E-bike test 2017

ElektrischeFietsen.com Test 2017

Ook dit jaar zijn er door een gevarieerd testpanel uitvoerig diverse e-bikes uitgeprobeerd. De modellen zijn ingedeeld in zes verschillende prijscategorieën.

Er is door het testpanel onder andere gekeken naar: rijeigenschappen, comfort, gebruik van onderdelende bediening, de zithouding, extra functionaliteiten.

De plus- en minpunten zijn bij ieder model duidelijk weergegeven. In iedere prijscategorie is een winnaar Prijs/Kwaliteit verhouding en een winnaar Overall Score.


Kwaliteit gaat snel vooruit

De kwaliteit van de e-bikes van tegenwoordig is erg hard vooruit gegaan. In de laatste jaren hebben fabrikanten zeer grote sprongen gemaakt in de kwaliteit en comfort van de fietsen. Daarnaast is er natuurlijk ook vooruitgang geboekt in de motorondersteuning en de kwaliteit van de accu’s.

 

 


Test altijd meerdere modellen voor een juiste keuze

Wat er als algemeen werd opgemerkt door het testpanel is dat iedere fiets uniek is en dat voorkeur erg persoonlijk is. De één gilt bij het gebruik van een fiets met een achter- of voorwielmotor, de ander is helemaal weg van een fiets met een middenmotor. Test dus voor dat u een fiets aanschaft een aantal fietsen uitvoerig uit om voor u tot de beste keuze te komen!

Lees snel verder en bekijk de resultaten per prijscategorie.


Speed Pedelecs getest (45 km/h)

Ook dit jaar zijn er weer verschillende Speed Pedelecs getest! Deze extra snelle elektrische fietsen behalen snelheden tot wel 45 km/h. Deze fietsen beschikken over extra goede remmen en een krachtigere motor. Ideaal voor woon-werkverkeer. Ons testpanel heeft er maar liefst drie uitgeprobeerd en beoordeeld.

Uit de resultaten komen er per prijsklasse een winnaar op het gebied van Prijs/kwaliteitsverhouding en een Overall Score winnaar naar voren.


Waar op letten bij aanschaf? 

Klik op één van de onderstaande punten om te zien waar u allemaal op kunt letten bij aanschaf van een ideale e-bike. Laat u niet misleiden door aanbevelingen van andere mensen, een geschikte e-bike is behoorlijk persoonlijk. Test daarom verschillende merken en modellen uit.

Motor

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten die betrekking hebben op de motor van een e-bike. Denk hierbij aan de locatie van de motor.

1. Motor in het voorwiel

Bij een fiets met de motor in het voorwiel betekent dat de kettingkast gesloten kan zijn, zodat er minder onderhoud aan de e-bike gepleegd hoeft te worden. Bij de keuze voor een gesloten kettingkast met motor in het voorwiel geldt dat er sprake is van een fiets met een naafversnelling. Dat betekent dat er ook geschakeld kan worden als de fiets stilstaat. Bij een motor dat zich in het voorwiel bevindt, wordt ervaren alsof de fiets door het voorwiel wordt voortgetrokken. Bij dit type elektrische fietsen bevindt de accu zich doorgaans op de bagagedrager.

2. Motor in het achterwiel

Een motor van een elektrische fiets die in het achterwiel wordt geplaatst, geeft het gevoel tijdens het fietsen een duwtje in de rug te krijgen. Het achterwiel wordt aangedreven door de motor en de kettingkast is deels open. Doordat de kettingkast niet volledig gesloten is, moet de ketting dan ook regelmatig te worden onderhouden door deze schoon te maken en te smeren. De fietsen met een achterwielmotor zijn veelal sportieve modellen en beschikken over een derailleurversnelling en niet over een naafversnelling. Dat heeft als voordeel dat het fietsen als lichter wordt ervaren en dat is ideaal bij het maken van langere fietstochten.

