Elektrische fiets leasen

Zo’n 40% van het woon-werkverkeer in Nederland is minder dan 15 kilometer. Toch houdt iets ons tegen om deze korte afstanden te gaan afleggen op de fiets. Een leasefiets is de uitkomst! Een elektrische fiets leasen voor woon-werkverkeer biedt de mogelijkheid om files te vermijden en parkeerproblemen op te lossen. Een elektrische fiets wordt via de werkgever betaald en kan zonder zorgen en onderhoudskosten door de werknemers worden gebruikt. Vanaf 2020 wordt de regeling omtrent een fiets van de zaak nog een stuk voordeliger en eenvoudiger.

Vanaf 2020 wordt de regeling omtrent een fiets van de zaak een stuk voordeliger en eenvoudiger.

De huidige e-bike lease regeling

De huidige regels omtrent een fiets van de zaak zijn te ingewikkeld. Als je een leasefiets hebt, moet je precies het aantal kilometers bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan hebt. Kosten voor onderhoud, reparatie en eventueel stroomverbruik mag je daar weer van aftrekken. Hierdoor ben je veel tijd kwijt aan de administratie waardoor eigenlijk niemand aan een leasefiets begint. De nieuwe bijtellingsregeling omtrent een leasefiets zal op Prinsjesdag bekend worden gemaakt.

De nieuwe leasefiets regeling

Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling omtrent een (elektrische) fiets van de zaak. De bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken wordt dan vastgezet op 7%.

Bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken wordt vastgezet op 7%

Dit verlaagt de drempel om een e-bike aan te schaffen en stimuleert de elektrische fiets als vervangend vervoermiddel van de auto. De nieuwe regeling is geldig voor elk type fiets maar vooral voor de elektrische fiets biedt deze regeling mogelijkheden. Zo wordt de drempel voor de werknemer om een fiets aan te schaffen verlaagd door het fiscale voordeel. Én stimuleert het de werkgever om een elektrische fiets aan te bieden als vervangend vervoermiddel van de auto. Wat niet alleen beter is voor het milieu en de gezondheid van de werknemer, maar uiteindelijk ook een voordelige optie is voor de werkgever.

Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag is altijd op de derde dinsdag van september. Op deze dag wordt het regeringsbeleid voor het komende jaar bekend gemaakt. In dit regeringsbeleid zal de nieuwe lease regeling omtrent een fiets van de zaak bekend worden gemaakt. De nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2020.

In het voorjaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen: “Wij willen graag mensen uit de auto op de (elektrische) fiets krijgen. Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de (elektrische) fiets naar het werk te laten gaan.”

Hellorider lease
Net als voor de leaseauto gaat voor het privégebruik van de elektrische leasefiets een vaste bijtelling (7%) gelden. Voor de leasefiets wordt dat een bijtelling van 7% van de waarde van de fiets, maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend. Een e-bike van 2000 euro kost je dan afhankelijk van je inkomen tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Voor een iets duurdere Speed-Pedelec (3500 euro) kun je rekenen op een bijtelling van 7,50 tot 10 euro per maand. Bereken hier je lease voordeel zelf!
Belangenorganisaties RAI vereniging, Bovang, ANWB, de fietsersbond, leaseclub VNA en Natuur en Milieu pleiten al langer voor simpelere regels voor de leasefiets.
“Dit is goed nieuws”, reageert Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Vooral bij een elektrische fiets of een speed-pedelec is de hoge aanschafprijs vaak een drempel. Volgens deze organisaties zijn veel mensen bereid om de fiets te kiezen als dat fiscaal eenvoudiger wordt.

Het fiscale lease voordeel vanaf 2020

Naast de maatschappelijke voordelen van het gebruik van een elektrische fiets heeft de nieuwe leasefiets regeling ook een fiscaal voordeel voor werknemer en werkgever. In de huidige situatie heeft de werknemer namelijk recht op een vergoeding van 19 cent per kilometer op vervoerskosten. Ook als de werknemer op de fiets naar het werk gaat. Met de nieuwe regeling is de werknemer maar ook de werkgever in de meeste gevallen goedkoper uit. Om inzicht te krijgen in het fiscale voordeel van deze nieuwe e-bike lease regeling hebben we een uitgebreid e-bike lease rekenvoorbeeld gemaakt.

Waarom een elektrische fiets leasen?

De elektrische fiets is een makkelijke oplossingen voor werknemers die dagelijks veel tijd kwijt zijn in de file of door het wachten op de bus. Voortaan hoeft je als werknemer nooit meer te wachten en ben je snel op kantoor! De e-bike is geschikt voor werknemers die tot dertig kilometer van het kantoor wonen. Vraag bij je werkgever na of het leasen van een elektrische fiets mogelijk is. Dit levert de werkgever ficale voordelen op. Het leasen van een e-bike kan zelfs de parkeerdruk bij je kantoor drastisch verminderen. Daarnaast draagt de e-bike bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van je organisatie. Allemaal voordelen!

1. Kostenbesparend; besparing op brandstofkosten en parkeerplaatsen.
2. Inclusief; onderhoud en reparatie, verzekering tegen diefstal en schade, ongevallen opzittende(n)verzekering, verhaalsrechtbijstand en pechhulp.
3. Duurzaam; milieuvriendelijk en verlaagt CO2-uitstoot van een bedrijf.
4. Nooit meer in de file of zoeken naar een parkeerplek.
5. Gezond; regelmatig in de buitenlucht is goed voor de gezondheid en gaat stress tegen.
6. Geen hoge aanschafkosten.
7. Innovatief; een schoon en stil alternatief én door nieuwe technologie een serieus alternatief voor de auto.

Voordelen van de e-bike lease regeling

Als werknemer hoef je met de nieuwe regeling geen eigen fiets aan te schaffen. Dit scheelt een werknemer, als het gaat om een elektrische fiets, al snel duizende euro’s. Wanneer de werkgever het hele lease bedrag voor de werknemer vergoedt is de werknemer maar een paar euro in de maand kwijt om de fiets voor werk en privé te gebruiken. De nieuwe regeling is, voor de werkgever, in de meeste gevallen voordeliger dan de huidige regeling. Bekijk hiervoor het e-bike lease rekenvoorbeeld.
Bereken leasekosten

Wil je alvast uitrekenen hoeveel vaste bijtelling een werknemer gaat betalen voor bijvoorbeeld een Stromer van een paar duizend euro? Of wat de leasekosten zullen zijn voor de werkgever? Bereken je bijtelling en doe je eigen e-bike lease berekening. Bereken de leasekosten voor: