Elektrische fiets opvoeren

sx2kb_plus_iso3_mit_zubehoer_2Wilt u uw elektrische fiets opvoeren of de begrenzer van uw elektrische fiets opheffen? Dat is mogelijk, natuurlijk is dit verboden en niet toegestaan. U maakt van uw fiets in feite een brommer, maar dan zonder typegoedkeuring en dus bent u ook onverzekerd. Tuning voor de e-bike is mogelijk, maar houdt u aan de regels zoals typegoedkeuring, verzekeringsplaatje en helmplicht. Lees verder voor meer informatie.

Elektrische fiets opvoeren

Onder het opvoeren van een elektrische fiets verstaan we eigenlijk het verwijderen of verschuiven van de snelheidsbegrenzing. Om aan de wettelijke eisen te voldoen is deze door de fabrikant vastgezet op 25 km/u of 45 km/u (speed pedelecs).

Het verwijderen of verschuiven van de snelheidsbegrenzing van een elektrische fiets is mogelijk. Hiervoor is wel enige technische kennis voor nodig. Op internet zijn diverse kits te vinden waarmee de fiets is op te voeren. Voor voorwielnaafmotoren en achterwielmotoren (uitgezonderd BionX) zijn op dit moment geen opvoerkits verkrijgbaar. Het is bij sommige fietsen helemaal niet zo ingewikkeld om wat meer snelheid uit de motor te halen. Als u de fiets bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer gebruikt en iedere dag 2 keer 20 kilometer moet rijden, zou het best fijn zijn als de fiets 35 km/u zou halen. Tenzij u hier tenminste verstandig gebruikt van maakt. Natuurlijk moet u dan ook wel gebruik maken van een helm.

asa

E-bike opvoeren in de praktijk

Er zijn kant en klare kits in Nederland en Duitsland verkrijgbaar via het internet. Zoals eerder gezegd moet u hier wel een beetje handig voor zijn. Er zijn kits verkrijgbaar om o.a. Bafang, Bosch systemen, Impulse, Yamaha, Panasonic, Shimano en Bionx systemen harder te laten lopen.

De meeste tuning tools maken gebruik van de techniek van “frequentiehalvering”. Dit betekent dat het signaal van de snelheidssensor in het achterwiel van de E-bike boven een bepaalde snelheid (ca. 15 km/h) gehalveerd wordt doorgegeven aan de elektronica (controller) van de motor. Daardoor denkt de controller dat u bijvoorbeeld 16 km/h fietst maar dit is in werkelijkheid 32km/h. Het display geeft bij de meeste tuning tools, uitgezonderd de ASA eSpeed en SpeedBox, dan vanaf ca. 15 km/h dan ook maar de halve snelheid aan. Tuning tools die deze techniek gebruiken zijn:

 

SX2-Pedelec-Tuning-Dongle-Bosch-KB-300-228x228-228x228-e1443025844580

Sx2 dongle

106-badassebikes-bosch-kalkhof-impulse-chiptuning-box-_2-e1442590377812-300x271

Bad Ass Box

SpeedBox

asa

ASA eSpeed

 

SX2-Pedelec-Tuning-Dongle-Bosch-KB-300-228x228-228x228-e1443025844580Voor de Bosch motoren (zowel de Classic als de Active en Performance line) zijn er aantal tuning tools verkrijgbaar waarmee je de Bosch motoren in de maling kunt nemen. Deze kan ook nog eens geïnstalleerd worden mocht je dit wensen. Het mogelijk om de snelheidsbegrenzer van 25 km/u te verschuiven naar 50 km/u of helemaal te verwijderen (speed Pedelecs).

Type opvoerkits:

  • Bad Ass Box 3.3
  • SX2 Dongle
  • SX2 Dongle set met aan/uitschakeling via de lichtschakeling
  • ASA eSpeed (met correcte snelheidsaanduiding en behoud van alle functies)

Sparta ION modellen zijn niet op te voeren. Deze fietsen hebben een dermate ingewikkeld systeem van soft- en hardware, dat het ook de techneuten op diverse internetfora nog niet gelukt is de boel te omzeilen. Oudere type fietsen van Sparta zijn mogelijk wel te tunen.

SX2-Pedelec-Tuning-Dongle-Bosch-KB-300-228x228-228x228-e1443025844580Interesse in Yamaha motor opvoeren? Dat kan. Nu is het mogelijk om de snelheid begrenzer van 25 km/u te verschuiven naar 50 km/u.

Type opvoerkits:

  • Bad Ass Box 3.3
  • SX2 Dongle

Interesse in een tuning oplossing voor e-bikes met de veel gebruikte Panasonic 36V midden motor (ook voor de nieuwe Panasonic New Generation Motor)? Nu is het mogelijk om de snelheidsbegrenzer van 25 km/u te verschuiven naar 50 km/u.

Type opvoerkits:

  • SX2 Dongle

Interesse in Shimano STEPS motor opvoeren? Dat kan. Nu is het mogelijk om de snelheidbegrenzer van 25 km/u te verschuiven naar 50 km/u.

Type opvoerkits:

  • Bad Ass Box 3.3

Er zijn tal van opvoersetjes voor elektrische fiets motoren te koop. Voor bijna ieder merk en type is er wel opvoerkit beschikbaar.

De zogenaamde opvoerkits kunnen simpel worden gemonteerd op de originele snelheidssensor van uw E-Bike. Het is gemakkelijk aan te brengen en word vergrendeld met een O-ring. Uw elektrische fiets is hierna direct klaar om mee te fietsen.

Opvoeren of niet?

Natuurlijk raden wij het opvoeren niet aan. Als u harder wilt dan wettelijk toegestaan is kunt u beter direct een daarvoor bedoelde speed pedelec kopen. Wij adviseren u dan wel een helm te dragen en te verzekeren als snorfiets. Gaat u toch knutselen aan uw huidige fiets, bedenk dan even of uw remmen goed genoeg zijn om die hogere snelheden aan te kunnen. U kunt er ook vanuit gaan dat uw garantie direct verlopen is en dat u bij schade aan de motor niet op coulance van de fabrikant hoeft te rekenen.


Vul in & win geweldige prijzen!

Bekijk hier alle prijzen.