Fietsaccu

Voor velen is de fietsaccu het meest mysterieuze onderdeel van een elektrische fiets. Toch is het een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Immers, zonder fietsaccu is er weinig elektrisch meer aan een elektrische fiets. Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed verdiept in de verschillende soorten fietsaccu’s en hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Fietsaccutypes

Er bestaan verschillende soorten fietsaccu’s. De fietsaccu van een elektrische fiets zit namelijk niet altijd op dezelfde plek op de fiets: de fietsaccu kan verwerkt zijn in de bagagedrager, aan het frame of in het frame van de fiets. Een fietsaccu in de bagagedrager is de meest gangbare vorm: de fietsaccu zit dan netjes verwerkt op een plek waar je er geen last van hebt en waar hij niet kan beschadigen. Sportievere fietsen willen ook nog wel eens een fietsaccu aan het frame hebben: in combinatie met een middenmotor is de gewichtsverdeling van de fiets dan centraal en laag, voor een goede wegligging. Met een fietsaccu in het frame kunt u als voorbijganger bijna niet zien dat het om een elektrische fiets gaat: de fietsaccu is stijlvol in het frame van de fiets weggewerkt. De accupositie kan van doorslaggevend belang zijn voor uw rijcomfort. Bekijk hier het verschil tussen de diverse plaatsen van een elektrische fiets accu.

Er zijn op dit moment 4 meest voorkomende typen voor het gebruik in elektrische fietsen (waarvan de eerste eigenlijk niet meer in nieuwe fietsen wordt gebruikt.). De Nikkel Cadmium (NiCd) ,de Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh), de Li-Ion accu en de nieuwste de LiFePo4.

NiCd accu

Deze accu zal u niet veel meer tegen komen, en zult u alleen nog in 2e hands fietsen terugvinden. De NiCd accu is geheel vervangen door de NiMh accu.

Voordelen:
robuust, goede levensduur. Hoge vermogensopname geen probleem, goede energiedichtheid, Afhankelijk van gebruik tussen de 500 en 1000 opladingen voor vervanging.
Nadelen: milieuvraagstukken en daardoor steeds duurder worden.

NiMh accu

De NiMh hebben de NiCd accu´s vervangen voor het huis / tuin en keukengebruik. Het prijsverschil in productie en aanschaf is eigenlijk geen belemmering meer om NiCd te gebruiken, de NiMh zijn in Europa op dit moment de standaard. Wereldwijd is er een verschuiving in de toepassing E-bikes naar de moderne Lithium technieken.

Voordelen
: Goed beschikbaar, kunnen tegen sterk wisselende vermogensafgifte, hoge energiedichtheid.
Nadelen: Wat minder levensduur t.o.v. de NiCD en Lithium technieken.

Vanwege de zelfontlading van dit type batterij is een regelmatige lading: bij stilstand toch elke maand een keer laden, aanbevolen. Bij ingebouwde batterijen zoals bij de fietsen van Sparta, Batavus en Koga Miyata kan de fiets als u deze niet gebruikt altijd aan de lader staan. Ook laders met een druppelfunctie mogen aan de batterij aangesloten blijven totdat u de fiets weer gebruikt. Het geheugeneffect (memory effect) is voor NiMh vrijwel nihil. De zelfontlading van een NiMh accu is groter dan van een NiCd accu. U zult vaker moeten herladen ook indien de accu is opgeslagen. De gebruiksmogelijkheden van de NiMh cellen zijn beperkt van –5 graden Celsius tot ca 40 graden Celsius.

Li-ION accu / LiFePo4

Een lithium-ion accu is een accu waar het materiaal Lithium in verwerkt zit. Dit is een verzamelnaam voor lithium batterijen en die zijn op dit moment met een opmars bezig. Dus iedere soort accu, LiPo, LiFePo4, Li-NCM (ookwel NMC, MNC ), LiCoMgO2… zijn allemaal lithium accu’s. Andersom is dat niet zo. Niet iedere Lithium-ion Accu is een Lithium Polymeer Accu. Geen geheugeneffect meer en refreshen is ook niet meer nodig. De meeste van ons zijn bekend met dit soort accu´s, omdat ze gebruikt worden in MP3 spelers, mobiele telefoons, etc.

