel gebruikt wordt). Daarmee zit het stuur eigenlijk vol, maar als fanatiek mapper bij Mapillary mag een camera niet ontbreken. De navigatie voorkomt dat je telkens dezelfde wegen rijdt en maakt het mogelijk om de omgeving waarin De USB van het Intuvia display van Bosch wordt door middel van een USB-A male USB-B male kabeltje verbonden met de Galaxy om de telefoon bij te laden. Wanneer ik dat niet zou doen, kom ik voortijdig met een lege telefoon te staan omdat de GPS en navigatie behoorlijk energie vreet.
In de regel maak ik mijn fiets na iedere tweede fietstocht schoon, maar mocht dat door omstandigheden niet lukken, krijgt de fiets uiterlijk na iedere derde dag een goede poetsbeurt, waarbij niet alleen frame, maar ook de cassette, derailleur en het remsysteem schoongemaakt en geïnspecteerd worden. De ketting en derailleur worden minimaal een keer per maand grondig gereinigd met kettingreiniger, waarna de ketting opnieuw van smeermiddel voorzien wordt, dat eerst een nachtje in mag trekken voordat er gefietst wordt. De wielen en spaken worden gedurende die dag ook visueel en akoestisch gecontroleerd op de juiste spanning en eventuele scheuren. Als motorrijder en automobilist heb ik tijdens verschillende aanvullende rijopleidingen de noodzaak geleerd van een goede inspectie en onderhoud van het gereedschap, in dit geval de pedelec.
In mijn geval wordt de fiets evenveel op onverharde als verharde wegen gebruikt. De Touring Hybrid is, zoals de naam al suggereert, natuurlijk geen MTB maar als een stukje MTB-route opdoemt, wordt die niet gemeden, hoewel de bandenspanning van 6 bar, daarvoor niet echt geschikt is.

ACCU
Bij een pedelec is de actieradius altijd een belangrijk gegeven. Omdat ik in Zuid-Limburg woon en dientengevolge veelal fiets in heuvelachtig terrein, zijn de gerealiseerde kilometers op een accuvulling natuurlijk niet echt representatief voor de polder of de "molshoopjes" in de Achterhoek of op de Veluwe. Verder is het goed te vermelden dat ik minimaal 90 % van de kilometers afleg in de stand ECO. Toen mijn fiets, bij kilometerstand 2880 bij de fietsenhandelaar "aan de computer gehangen werd", bleek dat ik 26,1 complete acculadingen nodig had gehad. Hetgeen dus betekend dat één accuvulling voldoende is om gemiddeld 110 kilometer af te leggen. Voor het heuvelachtige terrein, waarbij ik veelvuldig in de omgeving van Valkenburg, Gulpen, Wijlre, Vijlen en Vaals gefietst heb zijn dat in combinatie met mijn eigen gewicht en het soort wegen dat ik fiets, prima waarden voor een Bosch Powerpack 400W.
De enige klacht die ik over dit accupack had, was de speling die ontstaan was tussen de accu en de slede waar hij in hoort. Hierdoor ging de accu op ongelijkmatige ondergrond behoorlijk irritant rammelen. Dit probleem bleek bekend bij Bosch en het is iets waar alle accu’s vroeg of laat last van gaan krijgen, het werd middels een simpele maar doeltreffende modificatie opgelost. Het rammelend geluid was daarmee ook verdwenen.
Verder kreeg de accu, na ongeveer 1000 kilometer een aantal keer storing waarbij de Foutcode 530 op het Intuvia-display verscheen. Een korte speurtocht op internet leerde dat dit betekende dat de accu niet als originele Bosch-accu herkend werd. De accu uitschakelen, loshalen en weer bevestigen bracht de tijdelijke oplossing. Kort hierna knipperde het batterij-display alsof de accu leeg was. Inschakelen en uitschakelen was voldoende om door te kunnen fietsen. Het euvel leek hierna opgelost totdat –na ongeveer 300 km- dezelfde storingsmelding verscheen en het systeem wederom uitviel. Dezelfde procedure werd herhaald (accu uitschakelen, loshalen en weer aansluiten) en de storingsmelding verdween. Ook nu weer begon de indicatie van de accu te knipperen en viel het systeem uit. Dit herhaalde zich een paar keer, waarna de dealer bezocht werd. Ook dit probleem bleek bekend bij Bosch en een nieuwe softwareversie bracht de oplossing. De accu werd voor de zekerheid nog eens gereset, waarna het hele systeem weer perfect functioneerde.

