Fietsaccu revisie

Om zo lang mogelijk van je e-bike te kunnen genieten kun je er voor kiezen om je accu te vervangen of misschien wel alvast een extra accu aan te schaffen. Een nieuwe vervangende accu voor je elektrische fiets is vaak niet zo makkelijk te vinden. Raar eigenlijk, want je gooit ook niet zomaar je e-bike weg als de fietsaccu slecht wordt. Er is nog een optie: je fietsaccu laten reviseren.

Fietsaccu revisie

Een fietsaccu gaat veel minder lang mee (tussen de 3 en 6 jaar) dan de fiets waarop deze gebruikt wordt. Het is natuurlijk fijn dat de (elektrische) fiets zo lang meegaat, maar zonder fietsaccu is het niets anders dan een zwaardere “gewone” fiets. Je kan natuurlijk een nieuwe fietsaccu aanschaffen maar kunt je je fietsaccu ook laten reviseren. De meeste onderdelen van je fietsaccu kunnen namelijk gewoon hergebruikt worden.

Wat is reviseren?

Bij het reviseren van een fietsaccu worden de versleten energiecellen in de fietsaccu vervangen door nieuwe energiecellen zodat de fietsaccu weer de oorspronkelijke capaciteit bereikt of zelfs meer.
Waarom je fietsaccu reviseren?

Er zijn verschillende redenen waarom er wordt gekozen om de fietsaccu te laten reviseren:

Door het hergebruiken van onderdelen is reviseren van je fietsaccu in de meeste gevallen goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe fietsaccu. De fietsaccu revisie kan tot wel 60% goedkoper zijn dan nieuwe accu’s.

Bij het reviseren van je fietsaccu is het mogelijk om de capaciteit te verhogen ten opzichte van het origineel. Dit vergroot je actieradius

Nieuwe fietsaccu’s kunnen soms lange tijd op de plank liggen voordat ze worden verkocht waardoor ze een deel van hun capaciteit verliezen. Wanneer je een accu laat reviseren wordt er meestal gebruik gemaakt van “verse” Li-Ion packs met een hoge energiedichtheid. Dit zorgt voor optimale capaciteit van je gereviseerde fietsaccu.

Hergebruiken van onderdelen en de vergrote levensduur van je fietsaccu zorgen ervoor dat het reviseren van een fietsaccu een milieu bewuste keuze is.

 

Hoe gaat fietsaccu revisie in zijn werk?

Fietsaccu revisie

Tijdens het onderzoek wordt eerst de lader uitvoerig getest, daardoor worden teleurstellingen na revisie van de batterij gegarandeerd voorkomen. Bij revisie kunnen de meeste elektrische fiets accu’s met de technieken: LoodNiCDNiMHLi-ION en LiFePo4 worden gereviseerd, kortom alle voorkomende technieken. In geval van twijfel wordt de batterij vooraf getest op rest capaciteit. Je kunt dit ook vooraf als controle middel vragen. Na onderzoek zal met je worden besproken wat de diverse mogelijkheden zijn voor revisie. Hier kun je dus nog kiezen of je doorgaat met revisie van je accu.