3. Motor in de trapas (middenmotor)

De motor verwerkt in de trapas geeft ondersteuning wanneer de fietser kracht zet op de trappers. Dit geeft de fietser het gevoel dat het meest overeen komt met een fiets zonder trapondersteuning, echter wordt door ons panel dit niet altijd als ideaal bevonden. Test dus verschillende type motorlocaties uit om de voor u ideale positie te bepalen. Bovendien heeft deze fiets als extra voordeel dat op het moment dat er geen gebruik wordt gemaakt van trapondersteuning het fietsen ook als licht wordt ervaren. E-bikes met een middenmotor kunnen zowel over een derailleurversnelling of naafversnelling beschikken.

4. Geluid van de motor

Het geluid van de motor is de laatste jaren behoorlijk verminderd. Er zijn tegenwoordig bijna geen e-bikes meer op de markt die heel veel geluid maken. De motor van een e-bike maakt altijd iets geluid, maar deze is tijdens het fietsen nauwelijks meer hoorbaar. Ideaal voor tochten door de natuur.

Accu

Hoe groter de inhoud van de accu, hoe verder je ermee kunt rijden. Om de accu’s goed met elkaar te kunnen vergelijken moet je naar de Wh-waarde kijken. Wh staat voor Watt per uur. Het aantal Wh (watturen) bereken je met de formule Wh = Ah x V, dus het aantal Ampere (=capaciteit) maal het aantal Volt (de ontlaadspanning). Hoe hoger het aantal Watturen, hoe langer de accu meegaat, hoe verder je er dus mogelijk mee kunt fietsen.

De afstand die je kan afleggen is geheel afhankelijk van het gebruik van de fiets en type ondersteuningsniveau, maar ook afhankelijk van externe factoren zoals wind, landschap of het gewicht van de fietser.

Let bij aanschaf op comfort van de fiets. Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Hoe zit het zadel?
 • Let op de zithouding, is deze comfortabel genoeg? Let hierbij op aan de vormen van verschillende sturen.
 • Geven de handvatten genoeg ondersteuning tijdens het fietsen?
 • Veert het zadel naar behoren?
 • Hoe veert de voorvering?
 • Is de accu gemakkelijk op te laden? Zowel wanneer de accu nog in de fiets zit als dat deze eruit is.
 • Is de accu er eenvoudig in en uit te halen.
 • Is het display van de computer duidelijk en helder af te lezen (ook in het donker!).
 • Is het display eventueel van de fiets te halen?
 • Mocht u bagage willen meenemen is de fiets hier dan geschikt voor?
 • Hoeveel versnellingen wenst u naast de ondersteuningsstanden?
 • Hoe reageert de motor op de kracht die u op de trappers zet, of wilt u liever omwentelingen maken en dan ondersteuning krijgen?
 • Is de verlichting via het display te bedienen.
 • Kan ik mijn telefoon opladen via de computer?
 • Is de bediening van de computer eenvoudig?
 • Beschikt de fiets over jasbeschermers/snelbinders/fietspomp.
 • Gebruik van de juiste fietsband, vraag bij de dealer naar de verschillende mogelijkheden.
 • Is de fiets niet te zwaar bij het eventueel optillen ervan?
 • Kan je aflezen op de accu hoe vol de accu nog is?

Materiaalgebruik

Let bij aanschaf op het materiaalgebruik van de fiets. Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Kwaliteit remmen. Hoe remt de fiets naar uw mening?
 • Is de verlichting helder genoeg? Zowel voor als achter.
 • Beschikt de computer over de gewenste functionaliteiten?
 • Zijn de spatborden stevig genoeg?
 • Zijn de trappers van degelijk materiaal?
 • Zit er motorbeveiliging op bij het remmen?

Design / afwerking

Let bij aanschaf op het design en afwerking van de fiets. Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Is de bekabeling netjes weggewerkt.
 • Wat vindt u van de kleur van het frame?
 • Zijn de lasnaden van het frame netjes afgewerkt.
 • Beschikt de fiets over jasbeschermers/snelbinders/fietspomp.


