Diverse plaatsen van elektrische fiets accu’s

De accu in de elektrische fiets is van invloed op de afstand die u kunt fietsen. Let u naast op de inhoud van de accu, ook op de plek van de accu. Deze kan van doorslaggevend belang zijn voor uw rijcomfort. De accu kan op vier plekken geplaatst zijn en deze kunnen uitneembaar of vast zijn. Tenslotte speelt het laden van de accu ook een rol bij de zoektocht naar de e-bike die het beste bij u past.

In het kort:

 • De inhoud (wattuur) van de accu is belangrijk voor de afstand die u wilt fietsen.
 • Let naast de inhoud ook op de plek van de accu. Houd hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat u mooi vindt.
 • Beslis of u een vaste of uitneembare accu wil.
 • Er zijn accu’s die zichtbaar of meer aan het zicht onttrokken zijn.
 • Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is.

Inhoud van accu en keuze 

De inhoud van de accu is natuurlijk belangrijk voor de afstand die u wilt fietsen. Hoe meer inhoud (wattuur), hoe hoger de actieradius. De actieradius geeft aan hoe ver u kunt fietsen zonder de accu op te laden. Bij veel fietsen zit er standaard een accu bij de fiets.

De accupositie

De plek van de accu heeft invloed op de stabiliteit van wegligging en het rijcomfort. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. Vier plekken waar de accu het meest is geplaatst:

 • Onder de achterdrager
  Onder de achterdrager is de meest bekende plek van de accu. De accu is makkelijk uit te nemen, zit nooit in de weg en is makkelijk aan het zicht te onttrekken met fietstassen.
 • In het frame
  De fietsen met de accu in het frame hebben als voordeel dat de fiets een extra stabiele wegligging heeft doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu op zo’n manier verborgen in het frame, dat u bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat.
 • In de kettingkast
  Met een accu in de kettingkast worden de voordelen die u met een accu in het frame hebt nog meer versterkt. Zo is een elektrische fiets met een accu in de kettingkast bijna niet te onderscheiden van een ‘gewone’ fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nóg lager waardoor de fiets een nog stabielere wegligging heeft.
 • Onder de voordrager
  Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met de accu onder de voordrager. Het is alleen wel even wennen met het sturen.

      

Voor- of achterdrager                                          Frame                Kettingkast 

Uitneembaar of niet?

De accu moet natuurlijk regelmatig opgeladen worden. Voor uw eigen gemak is het verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Bijna alle fietsen hebben een uitneembare accu. Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat het een elektrische fiets is. U kunt de accu alleen niet zomaar overal opladen, omdat de stroomvoorziening altijd in de buurt van uw hele fiets moet zijn. Als u flexibel wilt zijn met het opladen, kies dan voor een uitneembare accu. Op die manier kunt u de batterij overal met de bijgeleverde lader opladen, dus ook bij het restaurantje waar u onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in uw huis.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Sommige accu’s zijn echter meer aan het zicht onttrokken dan andere. Voor de ‘onzichtbare’ accu kunt u kiezen uit een elektrische fiets met de uitneembare accu in het frame of in de kettingkast. Het beste van twee werelden zou u kunnen zeggen.

Opladen

Het opladen van de accu is heel simpel en wanneer u elektrische fiets goed opgeladen is, bent u verzekerd van een lange levensduur van de batterij, een maximale actieradius en onbekommerd rijplezier!

Alvast een paar tips voor het laden:

 • Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd.
 • Sluit de accu altijd aan op de lader, ook als u de e-bike niet gebruikt. Dan heeft u altijd beschikking over de maximale capaciteit, en het is ook beter voor de levensduur van de accu.
 • Bewaar de accu van uw elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets en laad deze binnen op wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoud u de capaciteit van de accu.
 • Een diepontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken, voorkom dit dus.
 • De laadtijd van een accu verschilt per product, maar denk al snel aan een laadtijd van 4 a 5 uur. Hoe meer inhoud de accu heeft en hoe leger hij is, hoe langer het opladen uiteraard duurt.