AANDRIJVING
De Bosch Active Line heeft zich de eerste 3000 km –ondanks de bovengenoemde storing- ontpopt als een fijne en betrouwbare trapondersteuning. Het is duidelijk dat de Active line bedoeld is voor gebruik op normale (verharde en onverharde wegen). Er kan gekozen worden voor een viertal verschillende niveaus van ondersteuning die 50, 45, 40 en 35 Nm aan koppel leveren. Op het display worden de standen respectievelijk aangeduid als Turbo, Sport, Tour en Eco. In de praktijk is dat in heuvelachtige gebieden ruimschoots voldoende, maar op zachte onverharde paden die een groot stijgingspercentage hebben (>15%) is 50 Nm aan trekkracht toch echt te min, zeker in combinatie met te harde banden die dan te weinig grip genereren.
Op wegen en paden waarvoor deze unit bedoeld is, doet de Bosch Active line echter puik zijn werk en is het een fijne ondersteuning, waarvan ik al voldoende ondersteuning ervaar in de Eco-stand, ook in de Limburgse heuvels. Omdat ik het fijn vind het gevoel te hebben om nog echt te fietsen en ook zelf bij te dragen aan het overwinnen van hoogtemeters of windkracht wordt nauwelijks van deze stand afgeweken. In een extreem luie modus ben ik nog wel eens geneigd om de Tour-stand te gebruiken bij een steile heuvel of flinke tegenwind (>6 Bft), maar de standen Sport en zeker Turbo hebben voor mijn gevoel weinig of niets meer te maken met fietsen. In druk stadsverkeer voel ik me dan zelfs soms een beetje een ongeleid projectiel omdat ik vaak de neiging heb om geen voeten aan de grond te willen zetten. Dit komt waarschijnlijk omdat ik gewend ben met SPD systemen te fietsen. Op het moment dat ik dan een geringe kracht op de pedalen uitoefen, ga ik ook meteen vooruit.
De overige componenten in de aandrijflijn, ketting(blad), cassette en derailleur doen prima hun werk, waarbij de snelheid en nauwkeurigheid waarneem de derailleur schakelt in positieve zijn opvalt. In vergelijking tot vrijwel alle andere pedelecs waar voorbij aan gereden wordt of die voorbij rijden valt de geruisloosheid waarmee de Active Line haar werk doet, in positieve zin op. Na 3000 km lijkt de motor nog stiller zijn werk te doen als in het begin. De keuze voor het Bosch aandrijfsysteem was al gemaakt vanwege de stilte waarmee het zijn werk deed ten opzichte van Panasonic- en Yamaha-systemen met middenmotor.

FRAME
Een van de redenen waarom destijds de keuze op de Cube Touring Hybrid gevallen is, was de stabiliteit van het frame. De eerste 3000 kilometers heeft het frame zich al meermaals bewezen op zeer steile MTB paden waarbij stapvoets bergaf gereden werd waarbij enorme krachten op het frame vrijkwamen. De fiets bleef ondanks deze extreme omstandigheden zeer stabiel en voorspelbaar, net als tijdens de keren dat er een noodstop gemaakt moest worden.

REMMEN EN VERING
De Cube is voor en achter voorzien van schijfremmen van Shimano, het systeem doet zijn werk prima en ook hier weer geruisloos. De instelbare voorvork staat in 99% van de tijd –ondanks dat er veel onverharde wegen en paden bereden worden- in de lock-modus omdat dit meer stabiliteit geeft en je meer gevoel heb hoe de conditie van het wegdek is.