Voordelen:
Licht van gewicht, relatief veel capaciteit.
Nadelen: De prijs is op dit moment nog hoog.

Een lithium-Polymeer accu is iedere accu waar lithium en een polymeer materiaal in verwerkt zit. Een polymeer betekent: “een samenvoeging van andere materialen”. De meeste Lithium-Polymeer accu’s zijn LiCoO2 (Lithium + Cobalt + diOxide) of Li-MnO2 (Lithium + Mangaan + diOxide) Je hoort weleens over LiFePO4 (Lithium + IJzer + Fosfor + tetraOxide) dat is ook een Lithium-Polymeer én dus ook een Lithium-ion accu.

LiFePo4

Het grote voordeel, zoals ook bij de Li-Ion, t.o.v. NiCad en NiMH is het lagere gewicht en de grotere capaciteit van de cellen maar wel minder dan bij de Li-Ion. Doormiddel van het serieel en/of parallel schakelen is het mogelijk een accupack te maken welke geschikt is voor diverse toepassingen.

U vindt met regelmaat gegevens op de batterijen die worden toegepast zoals spanning in volts (V) en de C. Dit staat voor de capaciteit van de accu uitgedrukt in mAh. Het aantal milli ampere dat de accu in een uur kan leveren. Spanning en capaciteit geven samen het vermogen van de batterij.


Kwaliteit van de cellen

Wat eigenlijk véél belangrijker is is de kwaliteit van de cellen die gebruikt worden. Er zijn A-B-C-D-E-F en ungraded cellen te koop “op de markt”. Daarvan hoort de consument helemaal nooit iets.

De cellen in accu behuizingen zijn over het algemeen “18650” cellen (vorm ongeveer aan een AA batterij) met een “nominale voltage” van 3.6V en een daadwerkelijke voltage (zie hieronder) dat varieert.

accu bagagedrager

Alle accu cellen komen vanaf dezelfde productie lijn van 1 producent en hebben de naam van de producent, aan het einde worden ze zogenaamd ge-grade. A (4.2V) en B (4.0V)  grading gebruiken de cel-fabrikanten voor hun eigen klanten.

C (3.8V)  en D (3.6V) grading verkopen ze aan individuele accupakket bouwers waarbij ze erbij vermelden dat die niet onder de naam van die producent verkocht mogen worden (wat in de praktijk toch gewoon gebeurt)

E (3.4V) en F (3.2V) grading verkopen ze aan opkopers waarbij de naam van de producent weer niet gebruikt mag worden (die het dan weer doorverkopen aan handelaren die het weer als cellen van die producent op de markt brengen) Ungraded (3.0V of lager!) word verkocht aan partijen die ze eigenlijk moeten recyclen (maar die vaak ook de ungraded cellen gewoon weer aan opkopers verkopen… en die… je begrijpt het…).

De consument denkt vaak “als ik dat-en-dat materiaal koop, dan koop ik iets goeds”. Dat is dus niet helemaal waar, bekijk het volgende voorbeeld:

Een Li-LiFePO4 in F-grade (10Ah x 3.2V = 320Wh, op het etiket staat dan gewoon 360Wh: 10Ah x 3.6V) is stukken slechter dan een simpele Lithium accu in A-grade (10Ah x 4.2V = 420Wh, waar óók 360Wh op het etiket staat).

In cijfers:

Voorbeeld:
Stel, iemand neemt 100Watt per uur af met de accu’s in het voorgaande voorbeeld, bij de “nieuwe” LiFePO4 F-grade kan hij dan 3.2 uur (+/- 64 Km) fietsen en bij de “oude” Li-ion A-grade 4.2 uur (+/- 84 Km), voordat de accu leeg is. Let hier dus goed op bij aanschaf van de juiste accu.


