Fietskleding

Fietsen in de winter is geen pretje, maar dat houdt de échte fietser niet tegen! Met behulp van de juiste kleding komt men zo de winter door.

Het drie lagen systeem

Om de winter te overleven is het belangrijk om een systeem te hebben. De kou dringt snel door tot het bovenlichaam. Daarom is het belangrijk om die goed te beschermen. Hiervoor is het drie lagen systeem gecreëerd. Dit systeem zorgt ervoor dat de kou wegblijft. In het drie lagen systeem heeft elke laag een eigen functie, samen vormen deze lagen voor een optimaal resultaat. Drie lagen, drie functies. Ze zorgen voor het afvoeren van transpiratievocht en het buiten houden van regen en wind.

Laag 1:

Deze laag bestaat uit thermokleding. Zoals eerder genoemd zorgt deze laag voor het afvoeren van transpiratievocht naar de tweede laag. In de tweede laag verdampt het vocht. Zo blijft de fietser droog en warm. Het is wel belangrijk dat de eerste laag niet te strak zit. De thermokleding moet comfortabel op de huid liggen.

Laag 2:

De tweede laag wordt een fietsshirt. Deze laag zorgt ervoor dat het bovenlichaam warm en geïsoleerd blijft. Het transpiratievocht dat is afgevoerd naar deze laag, wordt verdampt aan de buitenkant van het shirt. De kou dringt niet door tot het lichaam.

Laag 3:

Deze laag bestaat uit een wind of regen jas/vest. Het beschermt de fietser tegen de regen en/of wind. Ook hoort het goed te ventileren. Het overtollig vocht of de warmte worden in deze laag naar buiten afgevoerd.

Onderlichaam

Een fietsbroek is ideaal voor in de winter, het zorgt voor warmte en isoleert goed tegen de kou. Voor het beste resultaat moet de broek niet te strak zitten. Door de ruimte ontstaat er een warme luchtlaag. En dat houdt de fietser warm.

Schoenen

Voor in de winter is het aan te raden om overschoenen te kopen. Normale fietsschoenen zijn meestal gemaakt voor in de zomer. In de zomer zorgen deze schoenen voor goede ventilatie zodat de voeten het niet te warm krijgen en zo min mogelijk gaan zweten. Maar voor de winter houden ze de voeten niet warm.

Overschoenen worden over de normale fietsschoenen aangetrokken en zorgen ervoor dat de voeten warm en geïsoleerd blijven. Er bestaan verschillende soorten overschoenen. De meeste zijn waterafstotend.

Naast overschoenen is het aanschaffen van goede sokken ook heel belangrijk. Dikke sokken zijn ideaal voor in de winter. Net als de fietsbroek moeten de sokken niet te strak zitten. De tenen moeten nog genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen, ze moeten dus niet een knellend gevoel hebben. Ook deze ruimte zorgt voor een warme luchtlaag in de sok, en dat houdt de voeten lekker warm.

Gezichtsbescherming

Via het hoofd gaat er veel warmte verloren. Daarom is het verstandig om onder de fietshelm een muts of hoofdband te dragen. Bij extreme kou is het handig om een muts te dragen die over het hele hoofd gaat. Zoals een  Balaclava. Die bedekt het hele hoofd, behalve de ogen, en beschermt het hoofd tegen de kou.

Been- of kniewarmers

Been- of kniewarmers zijn heel handig tijdens het fietsen. Beenwarmers bedekken het hele been en kniewarmers komen tot net onder de knie. Omdat de knieën volop in de wind staan tijdens het fietsen, zijn ze sneller blessure gevoelig. Kniewarmers houden de wind tegen en de knieën goed warm.