DERAILLEUR, CASSETTE EN KETTING
Het schakelen met de Cube is, dankzij de snel en nauwkeurig werkende Shimano XT derailleur een genot. Bij het schakelen, zelfs bij zeer lage snelheden en wanneer er kracht op de pedalen uitgeoefend wordt is er zelden of nooit een kraak te horen. De conditie van de ketting en de cassette is na 3000 kilometer nog nagenoeg als nieuw. Goed onderhoud en een goede constructie lijken hier hun vruchten af te werpen.

COMFORT
Het dames-model (dat om meer heren over te halen om op zo’n fiets te rijden, inmiddels omgedoopt is tot model met lage instap) en heren-model verschillen duidelijk van zitpositie. De zithoek op het heren-model is iets kleiner en daardoor ook sportiever dan bij het damesmodel.
Zadels lijken al sinds jaar en dag een sluitpost te zijn op fietsen, zo ook op de Cube. Door een investering van 50 euro werd het standaardzadel ingeruild voor een beter exemplaar dat voor zowel mijn vrouwelijke partner als voor mij een hoop extra comfort bracht. De standaard verende zadelpen doet zijn werk meer dan voldoende waarbij voor mijn partner als voor mij er zeker geen behoefte is om deze in te ruilen voor een duurder en beter exemplaar. De fiets is gemaakt voor lange fietstochten: zitpositie, bediening en rijeigenschappen werpen wat dat betreft op geen enkele manier roet in het eten.

CONCLUSIE
De eerste 3000 kilometer waren een genot om te rijden. De Deutsche gründlichkeit van de Bosch Active line werpt zijn vruchten af, ondanks het feit dat er een foutcode verscheen in het systeem, dat door een software-update opgelost werd.
De fiets laat geen enkele rammel, kraak of piep horen tijdens het rijden, ook niet onder extreme omstandigheden waarvoor deze fiets eigenlijk niet gebouwd is.
Het herenmodel is zeker niet geschikt voor iedereen omdat de zitpositie nogal sportief is en het op en afstappen een zekere mate van lenigheid en balansgevoel vraagt. Ondanks dat het modeljaar 2015 inmiddels bijna afgelost wordt door het modeljaar 2016, blijven de fietsen eyecatchers. Cube laat zien dat het maken van een pedelec met een mooi design zeker mogelijk is. Veel andere merken zouden daar veel meer aandacht aan mogen besteden want design is –wat mij betreft- nog steeds een ondergeschoven kindje op deze markt.
Het is een fijne fiets die uitnodigt om zowel over verharde als onverharde wegen te rijden en eenmaal uitgezette fietstoeren toch hier en daar nog wat te verlengen omdat de fiets zo heerlijk rijdt.

