Fietscomputers

Fietscomputers

Een fietscomputer is een elektronisch apparaat dat op het stuur van een elektrische fiets word gemonteerd en die de snelheid, de afgelegde afstand en andere grootheden van een elektrische de fiets aangeeft.

Hoe werkt een fietscomputer?

Bij een fietscomputer wordt de tijd en het aantal omwentelingen van een fietswiel gemeten. Hieruit kunnen een aantal waarden worden berekend, zoals afgelegde afstand en snelheid. Alle fietscomputers tonen deze waarden, maar steeds meer fietscomputers kunnen veel meer waarden weergeven. Er zijn modellen die ook het calorieverbruik, trapfrequentie en bijvoorbeeld de hartslag van de fietser weergeven.

De waardes worden verkregen door een chip die op de voorvork bij het (voor)wiel is gemonteerd. Door een magneet die is geplaatst in de spaken van het voorwiel neemt de chip bij elke omwenteling van het wiel de magneet waar. Als u een nieuwe fietscomputer installeert of als u de batterij van de fietscomputer vervangt is het nodig om eerst weer de omtrek van het wiel te meten.

Fietscomputer met GPS

Er zijn ook fietscomputers met de GPS-ontvanger op de markt. Deze werken hetzelfde als een standaard fietscomputer alleen kan er bij een model met GPS vooraf een route ingesteld worden.

Installatie van de fietscomputer

Een fietscomputer wordt geleverd met clipjes, kabeltjes en aansluitingen. Het is hierbij aan te raden om de handleiding erbij te nemen voor de correcte installatie.