Laden en ontladen van lithium cellen

accu E-GoingLithium cellen zijn vergeleken met NiCd en NiMH cellen veel kritischer bij het laden en ontladen. Er zijn twee zaken waar u absoluut rekening mee moet houden bij het laden en ontladen en dat is de maximale ontlaadspanning en maximale laadspanning. Het is bij deze technieken erg belangrijk dat de batterij beter wordt gecontroleerd op laadstroom, laadspanning en ontlaadstroom en ontlaad spanningen. Dit mag niet, nooit buiten de vastgestelde waarden vallen. Gebeurt dit wel dan is de kans groot dat de cellen beschadigd raken, of zelfs spontaan in brand vliegen. Om dit te realiseren op een voor u veilige manier wordt de batterij uitgerust met een BMS (batterij management systeem). Dit zorgt voor een goede en veilige prestatie van alle Lithium batterijen zonder dat u er rekening mee hoeft te houden. Let op: het BMS is afhankelijk van het type lithium cel dat wordt gebruikt. Alle lithium batterijen kunnen gevaar opleveren als u daar zelf mee gaat experimenteren! Dus voor uw veiligheid nooit doen! Het is ook noodzaak dat u de gebruiksaanwijzing van de fiets, accu en lader goed doorleest om problemen te voorkomen.

Elektrische fiets accu onder de bagagedragerLiFePo4 staat voor Lithium-IJzer-Fosfaat en is de laatste ontwikkeling op het gebied van accu’s. Op dit moment zijn er inmiddels al diverse elektrische fietsen te koop met dit soort type accu. Eén van de grote voordelen van LiFePo4 is de langere levensduur maar de techniek heeft t.o.v. Li-Ion nog altijd een wat geringe capaciteit binnen het zelfde gewicht en volume. Het andere grote voordeel is dat dit de meest veilige lithium techniek is die op dit moment bestaat.

U kunt op de elektrische fiets de batterij dus zonder problemen ‘leeg rijden’ zonder bang te zijn voor structurele schade aan de accu. Daarnaast is de accu ook weer snel op te laden.

Door al deze voordelen zal de LiFePo4-accu vermoedelijk binnen enkele jaren standaard op de elektrische fiets te vinden zijn en naast de fiets ook op vele andere vormen van elektrisch vervoer. Het enige nadeel is de prijs van de accu op dit moment.


De voor- en de nadelen van de accu’s op een rij

1 – Nikkel Metaal Hydride accu

Voordelen: Redelijk energie dichtheid en bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte.

Nadelen: Wat kortere levensduur en kan slecht tegen temperatuur schommelingen.

2 – Li-Ion accu

Voordelen: Hoge capaciteit.

Nadelen: In vergelijking met de LiFePo4 een iets kortere levensduur en vrij prijzig in aanschaf.

3 – LiFePo4 accu

Voordelen: Hoog vermogen per gewicht en snel op te laden.

Nadelen: De accu is in aanschaf behoorlijk prijzig.

Bronnen: Miton accurevisie, FMH Motors

Hoe ver kunt u met een volle accu fietsen?

De actieradius van een elektrische fiets varieert sterk en is afhankelijk van een aantal factoren. Het hangt af van de kwaliteit van de accu, de ondersteuningsstand en het gewicht van de fietser. Ook de omgeving en de wind zijn van invloed op de actieradius. Als u met tegenwind in een heuvelachtig gebied fietst, zelf 80 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zult u een kleinere actieradius halen dan wanneer u in de polder met wind mee en op de laagste eco-stand een rit maakt. Staar je bij aanschaf van een elektrische fiets dus niet blind op de actieradius die men opgeeft.

Actieradius: “Een actieradius geeft aan hoeveel kilometer u kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden.”

Volg in alle gevallen altijd de gebruiksaanwijzing bij uw fiets.
Daarnaast kunt u onderstaand tips opvolgen, welke de levensduur van de accu ten goede komen:

 • Loodaccu´s gaan zeer snel kapot indien zij ongeladen worden weggezet. Het verdient dus aanbeveling na gebruik de accu direct op te laden. Ook het regelmatig bijladen van een niet opgeslagen accu is verstandig. (min. 1 x per maand).
 • NiCd accu´s kunnen beter tegen een stootje. Ze hebben vaak last van het zgn. memory effect. Dit kan worden verholpen door de accu enkele keren te ontladen en vervolgens opnieuw op te laden. In enkele gevallen worden NiCd accu zonder memory effect gebruikt. De accu nooit diep ontladen!
 • NiMh accu’s hebben minder last van het zgn. memory effect. Toch kan het geen kwaad de accu incidenteel te diepontladen, zodat het maximale rendement na opladen weer gehaald kan worden. Om de levensduur van de cellen niet nadelig te beïnvloeden dient regelmatig diep ontladen te worden voorkomen.
De capaciteit van een accu loopt geleidelijk terug door teruggang van de materiaaleigenschappen. De levensduur van een accu kan in jaren worden gerekend, maar wordt ook wel uitgedrukt in het aantal cycli van opladen en leeggebruiken. Zo’n 500 volledige cycli is normaal, maar gebruik je de accu helemaal niet, dan gaat hij nog steeds achteruit.