Het testpanel

Gerda (47)
Fietst graag in het weekend mooie tochten door de Utrechtse Heuvelrug. Hiervoor gebruikt zij al enkele jaren de e-bike. Ze kan niet meer zonder geeft ze zelf aan. Gerda beschikt over behoorlijk wat ervaring met e-bikes, ze heeft diverse merken versleten de afgelopen jaren.

 


Maik (36)
Maik is een sportief persoon die soms mee doet met triatlons. Hier fiets hij dan uiteraard met een wielrenfiets zonder elektrische ondersteuning. In het weekend pakt hij graag de e-bike om samen met zijn vrouw en kinderen erop uit te gaan. Hij maakt soms wel tochten van 30+ kilometer. Met de elektrische ondersteuning kan hij dit soort afstanden afleggen samen met zijn gezin anders had dit natuurlijk nooit gelukt.


Martina (58)
“Ik gebruik de fiets voor dagelijkse bezigheden zoals boodschappen en voor vervoer mijn werk”. Martina gebruikt de fiets dus dagelijks en voor haar is elektrisch fietsen een geweldige uitvinding. Het normale fietsen ging al een tijd niet meer echt lekker maar nu komt zij overal waar ze ook maar heen wilt. Ze kan niet meer zonder.


Martin (64)
Martin fietst iedere dag 50+ km voor woon-werkverkeer. Als dat nog niet genoeg is, fietst hij graag in het weekend met zijn vrouw door het Groene Hart. Hij maakt tochten van wel +60 kilometer, gewoon voor de lol en natuurlijk om lekker in de buitenlucht te zijn. Martin heeft al diverse malen testen uitgevoerd op e-bikes. Een echte specialist op fietsgebied.

 


Martijn (35)
Martijn gebruikt de fiets voornamelijk om lekker te toeren. Samen met zijn vriendin en hond maakt hij graag tochten door de bossen of de duinen. Elektrisch fietsen vindt hij heerlijk, als het even wat te zwaar voor hem wordt dan zet hij gewoon even de motor een tandje hoger.

 


Zita (25)
Totaal onbekend met de elektrische fiets, ideaal testlid. Normaal pakt zij de fiets om naar haar werk te gaan. Na de testen wil zij niets anders meer dan elektrisch fietsen. Elektrisch fietsen is voor iedereen ideaal! “Als ik vroeger met een e-bike naar school kon dan had ik dat zeker gedaan!”.

 


Amy (21)
E-bikes zijn er voor jong en oud. Ons jongste testlid beschikt al ruim een jaar over een e-bike. Amy fietst iedere dag 10 km naar haar werk. Zij houdt ervan om elektrisch te fietsen. Nooit meer bezweet aankomen op kantoor na een fietsrit door weer en wind. Ideaal zegt ze zelf!

 

 


Mandy (27)
Een ervaren fietser. Mandy fietst dagelijks naar haar werk en gaat er in het weekend ook nog eens op uit met de fiets en haar hond Indy. Gebruikt de fiets ook voor de dagelijkse bezigheden zoals voor de boodschappen.

 


Yoran (30)
Test al jaren e-bikes voor dit portaal. De persoon voor vragen en ondersteuning tijdens de algehele test. De tip van deze ervaren tester: probeer meerdere e-bikes uit voordat je er één aanschaft! Laat je niet misleiden door ervaringen of verhalen van andere gebruikers. De ideale elektrische fiets is namelijk voor ieder persoon anders.

 


Staar u niet blind op testresultaten. Probeer de modellen waar uw interesse naar uit gaat ook altijd zelf goed uit!


Testresultaten ElektrischeFietsen.com Test 2017:

Bekijk per prijscategorie de resultaten en welke e-bikes als winnaars uit de test zijn gekomen.

 

 

  Testresultaten € 1000 t/m € 1499

  Testresultaten € 1500 t/m € 1999

  Testresultaten € 2000 t/m € 2499

  Testresultaten € 2500 t/m € 2999

  Testresultaten € 3000 t/m € 3499

  Testresultaten € 3500+

 

Speed Pedelecs / Speedbikes Test 2017

  Testresultaten Speed Pedelecs / Speedbikes