by Peatsmoke on Elektrischefietsen.com
Cube Touring Hybrid

INLEIDING
Na ruim 3000 kilometer wordt het tijd om mijn ervaringen met de Cube Touring Hybrid, weer eens aan het scherm toe te vertrouwen. In de loop der tijd zijn er inmiddels al wat zaken veranderd aan de fiets: zo heeft het originele zadel heeft plaats gemaakt voor een Selle Royal Eclipse Athletic, dat voor mij en mijn vrouwelijke partner een comfortabelere zitpositie geeft. Verder is het stuur voorzien van een bike-mount voor de Garmin Virb Elite (een sportscam) en een Quad Lock bike-mount voor de Samsung Galaxy (die als navigatietoestel gebruikt wordt). Daarmee zit het stuur eigenlijk vol, maar als fanatiek mapper bij Mapillary mag een camera niet ontbreken. De navigatie voorkomt dat je telkens dezelfde wegen rijdt en maakt het mogelijk om de omgeving waarin De USB van het Intuvia display van Bosch wordt door middel van een USB-A male USB-B male kabeltje verbonden met de Galaxy om de telefoon bij te laden. Wanneer ik dat niet zou doen, kom ik voortijdig met een lege telefoon te staan omdat de GPS en navigatie behoorlijk energie vreet.
In de regel maak ik mijn fiets na iedere tweede fietstocht schoon, maar mocht dat door omstandigheden niet lukken, krijgt de fiets uiterlijk na iedere derde dag een goede poetsbeurt, waarbij niet alleen frame, maar ook de cassette, derailleur en het remsysteem schoongemaakt en geïnspecteerd worden. De ketting en derailleur worden minimaal een keer per maand grondig gereinigd met kettingreiniger, waarna de ketting opnieuw van smeermiddel voorzien wordt, dat eerst een nachtje in mag trekken voordat er gefietst wordt. De wielen en spaken worden gedurende die dag ook visueel en akoestisch gecontroleerd op de juiste spanning en eventuele scheuren. Als motorrijder en automobilist heb ik tijdens verschillende aanvullende rijopleidingen de noodzaak geleerd van een goede inspectie en onderhoud van het gereedschap, in dit geval de pedelec.
In mijn geval wordt de fiets evenveel op onverharde als verharde wegen gebruikt. De Touring Hybrid is, zoals de naam al suggereert, natuurlijk geen MTB maar als een stukje MTB-route opdoemt, wordt die niet gemeden, hoewel de bandenspanning van 6 bar, daarvoor niet echt geschikt is.

ACCU
Bij een pedelec is de actieradius altijd een belangrijk gegeven. Omdat ik in Zuid-Limburg woon en dientengevolge veelal fiets in heuvelachtig terrein, zijn de gerealiseerde kilometers op een accuvulling natuurlijk niet echt representatief voor de polder of de "molshoopjes" in de Achterhoek of op de Veluwe. Verder is het goed te vermelden dat ik minimaal 90 % van de kilometers afleg in de stand ECO. Toen mijn fiets, bij kilometerstand 2880 bij de fietsenhandelaar "aan de computer gehangen werd", bleek dat ik 26,1 complete acculadingen nodig had gehad. Hetgeen dus betekend dat één accuvulling voldoende is om gemiddeld 110 kilometer af te leggen. Voor het heuvelachtige terrein, waarbij ik veelvuldig in de omgeving van Valkenburg, Gulpen, Wijlre, Vijlen en Vaals gefietst heb zijn dat in combinatie met mijn eigen gewicht en het soort wegen dat ik fiets, prima waarden voor een Bosch Powerpack 400W.
De enige klacht die ik over dit accupack had, was de speling die ontstaan was tussen de accu en de slede waar hij in hoort. Hierdoor ging de accu op ongelijkmatige ondergrond behoorlijk irritant rammelen. Dit probleem bleek bekend bij Bosch en het is iets waar alle accu’s vroeg of laat last van gaan krijgen, het werd middels een simpele maar doeltreffende modificatie opgelost. Het rammelend geluid was daarmee ook verdwenen.
Verder kreeg de accu, na ongeveer 1000 kilometer een aantal keer storing waarbij de Foutcode 530 op het Intuvia-display verscheen. Een korte speurtocht op internet leerde dat dit betekende dat de accu niet als originele Bosch-accu herkend werd. De accu uitschakelen, loshalen en weer bevestigen bracht de tijdelijke oplossing. Kort hierna knipperde het batterij-display alsof de accu leeg was. Inschakelen en uitschakelen was voldoende om door te kunnen fietsen. Het euvel leek hierna opgelost totdat –na ongeveer 300 km- dezelfde storingsmelding verscheen en het systeem wederom uitviel. Dezelfde procedure werd herhaald (accu uitschakelen, loshalen en weer aansluiten) en de storingsmelding verdween. Ook nu weer begon de indicatie van de accu te knipperen en viel het systeem uit. Dit herhaalde zich een paar keer, waarna de dealer bezocht werd. Ook dit probleem bleek bekend bij Bosch en een nieuwe softwareversie bracht de oplossing. De accu werd voor de zekerheid nog eens gereset, waarna het hele systeem weer perfect functioneerde.