Tips

Bij normaal gebruik haalt een accu van een elektrische fiets vaak de 5 jaar niet. Een paar tips om de accu zo lang mogelijk mee te laten gaan:

 • Gebruik de accu niet helemaal leeg, dus laad hem op voordat de motorondersteuning uitvalt.
 • Zet de fiets nooit met een lege accu weg en gebruik hem regelmatig.
 • Staat de fiets langere tijd stil, bewaar de accu dan op een koele plaats.
 • Laad de accu nooit op in de vrieskou. Neem de accu dan mee naar binnen en laadt hem op bij kamertemperatuur.
 • Stal de fiets het liefst op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet. Daar kunnen vooral NiMh-accu’s minder goed tegen.

Zo groot mogelijk bereik

Bij de koop van veel fietsen kun je uit verschillende accu’s kiezen. Een grotere accu levert een groter bereik op, maar is ook veel duurder in aanschaf. Het grotere bereik is lang niet altijd nodig.

Om het bereik (de actieradius) van een e-bike zo groot mogelijk te maken kun je het volgende doen:

 • Natuurlijk moet de accu voor vertrek helemaal vol zijn.
 • Als de ondersteuning in een lagere stand staat, gaat hij langer mee.
 • Je kunt de accu ontzien door de banden hard op te pompen, want dan heeft de fiets minder weerstand.
 • Gebruik ook de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.
 • Onderweg kun je op veel plaatsen de accu weer een beetje bij laden, bijvoorbeeld tijdens een koffiepauze.

Dit onderdeel zorgt voor veel verwarring. De capaciteit van de accu wordt gemeten in ampère uren (Ah). Dit is de energieafgifte van de accu over een bepaalde periode. Helaas worden door de verschillende technologieën, verschillende tijdsperiodes gebruikt om dit weer te geven. Daardoor is een goed vergelijk altijd moeilijk.

Het vermogen van de batterij wordt bepaalt door de spanning en de capaciteit. Bijvoorbeeld een 36 volt 11Ah en een 24 volt 11Ah, hierbij is de eerste bijna 400watt en de tweede ruim 260 watt.

Dit bepaalt samen met de fiets hoever u kunt komen maar de actieradius wordt door veel meer bepaald en u moet dan denken aan: in hoeverre en hoeveel kracht heeft u om zelf mee te fietsen, de conditie en kwaliteit van de fiets, hoe hard zijn de banden want rolweerstand is een belangrijk gegeven, tegenwind of wind mee maar ook de top snelheid en het accelaratie vermogen van de fiets. Hierbij gedraagt de batterij zich eigenlijk net als de mens als het voor u zwaar fietsen is met een fiets zonder batterij dan is het voor de fiets met een batterij zwaar voor de batterij. Er zal dan ook weer meer en vaker energie in moeten dus net als bij u: even bijkomen en nieuwe energie op zijn tijd kan geen kwaad!

Tips

Hoe krijg ik maximaal rendement van de accu? Het bovenstaande wordt bepaald bij ontwerp van de elektrische fiets. Toch onderstaand wat informatie die kan helpen om de prestatie te verbeteren.

