Fietshelmen

Waarom een fietshelm?

Een fietshelm is een fietsaccessoire dat niet verplicht is in Nederland. Nederlanders hebben over het algemeen de houding dat wij als grootste fietsland ter wereld dat niet nodig hebben. Want wij kunnen toch prima fietsen? Dat klopt, wij kunnen goed fietsen maar dat is geen reden om geen fietshelm te dragen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en u hoeft er zelf niet eens schuldig aan te zijn. Fietshelmen zorgen ervoor dat men veilig de weg op kan en verkleint in grote maten de kans op letsel. Een goede fietshelm voorkomt in de meeste gevallen hoofdletsel, (zwaar) hersenletsel of schade aan het gezicht. Er is dan ook geen goed argument voor het niet dragen van een helm. Ook de smoes dat ‘het er gek uitziet’ is geen goede reden nu de moderne helmen een mooi design hebben. In een bijzonder geval is de fiets wel verplicht en dat is wanneer u gebruik maakt van een speed pedelec . De overheid heeft bepaald dat voor deze supersnelle elektrische fietsen een helmplicht van kracht is. En dat is een goede beslissing aangezien deze fietsen snelheden van wel 45 km per uur kunnen bereiken.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een fietshelm?

Er zijn een aantal criteria waar u als consument op moet letten bij het kopen van een fietshelm. Het eerste waar u naar kijkt is het design. U wilt iets wat bij u past. Dit kan een model zijn met heel veel kleuren, of juist zo onopvallend mogelijk zoals zwart wit. Misschien heeft u ook voorkeur voor een specifiek merk. Ook het gewicht is belangrijk. Vooral voor fietsers die langere ritten maken is het prettig als de helm niet te zwaar weegt. Dit zorgt voor meer comfort. Ook ventilatiegaten zijn comfortabel. Deze gaten zorgen ervoor dat er lucht onder de helm kan stromen waardoor uw hoofd lekker koel blijft, ook op warme dagen. Let er ook op dat de helm die u koopt daadwerkelijk de veiligheid waarborgt. Fietshelmen moeten voldoen aan de internationaal gestelde veiligheidsnormen. Wanneer een helm aan deze normen voldoet krijgt deze een certificaat die de veiligheid kan waarborgen.

Types

Voor verschillende type fietsen zijn er verschillende type fietshelmen. Zo moeten bijvoorbeeld mountainbike helmen aan andere eisen voldoen dan aan een racefiets helm.