AANDRIJVING
De Bosch Active Line heeft zich de eerste 3000 km –ondanks de bovengenoemde storing- ontpopt als een fijne en betrouwbare trapondersteuning. Het is duidelijk dat de Active line bedoeld is voor gebruik op normale (verharde en onverharde wegen). Er kan gekozen worden voor een viertal verschillende niveaus van ondersteuning die 50, 45, 40 en 35 Nm aan koppel leveren. Op het display worden de standen respectievelijk aangeduid als Turbo, Sport, Tour en Eco. In de praktijk is dat in heuvelachtige gebieden ruimschoots voldoende, maar op zachte onverharde paden die een groot stijgingspercentage hebben (>15%) is 50 Nm aan trekkracht toch echt te min, zeker in combinatie met te harde banden die dan te weinig grip genereren.
Op wegen en paden waarvoor deze unit bedoeld is, doet de Bosch Active line echter puik zijn werk en is het een fijne ondersteuning, waarvan ik al voldoende ondersteuning ervaar in de Eco-stand, ook in de Limburgse heuvels. Omdat ik het fijn vind het gevoel te hebben om nog echt te fietsen en ook zelf bij te dragen aan het overwinnen van hoogtemeters of windkracht wordt nauwelijks van deze stand afgeweken. In een extreem luie modus ben ik nog wel eens geneigd om de Tour-stand te gebruiken bij een steile heuvel of flinke tegenwind (>6 Bft), maar de standen Sport en zeker Turbo hebben voor mijn gevoel weinig of niets meer te maken met fietsen. In druk stadsverkeer voel ik me dan zelfs soms een beetje een ongeleid projectiel omdat ik vaak de neiging heb om geen voeten aan de grond te willen zetten. Dit komt waarschijnlijk omdat ik gewend ben met SPD systemen te fietsen. Op het moment dat ik dan een geringe kracht op de pedalen uitoefen, ga ik ook meteen vooruit.
De overige componenten in de aandrijflijn, ketting(blad), cassette en derailleur doen prima hun werk, waarbij de snelheid en nauwkeurigheid waarneem de derailleur schakelt in positieve zijn opvalt. In vergelijking tot vrijwel alle andere pedelecs waar voorbij aan gereden wordt of die voorbij rijden valt de geruisloosheid waarmee de Active Line haar werk doet, in positieve zin op. Na 3000 km lijkt de motor nog stiller zijn werk te doen als in het begin. De keuze voor het Bosch aandrijfsysteem was al gemaakt vanwege de stilte waarmee het zijn werk deed ten opzichte van Panasonic- en Yamaha-systemen met middenmotor.

FRAME
Een van de redenen waarom destijds de keuze op de Cube Touring Hybrid gevallen is, was de stabiliteit van het frame. De eerste 3000 kilometers heeft het frame zich al meermaals bewezen op zeer steile MTB paden waarbij stapvoets bergaf gereden werd waarbij enorme krachten op het frame vrijkwamen. De fiets bleef ondanks deze extreme omstandigheden zeer stabiel en voorspelbaar, net als tijdens de keren dat er een noodstop gemaakt moest worden.

REMMEN EN VERING
De Cube is voor en achter voorzien van schijfremmen van Shimano, het systeem doet zijn werk prima en ook hier weer geruisloos. De instelbare voorvork staat in 99% van de tijd –ondanks dat er veel onverharde wegen en paden bereden worden- in de lock-modus omdat dit meer stabiliteit geeft en je meer gevoel heb hoe de conditie van het wegdek is.

DERAILLEUR, CASSETTE EN KETTING
Het schakelen met de Cube is, dankzij de snel en nauwkeurig werkende Shimano XT derailleur een genot. Bij het schakelen, zelfs bij zeer lage snelheden en wanneer er kracht op de pedalen uitgeoefend wordt is er zelden of nooit een kraak te horen. De conditie van de ketting en de cassette is na 3000 kilometer nog nagenoeg als nieuw. Goed onderhoud en een goede constructie lijken hier hun vruchten af te werpen.

