Fietsgereedschap

Gereedschap, heel belangrijk, vooral als je op reis gaat met je fiets. Voor je het weet sta je onderweg met een lekke band of zit je trapper los. Óók met een nieuwe fiets. Daarom is het cruciaal om het juiste gereedschap mee te hebben.

Bandenlichters

Bandenlichters zijn heel handig indien je een lekke band hebt. Met een bandenlichter kun je de buitenband van de velg afhalen zodat de binnenband geplakt kan worden. Het materiaal van de bandenlichters zijn meestal van plastic of metaal.  Ze zijn meestal verpakt per 3 stuks. De bandenlichters hebben aan één kant een plat uiteinde en aan de andere kant een inkeping. Men gebruikt de platte kant meestal om de band uit de velg te halen, en de andere kant om het er weer in te stoppen. Echter kan de band ook met de hand terug geduwd worden.

Pedaalsleutel

De pedaalsleutel wordt gebruikt voor zowel het monteren als demonteren van de pedalen. Ze hebben een extra lange handgreep, hierdoor kun je optimaal kracht zetten. De meeste pedaalsleutels zijn gemaakt van sterk staal zodat deze niet afbreekt tijdens gebruik.

Spaakspanner

De spaakspanner wordt gebruikt om de spanning van de spaken te vermeerderen of verminderen.

Kettingpons

De kettingpons wordt gebruikt om de fietsketting langer of korter te maken of te repareren. De kettingpons heeft twee tandjes waarin je de fietsketting kan klemmen. Daarna wordt de pons dichtgeschroefd en drukt hij het pinnetje van de ketting eruit. Het indrukken van het pinnetje gaat op dezelfde manier.

Kettingreiniger

De kettingreiniger is een handig stuk gereedschap.  Je klikt je ketting tussen de reiniger en begint met het trappen. De ketting gaat door de reiniger heen en die zorgt ervoor dat de ketting helemaal wordt schoongemaakt. De kettingreiniger is een soort carwash voor de fietsketting. In de reinigers zitten borsteltjes en sop die de ketting goed reinigen.

Inbussleutels

Bijna alle schroefjes op de fiets zijn een inbus. Daarom is het heel handig om een setje inbussleutels bij je te hebben onderweg. De meest gebruikelijke maten voor de fiets zijn de 4/6/8mm inbussleutels. Het handigst is natuurlijk om een setje bij je te hebben. De setjes kun je vinden als multitool. Zo heb je alle maten bij de hand.

Steeksleutels

Voor het monteren en demonteren van onderdelen van je fiets is het altijd handig om een setje steeksleutels bij je te hebben. De meest gebruikelijke maten voor de steeksleutels zijn maat 5 en 8mm.