Volg in alle gevallen altijd de gebruiksaanwijzing bij uw fiets. En lees de tips voor de accu / batterij. Daarnaast kunt u onderstaand tips opvolgen, welke de levensduur van de accu ten goede komen:

 • Loodaccu´s gaan zeer snel kapot indien zij ongeladen worden weggezet. Het verdient dus aanbeveling na gebruik de accu direct op te laden. Dit moet dan wel een redelijk gebruik zijn waarmee bedoeld wordt dat u niet na 5-15 minuten fietsen met een goede batterij de batterij weer gaat laden. Ook het regelmatig bijladen van een niet gebruikte batterij is verstandig. (min. 1 x per maand). Tot slot kunt u deze batterij beter half leeg rijden dan helemaal want het leeg rijden verkort de levensduur.
 • NiCd accu´s kunnen beter tegen een stootje. Ze hebben vaak last van het zgn. memory effect. Dit kan worden verholpen door de accu enkele keren te ontladen en vervolgens opnieuw op te laden. In enkele gevallen worden NiCd accu zonder memory effect gebruikt. De accu nooit diep ontladen! En ook hierbij de batterij minimaal eens in de maand laden of als u ermee fiets natuurlijk zo vaak als nodig. Als de lader een refresh functie heeft kunt u die gebruiken ongeveer eens per 15 ladingen.
 • NiMh accu’s hebben minder last van het zgn. memory effect. Toch kan het geen kwaad de accu periodiek leeg te rijden, zodat het maximale rendement na opladen weer gehaald kan worden.
 • Nooit de batterij diep ontladen met een lampje of iets dergelijks.
 • Een goede bijpassende lader gebruiken.
 • Bij stilstand perioden de batterij uit de fiets nemen, op een koele droge plaats opslaan en eens per maand laden.
 • Laders met een druppelfunctie zijn goed ook als de batterij op de fiets blijft maar de lader wel aangesloten laten zodat de batterij vol en in een optimale conditie blijft.
 • Voor alle Lithium batterijen: de batterijen niet direct na het laden weer van de lader halen. Het BMS (batterij management systeem) gaat als de batterij vrijwel geheel geladen is nog een balans lading uitvoeren en die is ter verbetering van de prestatie: vermogen maar met name levensduur. Dus laat de lader gerust tot de volgende morgen of zelfs een weekend aan de lader.
 • Na een redelijke rit kunt u alle technieken weer laden zodat de batterij geladen is voor het volgende gebruik. Ook bij stilstand periodes altijd vooraf de batterij laden.

Hoe gaat u om met uw fietsaccu?

Behandel de accu net zoals de accu van uw telefoon: regelmatig opladen. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van uw accu te verlengen). Ga je de fiets voor de eerste keer gebruiken? Laad dan van tevoren de accu eenmaal volledig op. Belangrijk: rij de batterij niet steeds geheel leeg: dit komt de levensduur van je accu niet ten goede. En gebruikt uw de accu langere tijd niet? Laad hem dan wel op: bewaar hem niet geheel leeg. Accu’s lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit proces heet ‘zelfontlading’. Wordt de batterij teveel ontladen dan treedt diepteontlading op. Een diepteontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken. Wanneer je de accu dus regelmatig oplaadt, voorkom je dat er dergelijke schade optreedt.

Om uw accu’s in optimale conditie te houden, zijn er een aantal dingen waar u dient rekening mee te houden.

 • Batterijen welke u kunt verwijderen, kunt u als het koud is binnen bewaren. Dit komt de levensduur en de actieradius ten goede, als u onder koude weersomstandigheden wilt gaan fietsen. De actieradius kan met 30-50% verminderen als de accu te koud is geworden. Bewaar uw batterijen op een koele en droge plek en als u wilt gaan fietsen even laden als de batterij wellicht niet helemaal vol is en dan op kamertemperatuur laten komen.
 • De batterijen van Sparta, Batavus, KOGA of andere merken die in het frame zijn weggewerkt of zich in een tas bevinden (range-extender), beschikken over de Ni-Mh batterijen. Deze kunt u altijd aan de lader te laten staan.
 • De oude Ni-Cd batterijen van b.v. Sparta, Batavus, Giant etc. dient u na elke 15 ladingen helemaal te ontladen (refreshen) mits de lader daartoe is uitgerust. U kunt dit op de lader zien.
 • Het is belangrijk dat u bij kou de batterijen binnen bewaard. Als de batterijen hun capaciteit na verloop van tijd verliezen, dan is Miton Accu’s en Batterijen gespecialiseerd in het reviseren: dit is nieuwe cellen plaatsen in de bestaande behuizing en bij lithium batterijen ook het BMS (wordt altijd mee vernieuwd), vaak met meer capaciteit dan de originele. Vraag  eerst een offerte aan. Kijk daarnaast of een bedrijf onderdeel is van een samenwerkingsverband, zodat u geen risico loopt als het bedrijf er niet meer is (i.v.m. garantie).
 • Alle batterijen hebben na aankoop minimaal 5 ladingen / ontladingen nodig om op capaciteit te komen. Het is dus belangrijk om na aankoop dit ook echt te doen.