COMFORT
Het dames-model (dat om meer heren over te halen om op zo’n fiets te rijden, inmiddels omgedoopt is tot model met lage instap) en heren-model verschillen duidelijk van zitpositie. De zithoek op het heren-model is iets kleiner en daardoor ook sportiever dan bij het damesmodel.
Zadels lijken al sinds jaar en dag een sluitpost te zijn op fietsen, zo ook op de Cube. Door een investering van 50 euro werd het standaardzadel ingeruild voor een beter exemplaar dat voor zowel mijn vrouwelijke partner als voor mij een hoop extra comfort bracht. De standaard verende zadelpen doet zijn werk meer dan voldoende waarbij voor mijn partner als voor mij er zeker geen behoefte is om deze in te ruilen voor een duurder en beter exemplaar. De fiets is gemaakt voor lange fietstochten: zitpositie, bediening en rijeigenschappen werpen wat dat betreft op geen enkele manier roet in het eten.

CONCLUSIE
De eerste 3000 kilometer waren een genot om te rijden. De Deutsche gründlichkeit van de Bosch Active line werpt zijn vruchten af, ondanks het feit dat er een foutcode verscheen in het systeem, dat door een software-update opgelost werd.
De fiets laat geen enkele rammel, kraak of piep horen tijdens het rijden, ook niet onder extreme omstandigheden waarvoor deze fiets eigenlijk niet gebouwd is.
Het herenmodel is zeker niet geschikt voor iedereen omdat de zitpositie nogal sportief is en het op en afstappen een zekere mate van lenigheid en balansgevoel vraagt. Ondanks dat het modeljaar 2015 inmiddels bijna afgelost wordt door het modeljaar 2016, blijven de fietsen eyecatchers. Cube laat zien dat het maken van een pedelec met een mooi design zeker mogelijk is. Veel andere merken zouden daar veel meer aandacht aan mogen besteden want design is –wat mij betreft- nog steeds een ondergeschoven kindje op deze markt.
Het is een fijne fiets die uitnodigt om zowel over verharde als onverharde wegen te rijden en eenmaal uitgezette fietstoeren toch hier en daar nog wat te verlengen omdat de fiets zo heerlijk rijdt.

by Peatsmoke on Elektrischefietsen.com
Cube Touring Hybrid

Algemeen:
Zoals in de “Test” rubriek al beschreven werd, wordt de Cube aan een lange duurtest onderworpen.
De Cube Touring Hybrid ontwikkeld zich meer en meer tot een prettige reisgenoot. Wat een fijne fietsen maken die Duitsers de laatste decennia! Om die reden is het ook niet vreemd dat ruim 37% van alle geëxporteerde, Duitse e-bikes, afzet in Nederland vinden.
Zoals in de introductie al aangehaald werd, is de fiets een opvallende verschijning. Hoewel een sportieve e-bike een contradictie lijkt, is dit een markt waar toch een potentiële groei en afzet lijkt te liggen.
In Duitsland en andere Alpenlanden worden sportieve versies van e-bikes meer en meer gemeengoed. Nederlandse fabrikanten, op een enkele uitzondering na, lijken zich voorlopig nog te richten op de elektrische versies van de bekende Nederlandse fietsen.

Comfort:
Om het comfort te verhogen heeft de Cube Touring Hybrid een aantal voorzieningen die het comfort verhogen tijdens langere ritten. De instelbare verende voorvork, verende zadelpen, inschakelbare verlichting vanaf het display en de uitgebreide informatie die het Intuvia display toont, dragen allen bij aan een hoog comfort. Met name bij de eerste kilometers die je met de fiets maakt, mis je de gereedschap loze instelling voor stuur en zadel.
Het originele zadel is zowel op het heren- als het easy entry model, om het comfort verder te verhogen, vervangen door een Selle Royal Respiro Soft Relaxed zadel. Toen de dealer de zadels verving, werden er op de herenfiets ergonomische grips gemonteerd.
Nadat de juiste zitpositie gevonden is, kan de inbussleutel ingepakt blijven en blijkt de Cube een reismaatje waarop je makkelijk vele kilometers wegtrapt en je uitnodigt om dat op een sportieve manier te doen.
De fiets weegt 23,8 kg en is daarmee een relatief lichte fiets in dit segment. Die fiets is daardoor ook zonder walk assist goed handelbaar en mee te nemen op een fietsdrager.

Veiligheid:
De verlichting van de fiets voldoet ruim voldoende tot snelheden waarop de ondersteuning stopt. Zelfs op hogere snelheden (+35 km/u) in een donker natuurgebied, heb je nooit echt het gevoel dat je licht te kort komt.
Het heuvelachtige land in Limburg stelt andere eisen aan de remmen dan aan de remmen van elektrische fietsen in de polder. De hydraulisch bedienbare schijfremmen die op de Cube gemonteerd zitten, blijken onder alle omstandigheden zeer goed te voldoen. De remmen zijn zowel in warme als koude toestand goed te doseren en brengen de fiets op korte afstand en veilige manier tot stilstand.
De verende voorvork blijft ook bij het remmen in zowel ruime als enge bochten stabiel.

Motor:
Aangezien de temperaturen de laatste weken zakken en de daglichtperiode korter wordt, worden de fietstochten ook iets korter, maar wordt de fiets wel dagelijks ingezet voor woon-werk verkeer. De afstand van een enkele reis is ongeveer 12 kilometer en voert deels over fietspaden, deels door verstedelijkt gebied en deels door heuvelachtig natuurgebied. Een mooi gevarieerd parcours voor een toerfiets waarbij de motor behoorlijk op de proef gesteld wordt.
De nieuwe Bosch Active Line motor blijkt onder deze omstandigheden een zeer goede aandrijving voor deze “foetelfiets”. De stand “Turbo” maakt zelfs van de meest steile hellingen in het Limburgse land spreekwoordelijk gehakt. Op vlakke wegen, zonder veel wind, is de “Eco” stand eigenlijk al voldoende om een prettige ondersteuning te ervaren. Het afregelen en oppakken van de motor, bij 25 km/u gaat op een geleidelijke manier. Bij deze fiets weegt dit onderdeel extra omdat je door de geometrie van de fiets, zo op deze snelheden.

Accu:
De accu werd de eerste drie keer volledig leeg gereden om de capaciteit van de accu optimaal te maken. Gemiddeld werd er op een acculading, met wisselende ondersteuningsniveaus, 110 km gefietst. In het heuvelachtige terrein, met buitentemperaturen tussen de 8 en 16 graden en een bovengemiddeld gewicht van de berijder zijn dat zeker geen slechte waarden.

by Peatsmoke on Elektrischefietsen.com
Cube Touring Hybrid

Algemeen:
Zoals in de “Test” rubriek al beschreven werd, wordt de Cube aan een lange duurtest onderworpen.
De Cube Touring Hybrid ontwikkeld zich meer en meer tot een prettige reisgenoot. Wat een fijne fietsen maken die Duitsers de laatste decennia! Om die reden is het ook niet vreemd dat ruim 37% van alle geëxporteerde, Duitse e-bikes, afzet in Nederland vinden.
Zoals in de introductie al aangehaald werd, is de fiets een opvallende verschijning. Hoewel een sportieve e-bike een contradictie lijkt, is dit een markt waar toch een potentiële groei en afzet lijkt te liggen.
In Duitsland en andere Alpenlanden worden sportieve versies van e-bikes meer en meer gemeengoed. Nederlandse fabrikanten, op een enkele uitzondering na, lijken zich voorlopig nog te richten op de elektrische versies van de bekende Nederlandse fietsen.