Nieuwe fiets of gereviseerde accu

Als u de nieuwe fiets of gereviseerde batterij krijgt, laadt u hem thuis dan helemaal op. Daarna gaat u ermee fietsen en rijdt de batterij leeg (mag uiteraard over meerdere dagen). Vervolgens laadt u de batterij weer helemaal op. Dit proces moet u dus minimaal 5 keer herhalen. Heeft u twee batterijen op de fiets, geeft u de batterij dan een nummer om vergissingen te voorkomen. Gebruikt u deze batterijen in de herfst of winter niet, laad dan minimaal 1 x per maand.

Vuile contacten vormen een bron van ellende en zorgen voor tegenvallende prestaties of lastige storingen. De batterijen nooit diep ontladen!


Het laden van batterijen op de camping

csm_7767_Q_phone_caravan_1f2d6dfe7dMocht u op een camping staan welke gewoon stroom aanbiedt, dan kunt u uw elektrische fietslader gewoon aansluiten via camper of caravan, hou wel rekening met het Amperage.

3,4,6 of 10 Ampère op de camping? Wat betekent dat?
Als op de camping aankomt, informeert u eerst hoeveel stroom u heeft of kunt krijgen.

Heeft u op de camping 4 Ampère ter beschikking dan heeft u 4 (A) x 230 Volt = 920 Watt. Dat wil zeggen dat u slechts maximaal 920 Watt aan stroom kunt gebruiken. Meestal heeft u een koelkast aan en ’s avonds gaat de verlichting en de TV aan. U verbruikt dan al 205 Watt Als u dan ook nog de hele dag uw boiler aanzet, komt daar 300 Watt bij en verbruikt u al totaal 505 watt. Er blijft dus nog slechts 415 watt aan stroom over voor andere elektrische apparaten.

Het Laden van batterijen in de Camper
De techniek van het laden vanaf 12 – of 24 volt is heel belangrijk. Er kan namelijk schade ontstaan aan de batterij, als u geen goede omvormer heeft. Om batterij onderweg te laden, kunt u alleen gebruik maken van een omvormer met een zuivere Sinus. Dit zijn dure omvormers, maar u voorkomt dat u wellicht een nieuwe batterij zult moeten aanschaffen.

Acculaders

Wanneer je een elektrische fiets koopt, heb je ook een acculader nodig om de accu op te kunnen laden. Bij de meeste fietsen zit deze acculader standaard bij de fiets. Er zijn ook motorsystemen waarbij er een acculaderkeuze bestaat. Je kunt dan net als met een zwaardere accu kiezen voor een andere (snellere) oplader. Meer informatie over de levensduur van een accu vindt u hier.

Gewicht

Het gewicht van een accu van een elektrische fiets kan verschillen. Gemiddeld ligt het gewicht van een accu tussen de 2,7 en 3,2 kg. Hierbij geldt wel dat hoe meer Wh de accu heeft, hoe zwaarder de accu is. Wil je jouw e-bike op een fietsendrager plaatsen? Vervoer dan de accu los van de fiets: dit scheelt weer enkele kilo’s op de fietsendrager.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor het bewaren van een fietsaccu is rond kamertemperatuur (15-25°C). Te koud of te heet zorgt voor mindere prestaties. In het najaar wil het al snel kouder worden, om de accu dan te beschermen kun je deze in een beschermhoes verpakken”

Accu reviseren

Wist u dat u uw elektrische fiets accu ook kunt reviseren? Heeft u problemen, of is de kracht uit uw huidige elektrische fiets accu en heeft u geen zin om honderden euro’s neer te leggen voor een nieuwe accu? Wacht niet langer en maak gebruik van de service van Miton. Lees hier verder hoe u uw accu kunt reviseren.