Comfort:
Om het comfort te verhogen heeft de Cube Touring Hybrid een aantal voorzieningen die het comfort verhogen tijdens langere ritten. De instelbare verende voorvork, verende zadelpen, inschakelbare verlichting vanaf het display en de uitgebreide informatie die het Intuvia display toont, dragen allen bij aan een hoog comfort. Met name bij de eerste kilometers die je met de fiets maakt, mis je de gereedschap loze instelling voor stuur en zadel.
Het originele zadel is zowel op het heren- als het easy entry model, om het comfort verder te verhogen, vervangen door een Selle Royal Respiro Soft Relaxed zadel. Toen de dealer de zadels verving, werden er op de herenfiets ergonomische grips gemonteerd.
Nadat de juiste zitpositie gevonden is, kan de inbussleutel ingepakt blijven en blijkt de Cube een reismaatje waarop je makkelijk vele kilometers wegtrapt en je uitnodigt om dat op een sportieve manier te doen.
De fiets weegt 23,8 kg en is daarmee een relatief lichte fiets in dit segment. Die fiets is daardoor ook zonder walk assist goed handelbaar en mee te nemen op een fietsdrager.

Veiligheid:
De verlichting van de fiets voldoet ruim voldoende tot snelheden waarop de ondersteuning stopt. Zelfs op hogere snelheden (+35 km/u) in een donker natuurgebied, heb je nooit echt het gevoel dat je licht te kort komt.
Het heuvelachtige land in Limburg stelt andere eisen aan de remmen dan aan de remmen van elektrische fietsen in de polder. De hydraulisch bedienbare schijfremmen die op de Cube gemonteerd zitten, blijken onder alle omstandigheden zeer goed te voldoen. De remmen zijn zowel in warme als koude toestand goed te doseren en brengen de fiets op korte afstand en veilige manier tot stilstand.
De verende voorvork blijft ook bij het remmen in zowel ruime als enge bochten stabiel.

Motor:
Aangezien de temperaturen de laatste weken zakken en de daglichtperiode korter wordt, worden de fietstochten ook iets korter, maar wordt de fiets wel dagelijks ingezet voor woon-werk verkeer. De afstand van een enkele reis is ongeveer 12 kilometer en voert deels over fietspaden, deels door verstedelijkt gebied en deels door heuvelachtig natuurgebied. Een mooi gevarieerd parcours voor een toerfiets waarbij de motor behoorlijk op de proef gesteld wordt.
De nieuwe Bosch Active Line motor blijkt onder deze omstandigheden een zeer goede aandrijving voor deze “foetelfiets”. De stand “Turbo” maakt zelfs van de meest steile hellingen in het Limburgse land spreekwoordelijk gehakt. Op vlakke wegen, zonder veel wind, is de “Eco” stand eigenlijk al voldoende om een prettige ondersteuning te ervaren. Het afregelen en oppakken van de motor, bij 25 km/u gaat op een geleidelijke manier. Bij deze fiets weegt dit onderdeel extra omdat je door de geometrie van de fiets, zo op deze snelheden.

Accu:
De accu werd de eerste drie keer volledig leeg gereden om de capaciteit van de accu optimaal te maken. Gemiddeld werd er op een acculading, met wisselende ondersteuningsniveaus, 110 km gefietst. In het heuvelachtige terrein, met buitentemperaturen tussen de 8 en 16 graden en een bovengemiddeld gewicht van de berijder zijn dat zeker geen slechte waarden.Comments

 1. Wil W
  Wil W 22 januari, 2018, 21:09

  Geen ervaring om de vorige schrijver te helpen.
  Een andere vraag;
  Ik kom er niet achter wanneer je beter voor een Kathmandu kan kiezen dan voor een Touring van Cube.
  Bij heuvels als in de Ardennen, wanneer is het verzet van de Touring te kort schietend. De Kathamandu heett een 46 tands achter. Wanneer nodig ?. Het is geen mountain-bike.

  Wil

  Reply this comment
 2. marc
  marc 4 juli, 2017, 13:06

  mijn vrouw is ook aan het kijken voor deze cube. bent u nog tevereden over deze fiets?

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*